Katuva prinssi Andrew antoi pitkän haastattelun yhteyksistään seksuaalirikolliseen Jeffrey Epsteiniin – kuninkaallisasiantuntija hämmästelee vastausta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Katuva prinssi Andrew antoi pitkän haastattelun yhteyksistään seksuaalirikolliseen Jeffrey Epsteiniin – kuninkaallisasiantuntija hämmästelee vastausta

Prinssi Andrew (vas.) kommentoi ensi kertaa yhteydestään liikemies Jeffrey Epsteiniin.

Prinssi Andrew (vas.) kommentoi ensi kertaa yhteydestään liikemies Jeffrey Epsteiniin.

Julkaistu: 16.11. 11:45

Kohun keskellä oleva Britannian prinssi Andrew ei tuoreessa BBC:n haastattelussa kiistä suoraan väitettyä seksisuhdetta alaikäiseen tyttöön, vaan vetoaa muistamattomuuteen.

Britannian kuningatar Elisabetin poika, prinssi Andrew on antanut ensimmäisen pidemmän haastattelun hänen yhteydestään itsemurhan tehneeseen liikemies Jeffrey Epsteiniin. Epsteiniä syytettiin useista seksuaalirikoksista.

Kohun keskelle joutuneelta prinssiltä on jo useiden kuukausien ajan odotettu lisäkommentteja häneen suhteestaan Epsteiniin, jonka kanssa prinssin tiedetään olleen ystäviä vuodesta 1999 lähtien.

Torstaina Yorkin herttua avasi viimein kohua Britannian yleisradion BBC:n pitkässä haastattelussa. Haastattelusta on julkaistu pätkä, jossa prinssi kertoo katuvansa sitä, että ystävyys Epsteinin kanssa jatkui vielä tämän saaman tuomion jälkeenkin.

Vuonna 2010 prinssi kuvattiin New Yorkin keskuspuistossa kävelyllä paria vuotta aiemmin seksuaalirikoksista tuomitun Epsteinin kanssa. BBC:n mukaan prinssi Andrew myös yöpyi samaisella New Yorkin vierailulla Epsteinin asunnolla.

Prinssi Andrew kertoo BBC:n haastattelussa kokeneensa, että yöpyminen oli hyväksyttävä, ja Epsteinin asunto oli hänelle tuolloin kätevä ja mukava yöpymispaikka. Nyt hän kuitenkin myöntää, että hänen harkintakykynsä petti tilanteessa.

– Olen käynyt tämän mielessäni läpi niin monta kertaa. Jälkikäteen ajateltuna se oli ehdottomasti väärin tehty.

– Myönnän täysin, että arvostelukykyyni vaikutti taipumukseni olla liian kunniallinen.

”Moitin itseäni päivittäin”

Prinssi on tuntenut myös tunnontuskaa teostaan.

– Moitin itseäni siitä päivittäin, koska se ei ollut sopivaa kuninkaallisen perheen jäsenelle. Me pyrimme ylläpitämään korkeatasoisempia normeja ja tapoja. Minä yksinkertaisesti tuotin pettymyksen hoville.

Epsteiniä syytettiin alaikäisten seksikaupasta ja salaliitosta seksikaupan pyörittämiseksi. Syyttäjien mukaan liikemies houkutteli alaikäisiä tyttöjä vierailemaan hänen luonaan.

Vain päivää ennen syytetyn miljonäärin kuolemaa julkaistiin aiemmin salattuja asiakirjoja. Samalla prinssi Andrew joutui kohussa tulilinjalla, sillä asiakirjoissa väitettiin, että Yorkin herttua olisi kourinut alaikäisiä tyttöjä vierailullaan Epsteinin asunnolla. Mukana todistusaineistossa on valokuva, jossa näkyy, kuinka Andrew’n käsi on alaikäisen Virginia Giuffren lantiolla.

Prinssi Andrew on kuvattu yhdessä 17-vuotiaan Virginia Robertsin (nyk. Giuffre) kanssa vuonna 2001. Kuvan taustalla näkyy myös Epsteinin rikoskumppaniksi epäilty Ghislaine Maxwell. Andrew’n tukijat ovat syyttäneet kuvaa väärennökseksi.

Prinssi Andrew on kuvattu yhdessä 17-vuotiaan Virginia Robertsin (nyk. Giuffre) kanssa vuonna 2001. Kuvan taustalla näkyy myös Epsteinin rikoskumppaniksi epäilty Ghislaine Maxwell. Andrew’n tukijat ovat syyttäneet kuvaa väärennökseksi.

Giuffre on väittänyt oikeuden dokumenttien mukaan, että hänet oli 17-vuotiaana pakotettu harrastamaan seksiä kolme kertaa prinssi Andrew’n kanssa.

Hovi on kiistänyt kaikki syytökset. Buckinghamin palatsin elokuussa julkaisemassa lausunnossa prinssi sanoi olevansa kauhistunut entistä ystäväänsä ympäröivän seksuaalisen hyväksikäytön väitteistä.

Kuninkaallinen asiantuntija ihmettelee prinssin vastausta

Myös BBC:n toimittaja kysyi haastattelussa prinssiltä suoraan Giuffren väitteistä.

– En muista, että olisin koskaan tavannut tätä naista, prinssi vastasi ottamatta kantaa myöskään yhteiskuvaan.

BBC:n kuninkaallisasiantuntija Jonny Dymond huomauttaa kuitenkin, ettei prinssi antanut monien odottamaan suoraa kieltävää vastausta siihen, harrastiko hän Giuffren kanssa seksiä. Dymondin mielestä prinssi vaikutti haastattelussa osin epäröivältä ja hämmentyneeltä.

– Se on outoa, koska palatsi on vuosien ajan ilmaissut suoraviivaisen kiellon siitä, että prinssillä olisi ollut mitään suhdetta tai seksuaalista yhteyttä Giuffren kanssa. Nyt prinssi sanoo, että hän ei muista naista.

Buckinghamin palatsissa kuningatteren luvalla kuvattu haastattelu julkaistaan kokonaisuudessaan lauantai-iltana BBC:n kanavalla.

Prinssi Andrew’n kerrottiin kesän lopussa julkaistussa hovin tiedotteessa olleen kauhistunut entistä ystäväänsä Epsteiniä ympäröivistä väitteistä.

Prinssi Andrew’n kerrottiin kesän lopussa julkaistussa hovin tiedotteessa olleen kauhistunut entistä ystäväänsä Epsteiniä ympäröivistä väitteistä.