WSJ: Liittovaltion syyttäjät tutkivat Trumpin asianajajan Giulianin epäiltyjä kaasubisneksiä Ukrainassa – ”Miksi he eivät kysy sitä minulta?” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WSJ: Liittovaltion syyttäjät tutkivat Trumpin asianajajan Giulianin epäiltyjä kaasubisneksiä Ukrainassa – ”Miksi he eivät kysy sitä minulta?”

Asianajaja Rudy Giuliani kuvattiin yhdessä presidentti Donald Trumpin kanssa New Jerseyssä sijaitsevalla golfklubilla marraskuussa 2016.

Julkaistu: 15.11.2019 22:11

Syyttäjien kerrotaan tutkivan, rikkoiko Rudy Giuliani lobbaamista koskevia lakeja Ukrainassa tekemänsä työn yhteydessä.

Yhdysvaltain liittovaltion syyttäjät tutkivat, odottiko presidentti Donald Trumpin asianajaja Rudy Giuliani hyötyvänsä itse henkilökohtaisesti kahden ukrainalaisen yhteistyökumppaninsa ajamista kaasubisneksistä. Asiasta kertoo Wall Street Journal perjantaina julkaisemassaan artikkelissa, asiasta perillä oleviin lähteisiin nojaten.

Giulianin yhteistyökumppanit Lev Parnas ja Igor Fruman ovat samoja miehiä, jotka auttoivat Giuliania hänen pyrkimyksissään käynnistää Ukrainassa presidentti Donald Trumpin toivoma tutkinta demokraatti Joe Bidenistä ja hänen pojastaan.

Lehden mukaan Parnas ja Fruman esittelivät uutta yhtiötään sekä suunnitelmiaan Puolan ja Ukrainan välillä kulkevasta kaasuputkesta tavatessaan ukrainalaisia viranomaisia ja energia-alan johtajia aiemmin tänä vuonna. Suunnitelmien mukaan putkessa olisi kuljetettu yhdysvaltalaista kaasua, ja miesten sanotaan kertoneen tapaamisissa, että projektilla oli Trumpin hallinnon hyväksyntä.

Lev Parnas (vas.) ja Igor Fruman pidätettiin lokakuun alkupuolella Dullesin kansainvälisellä lentokentällä Washingtonissa, kun he yrittivät poistua Yhdysvalloista.

Osassa näistä kokouksista Parnas ja Fruman pyrkivät paikalla olleiden mukaan myös edistämään Bideneitä koskevan tutkinnan käynnistämistä. Miehet yrittivät saada alkamaan myös tutkinnan Ukrainan mahdollisesta sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Wall Street Journalin mukaan keskustelut jatkuivat viime kesään saakka. Parnasin ja Frumanin väitetään kertoneen Ukrainan viranomaisille, että Giuliani oli mukana kaasuputkihankkeessa.

Yhden lähteen mukaan miehet pitivät Giuliania hyvänä sijoittajana Global Energy Producers -nimiselle yhtiölleen myös laajemmin, mutta lähde kertoi miesten suunnitelmien olleen liioiteltuja ja alkeellisia.

Giuliania ei ole syytetty rikoksista. Perjantaina hän kiisti Wall Street Journalille osallisuutensa Parnasin ja Frumanin yhtiössä sekä kaasuputkihankkeessa. Giualianin mukaan hän ei ole nähnyt viitteitä siitä, että syyttäjät tutkisivat asiaa.

– Minulla ei ole henkilökohtaista kiinnostusta minkäänlaisiin liiketoimiin Ukrainassa, mukaan lukien näihin liiketoimiin. Jos he todella haluavat tietää, olenko liikekumppani, miksi he eivät kysy sitä minulta? Giuliani sanoi.

– Herra Giuliani ei koskaan ollut kumppanina GEP:issä, ja kaikki sen tiedon vastaiset raportit ovat valheellisia ja kiistetään kategorisesti, Giulianin asianajaja Robert Costello sanoi puolestaan Reutersille.

Giuliani ja Lev Parnas kahvittelivat yhdessä Trump International -hotellissa Washingtonissa syyskuussa.

Lehden mukaan liittovaltion syyttäjät New Yorkissa tutkivat, rikkoiko Giuliani lobbaamista koskevia lakeja Ukrainassa tekemänsä työn yhteydessä.

Bloomberg News puolestaan kertoi torstaina nimettömiin lähteisiin perustuen, että liittovaltion syyttäjät tarkastelevat Giulianin taloudellisia kytkyjä, joihin saattaa sisältyä muun muassa mahdollisia kampanjarahoitukseen liittyviä rikkomuksia.

Giuliani on keskeinen hahmo myös Trumpia koskevassa, parhaillaan käynnissä olevassa virkarikostutkinnassa. Tutkinnan keskiössä on Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin heinäkuussa käymä puhelinkeskustelu, jossa Trumpin epäillään painostaneen Zelenskyiä käynnistämään uudelleen tutkinnan muun muassa Bidenien toimista, mukaan lukien kaasubisneksistä, Ukrainassa.