Trump armahti kaksi sota­rikoksista tuomittua – puolustus­ministeri arvosteli päätöstä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump armahti kaksi sota­rikoksista tuomittua – puolustus­ministeri arvosteli päätöstä

Kuvituskuva
Julkaistu: 16.11.2019 17:45

Presidentti Donald Trump armahti perjantaina kaksi Yhdysvaltain armeijan upseeria ja palautti sotilasarvon sen menettäneelle laivaston Seal-erikoisjoukkojen sotilaalle.

Presidentin armahduspäätöksen on kritisoitu väheksyvän sotilastuomioistuinta ja antavan signaalin siitä, että julmuudet taistelukentillä ovat suvaittavia.

Valkoinen talo ilmoitti perjantaina myöntäneensä täyden armahduksen yliluutnantti Clint Lorancelle ja majuri Mathew Golsteylle sekä palauttavan Seal-joukkueen johtajana toimineen Edward Gallagherin aiemman sotilasarvon.

Pentagonista todettiin, että presidentti on osa sotilasoikeusjärjestelmää ja ylipäälliköllä on valtuus myös harkita armahduksen myöntämistä.

CNN:n mukaan puolustusministeri Mark Esper ja muut korkeat sotilaskomentajat olivat varoittaneet presidenttiä, että armahdukset voivat mahdollisesti horjuttaa sotilasoikeusjärjestelmän uskottavuutta sekä komentajien kykyä taata joukkojen järjestys ja kuri.

Lorancea syytettiin 2013 siitä, että oli antanut käskyn avata tuli moottoripyörällä liikkuneita aseistamattomia siviileitä vastaan Afganistanissa. Kaksi kohteista kuoli. Yliluutnantti tuomittiin 19 vuoden vankeuteen kahdesta murhasta.

Armeijan vihreät baretit -erikoisjoukkoihin kuulunut majuri Golsteyn on puolestaan ollut syytettynä harkitusta murhasta ammuttuaan Talebanin pomminasettajaksi epäillyn miehen Afganistanissa 2010.

Trump on ylistänyt Twitterissä Golsteynia ”amerikkalaiseksi sotasankariksi”, jota uhkaa jopa kuolemantuomio ”häneltä omalta hallinnoltaan”.

Edward Gallagher oli syytteessä vangiksi jääneen haavoittuneen nuoren Isis-taistelijan kuoliaaksi puukottamisesta sekä siviilisurmista Irakissa.

Gallagher todettiin heinäkuussa syyttömäksi raskaimpiin rikoskohtiin, mutta tuomittiin poseeraamisesta valokuvassa surmatun Isis-taistelijan ruumiin kanssa ja menettämään sotilasarvonsa.

– Onnittelut Navy Seal Eddie Gallagherille ja hänelle kauniille Andrea-vaimolleen ja koko perheelle. Olette joutuneet kokemaan paljon yhdessä. Olen iloinen, kun voin auttaa, Trump twiittasi Gallagherin syyttömäksi toteamisen jälkeen.