Pariisissa keltaliiveillä ”juhla­mielen­osoitus” – kyynel­kaasu levisi ja poliisi otti kiinni yli sata - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pariisissa keltaliiveillä ”juhla­mielen­osoitus” – kyynel­kaasu levisi ja poliisi otti kiinni yli sata

Mielipidekyselyn mukaan ranskalaisista 55 prosenttia edelleen tukee tai ainakin ymmärtää keltaliivien toimintaa.

Mielipidekyselyn mukaan ranskalaisista 55 prosenttia edelleen tukee tai ainakin ymmärtää keltaliivien toimintaa.

Julkaistu: 16.11.2019 21:37

Keltaliiviliike on kutistunut, mutta merkityksetön se ei edelleenkään ole, sanoo tutkija.

Ranskassa poliisi kertoi lauantaina ottaneensa kiinni yli sata niin kutsuttujen keltaliivien vuosijuhlamielenosoituksiin Pariisissa osallistunutta. Lisäksi poliisi pyrki hajottamaan väkijoukkoja kyynelkaasulla ja vesitykein.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan mielenosoittajat heittelivät kiviä sekä sytyttivät tuleen roska-astioita ja katolleen käännetyn auton. Kymmenet kiviä heittelevät mielenosoittajat hajottivat ovia ja ikkunoita ostoskeskuksessa ja sen läheisessä hotellirakennuksessa, minkä jälkeen ostoskeskus suljettiin.

Keltaliiviliikkeen juhlamielenosoituksilla vietettiin protestien alkamisen yksivuotisviikonloppua. Pariisissa viranomaiset valmistautuivat mielenosoituksiin muun muassa sulkemalla metroasemia, tehostamalla ministeriöiden valvontaa ja kieltämällä protestit kokonaan keskustan kuuluisalla Champs-Elysees-kadulla.

Kansanliike lähti liikkeelle vastalauseena polttoaineverojen korotuksille, mutta kasvoi ajan mittaan protestiliikkeeksi presidentti Emmanuel Macronia ja tämän politiikkaa vastaan. Mielenosoittajien mukaan presidentti on suhtautunut pienituloisten ongelmiin välinpitämättömästi.

– Me olemme täällä, vaikka Macron ei siitä pitäisikään, mielenosoittajat huusivat kulkiessaan Pariisissa.

Mielenosoituksia oli myös muissa Ranskan kaupungeissa. Pääkaupungin lisäksi Nantesista, Bordeaux'ssa ja Lyonissa raportoitiin yhteenotoista.

Enemmistö kansasta ymmärtää keltaliivejä yhä

Liikkeen nimi tulee mielenosoittajien käyttämistä kirkkaan keltaisista heijastinliiveistä, jotka Ranskan lain mukaan jokaisella pitää olla autossaan. Alkuun protestit keräsivät kaduille jopa satojatuhansia ihmisiä. Viime aikoina osanottajia on ollut joitain satoja.

Liikkeen näkyvimmät hahmot ovat tiukasti kieltäneet, että ryhmällä olisi muodollisia johtajia. He myöntävät, että väki on vähentynyt, mutta pitävät viranomaisten vastauksia riittämättöminä.

Politiikan tutkija varoittaa julistamasta protestiliikettä kuolleeksi vain siksi, että mielenosoitukset ovat pienentyneet.

– Keltaliivit ovat kiistämättä menettäneet vauhtiaan verrattuna viime vuoden protesteihin, mutta kansanliikkeiden vaikutukset ulottuvat aina pidemmälle ajalle kuin niiden mobilisaatio jatkuu, sanoi pariisilainen professori Laurent Jeanpierre.

Aiemmin viikolla julkaistun mielipidekyselyn mukaan ranskalaisista 55 prosenttia edelleen tukee tai ainakin ymmärtää keltaliivien toimintaa. Toisaalta vastaajista 63 prosenttia sanoi, ettei kaipaa protestiliikkeen alkuaikojen jättiprotesteja.

Keltaliivit ovat saaneet osan vaatimuksistaan läpi. Esimerkiksi kansanliikkeen kirvoittajana toiminut polttoaineiden veronkorotus peruttiin ja minimipalkkoja korotettiin.

Kansanliike sai alkunsa autoista, nimittäin polttoaineveron korotuksista.

Kansanliike sai alkunsa autoista, nimittäin polttoaineveron korotuksista.

Mies tupakoi kaasunaamarissaan Nantesissa, jossa myös järjestettiin keltaliivien ”juhlamielenosoitus”.

Mies tupakoi kaasunaamarissaan Nantesissa, jossa myös järjestettiin keltaliivien ”juhlamielenosoitus”.

Mies potkaisi kyynelkaasupatruunaa Nantesissa.

Mies potkaisi kyynelkaasupatruunaa Nantesissa.