Hongkongissa pattitilanne: Yliopistolla valtava tulipalo, poliisi uhannut ampua kovilla kohti protestoijia – verilöylyä pelätään - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hongkongissa pattitilanne: Yliopistolla valtava tulipalo, poliisi uhannut ampua kovilla kohti protestoijia – verilöylyä pelätään

Poliisi on eristänyt kampukselle johtavat tiet.

18.11.2019 1:56

Hongkongissa valtava tulipalo roihusi maanantaiaamuna lähellä polyteknisen yliopiston kampuksen sisäänkäyntiä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kampuksen alueella on satoja uhmakkaita mielenosoittajia, ja poliisi on eristänyt sinne johtavat tiet. Räjähdysherkkä pattitilanne on jatkunut jo lähes kaksi päivää.

Aiemmin protestoijien ampuma nuoli osui yhtä poliisia jalkaan. Poliiseja kohti heitettiin myös polttopulloja ja tiiliskiviä kotitekoisilla katapulteilla.

Polttopullojen liekkeihin sytyttämä poliisin panssariajoneuvo hinattiin pois paikalta varhain maanantaina.

Mielenosoittaja katsoo tulipaloa Hongkongin polyteknisellä yliopistolla 18. marraskuuta 2019.

Vesitykein varustautuneet poliisit ovat uhanneet ampua kovilla, jos ”mellakoijat” eivät lopeta laittomien aseiden käyttöä. Hallinnon vastaiset mielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa nyt viiden kuukauden ajan.

Useita mielenosoittajia on loukkaantunut yhteenotoissa, osalla heistä on palovammoja. Kun poliisi varhain aamulla lähestyi portille rakennettua barrikadia, protestoijat vetäytyivät yliopiston alueelle ja sytyttivät tulipaloja portille ja jalankulkusillalle.

Tuhannet asukkaat ja mielenosoittajat ovat saapuneet lähialueille siinä toivossa, että he onnistuvat tunkeutumaan poliisilinjojen läpi ja pelastamaan loukkuun jääneet.

– Jos me vain onnistumme sinnittelemään aamunkoittoon asti, lisää väkeä saattaa tulla, nuori aktivisti kommentoi uupuneena.

Moni protestoija vannoi, ettei antautuminen ole vaihtoehto.

– Olemme olleet täällä loukussa. Siksi meidän pitää taistella loppuun saakka. Jos emme taistele, Hongkongin taru on ohi, 19-vuotias Ah Lung tiivisti.

Rakennusinsinööri Joris, 23, puolestaan totesi, että mielenosoittajat ovat ainoastaan reagoineet poliisin liialliseen voimankäyttöön.

– Emme ole panneet vastaan niin paljon kuin olisimme voineet. Minä olisin valmis menemään vankilaan. Taistelemme Hongkongin puolesta, hän tuumi.

Mielenosoittaja haavoittui vakavasti poliisin ampumasta luodista marraskuun 11. päivänä.

Eskaloitunut tilanne on herättänyt maailmalla syvää huolta.

– Hongkongin hallintojohtajan vastuulla on tehdä kaikki mahdollinen verilöylyn estämiseksi. Hänen on määrättävä poliisi käyttämään malttia, Britannian entinen ulkoministeri Malcolm Rifkind kommentoi.

Kiina kiistää puuttuneensa erityishallintoalue Hongkongin sisäisiin asioihin ja syyttää levottomuuksista ulkopuolisia voimia. Kiinan presidentti Xi Jinping on todennut luottavansa siihen, että Hongkongin hallinto pystyy ratkaisemaan kriisitilanteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?