Venetsia hätätilassa: Anna-Liisa Hämäläinen söi aamupalaa kumisaappaat jalassa, kun hotelli lainehti – ”Osa turisteista on ollut hurjan ärtyneitä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venetsia hätätilassa: Anna-Liisa Hämäläinen söi aamupalaa kumisaappaat jalassa, kun hotelli lainehti – ”Osa turisteista on ollut hurjan ärtyneitä”

”Vaikka tämä on katastrofi, en ole kokenut lainkaan katastrofin tunnelmaa”, kumisaappaissa Venetsiasta nauttiva Anna-Liisa kertoo.

Julkaistu: 18.11. 0:28

Kun Anna-Liisa Hämäläinen saapui torstai-iltana miehensä kanssa lomalle Venetsiaan, kaupunki eli hetkellisessä rauhan tilassa ja vesi pysyi uomissaan kanavissa. Tiistaina vedenpinta oli noussut ennätykselliseen 1,87 metrin korkeuteen, ja perjantaina vesi oli taas valloillaan.

Aamupalaa tarjoiltiin perjantaina hotellilla kertakäyttöastioista kumisaappaat jalassa. Aula lainehti, ja vanhassakaupungissa tulva nosti veden 1,54 metriin.

– Aika tavalla kaikki on veden alla, Hämäläinen kertoo.

– Välillä hotellista ei ole ollut lähtemistä.

Pyhän Markuksen aukiolle rakennettiin väliaikaissiltaa sunnuntaina.

Pyhän Markuksen aukiolle rakennettiin väliaikaissiltaa sunnuntaina.

Pariskunnan hotelli sijaitsee laguunin laidalla aivan Pyhän Markuksen torin lähellä ja tulvien keskiössä. Ikoninen tori on pitänyt välillä sulkea vesimassan vuoksi.

Päivän asuvalinta on kumisaapas

Sunnuntai-aamulla Hämäläinen todisti, kun harha-askeleen ottanut tyttö painui täysin uppeluksiin ja kaverin oli nostettava hänet ylös.

Kuvituskuva

Sunnuntaina acqua alta eli kaupungille ominainen äärimmäinen vuorovesi-ilmiö nosti veden taas 1,6 metriin. Acqua alta on ollut vain kerran mittaushistorian aikana näin korkealla. Pahin vedenpaljous kestää yleensä kolmesta neljään tuntiin.

Kuvituskuva

Kaupunki on täysin jotain muuta kuin kesäkuumalla, jolloin Hämäläinen viimeksi lomaili tuhansien siltojen kaupungissa. Kumisaappaita ilman ei pärjää. Erilaisia kumisaappaita, kenkien päälle laitettavia muovisuojia ja reiteen ulottuvia kahluusaappaita myydään kaikkialla.

Tulva aiheuttaa valtavat tuhot

Paikalliset suhtautuvat tulvaan rauhallisesti, Hämäläinen kertoo.

– Vaikka tämä on katastrofi, en ole kokenut lainkaan katastrofin tunnelmaa. Kaikki on ollut hyvin järjestettyä.

Pieniä väliaikaissiltoja on rakennettu, sähköt toimivat pääosin, ja ruokahuolto toimii. Italia on onneksi kehittynyt maa, Hämäläinen toteaa. Liikenne on paikoitellen täysin poikki.

Kuvituskuva

Vaikka kaupungissa on totuttu elämään korkean veden kanssa ja Hämäläinen kiittelee tulvaan varustautumista, Unescon maailmanperintökaupunki kärsii pahasti veden alla. Kaupunkiin on julistettu hätätila.

– Tuhot ovat varmasti mittaamattomat.

Osa turisteista tahtoo ensimmäisellä koneella kotiin, Anna-Liisa ei

Hämäläistä harmittaa kaupungin puolesta mutta ei oman lomansa. Loman päämääränä oli päästä Venetsian taidebiennaaleen, ja sinne he myös pääsivät.

Kuvituskuva

Tapahtumien keskellä on kiinnostavaa olla työnkin puolesta, Koti ja keittiö- ja Oma aika -lehtien päätoimittajana työskentelevä Hämäläinen sanoo.

– Olen intensiivisesti seurannut, mitä täällä tapahtuu. Miten ihmiset toimivat? Miten yhteiskunta toimii? Miten siitä uutisoidaan täällä?

Kuvituskuva

– Osa turisteista on ollut hurjan ärtyneitä, ja lähteneet seuraavalla koneella kotiin.

”Tämä ei ole vitsi”

Hämäläinen on kokenut samankaltaisia hetkiä seitsemän vuotta sitten New Yorkissa, jota Sandy-myrsky riepotteli. Tapahtumien keskellä uutisvirtaa on kiinnostava seurata.

– Uutiset koostavat kaiken sen draaman, se on dramaattisempaa kuin on todella elää kaiken sen keskellä.

Kuvituskuva

Turistit ottavat vesimassoista paljon kuvia.

– Yksi kaveri kuvautti itsensä uimalaseissa San Marcolla. Se tuntui vähän pöljältä. Ei tämä ole mikään vitsi.