11-vuotias Jack kirjoitti Boris Johnsonille vetoavan kirjeen – haluaa brittikouluista suomalaisia: ”Suomalaiset ovat fiksumpia” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

11-vuotias Jack kirjoitti Boris Johnsonille vetoavan kirjeen – haluaa brittikouluista suomalaisia: ”Suomalaiset ovat fiksumpia”

11-vuotias brittikoululainen on kyllästynyt brittiläiseen koulujärjestelmään. Kuvituskuva.

11-vuotias brittikoululainen on kyllästynyt brittiläiseen koulujärjestelmään. Kuvituskuva.

Julkaistu: 16.11.2019 14:10

Yläkoulua käyvä Jack Coates ihailee suomalaista koulusysteemiä.

11-vuotias yläkoulua Jack Coates on lopen kyllästynyt brittiläiseen koulujärjestelmään ja sen päättökokeiden aiheuttamiin turhan raskaisiin paineisiin.

Päättökokeista puhutaan koulussa jo vuosia ennen kuin ne ovat nuorelle ajankohtaisia. Se aiheuttaa hänen mukaansa liiallista stressiä jo ennestään raskaan koulutyön kylkeen.

Abbey Parkin yläkoulua Lounais-Englannin Swindonissa käyvä Coates kirjoitti asiasta kirjeen pääministeri Boris Johnsonille. Asiasta kirjoittaa This is Wiltshire -lehti.

Coates ehdottaa Johnsonille osoitetussa kirjeessä, että brittiläistä koulujärjestelmää ohjattaisiin jatkossa samaan suuntaan kuin Suomessa, jossa ei ole esimerkiksi pakollisia yläkoulun päättökokeita.

Hän kertoo suomalaisen koulujärjestelmän saaneen kansainvälisesti paljon tunnustusta. Coatesin mielestä nykyisessä brittimallissa painotetaan liikaa koulussa pärjäämistä, vaikka asiat pitäisi nähdä laajemmin.

– Kukaan ei ajattele, mitä oppilaalle tapahtuu sen jälkeen, kun koulu on ohi. Koulujärjestelmä on jämähtänyt menneeseen, vaikka työelämä muuttuu jatkuvasti. Samalla tavoin myös koulutusjärjestelmän pitäisi muuttua vastaamaan paremmin tämän päivän työelämän tarpeita.

Coates kirjoittaa Johnsonille, että aiempina vuosikymmeninä oli tärkeää, että oppilaat kuuntelivat ja olivat hiljaa tunnilla. Silloin maailma oli erilainen: teollisen vallankumouksen aikaan oli tavallista, että suuri osa nuorista siirtyi koulun päätyttyä tehdastöihin.

Coates korostaa, että Suomen koulujärjestelmä on maailman paras, kun brittikoulu on vasta sijalla seitsemän kansainvälisissä vertailuissa.

– Suomessa kaikki on paremmin. Oppilaat ovat fiksumpia. Olen ymmärtänyt, että Suomessa koulupäivätkin ovat lyhyempiä. Olen tyytyväinen omaan kouluuni, mutta mielestäni oppilaiden henkisen hyvinvoinnin pitäisi mennä kaiken muun edelle. Lasten pitäisi saada olla lapsia ja viettää enemmän aikaa perheensä kanssa kuin läksyjen.

Jackin äiti Carly Coates, 32, kertoi olleensa ihmeissään, kun hän kuuli, että poika haluaa lähestyä kirjeellä pääministeri Johnsonia.

– Yllätyin siitä, että Jack on perehtynyt Suomen koulujärjestelmään, joka selvästi kiinnostaa häntä. Se, että hän korostaa nuorten henkisen hyvinvoinnin tärkeyttä, on minulle ylpeyden aihe, Carly Coates sanoi.