Aave­kirjoittaja piinaa kirkko­naisia Ruotsissa – satoja kristin­uskosta ammentavia seksi­kirjeitä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Aave­kirjoittaja piinaa kirkko­naisia Ruotsissa – satoja kristin­uskosta ammentavia seksi­kirjeitä

Ainakin 30 naista ympäri Ruotsia on saanut häiritseviä, kristinuskoon ja seksiin liittyviä kirjeitä. Kuvituskuva.

Ainakin 30 naista ympäri Ruotsia on saanut häiritseviä, kristinuskoon ja seksiin liittyviä kirjeitä. Kuvituskuva.

Julkaistu: 17.11. 16:15

Ruotsin poliisi tutkii kirjeitä seksuaalisena häirintänä.

Ruotsin poliisi tutkii erikoista seksikirjeiden sarjaa, joka ulottuu vuosituhannenvaihteeseen. Kirkossa aktiiviset naiset ovat saaneet aavekirjoittajalta käsinkirjoitettuja, häiritseviä kirjeitä, joissa kuvaillaan seksuaalisia tekoja. Viimeisimmät kirjeet on lähetetty lokakuussa.

– Kyse on melko pitkistä käsinkirjoitetuista kirjeistä, jotka viittaavat kristinuskoon ja käsittelevät seksuaalisia tekoja asianomaisia kohtaan, tutkinnanjohtaja Almir Kudra kertoi Aftonbladetille.

Vastaanottajat ovat kaikki naisia ja aktiivisia kirkossa, osa vapaakirkoissa ja osa Ruotsin luterilaisessa kirkossa.

– Tämä koskettaa ihmisiä, jotka tekevät tärkeää työtä yhteiskunnassa. Tahtoisin sanoa, että kyseessä on tietyllä tavalla isku demokratiaa kohtaan, Kudra sanoo.

Tapausta tutkitaan seksuaalisena häirintänä.

Naiset asuvat ympäri Ruotsia. Asianomaisia on noin 30, ja he ovat 20 vuoden aikana saaneet yhteensä satakunta kirjettä. Osassa tapauksista mahdollinen rikos on jo vanhentunut.

Poliisi uskoo, että kirjeitä on lähetetty enemmän, mutta ettei poliisilla ole tiedossa kaikkia kirjeen vastaanottajia.

– Jotkut ottavat tämän hyvin vakavasti, hermostuvat ja kokevat sen seksuaalisena häirintänä. Jos ihminen kokee asian seksuaalisena häirintä, se on sitä. Toiset ennemminkin säälivät kirjoittajaa, repivät kirjeen eivätkä tee ilmoitusta poliisille.

Poliisi on saanut kirjeistä selville lähettäjän dna:n, mutta tekijää ei ole löytynyt Ruotsin poliisin tietopankista eikä kansainvälisistä järjestelmistä. Tekijän uskotaan asuvan maan lounaisosissa, sillä valtaosa kirjeistä on lähetetty sieltä.

– Olemme tehneet teknisiä tutkimuksia paperista, kirjekuorista, musteesta, käsialasta ja tekstistä. Kaikki osoittaa siihen, että tekijä on yksi ja sama henkilö: vanhempi mies. Hän on ainakin 40-vuotias, eikä hän ole superrikollinen – koska hän ei rekistereissämme – ja hän on todennäköisesti sosiaalisesti sujuva ihminen, Kudra kertoo.