Ex-lähettiläs koki Trumpin uhkailleen häntä puhelussa Zelenskyille – ”Olin pöyristynyt, että olin kahden päämiehen puhelussa tällaisessa roolissa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ex-lähettiläs koki Trumpin uhkailleen häntä puhelussa Zelenskyille – ”Olin pöyristynyt, että olin kahden päämiehen puhelussa tällaisessa roolissa”

Yhdysvaltain entinen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovitch nosti kätensä valan vannomisen merkiksi.

Yhdysvaltain entinen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovitch nosti kätensä valan vannomisen merkiksi.

Julkaistu: 15.11.2019 18:34

Presidentin ja tämän esikunnan lokakampanjan kohteeksi joutunut Yovanovitch joutui jättämään tehtävänsä toukokuussa.

Yhdysvalloissa kongressin tiedusteluvaliokunta kuulee paraikaa entistä Ukrainan-suurlähettilästä Marie Yovanovitchiä. Häntä kuullaan osana presidentti Donald Trumpia koskevaa virkarikostutkintaa.

Yovanovitch joutui äkisti luopumaan suurlähettilään tehtävästään viime toukokuussa Trumpin pyynnöstä. Yovanovitch on yksi Yhdysvaltain ulkoministeriön kokeneimpia diplomaatteja ja sanoi, ettei ole milloinkaan nähnyt vastaavaa tapahtuvan.

– Minun käskettiin nousta seuraavaan Yhdysvaltoihin lähtevään lentokoneeseen. Sanoin vastaan, että tämä on erittäin epätavallista, varsinkin ilman mitään syytä, entinen lähettiläs muisteli.

Muun muassa presidentin asianajaja Rudy Giuliani pyrki lokaamaan Yovanovitchiä. Entinen lähettiläs luonnehti kuulemisessa, ettei hän tai kukaan ulkoministeriössä ymmärtänyt Giulianin motiiveja hyökkäyksille.

Yovanovitch mainitaan myös Trumpin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin välisessä puhelussa. Puhelun muistiinpanojen mukaan Trump nimittää lähettilästään pahaksi uutiseksi, joka ”tulee käymään läpi tiettyjä asioita”.

– Olin pöyristynyt, että olin kahden päämiehen puhelussa tällaisessa roolissa, Yovanovitch kertoi tiedusteluvaliokunnalle ja sanoi tulkinneensa Trumpin sanat uhkailuksi.

Trump aloitti twiittaamisen kuulemisen aikaan. Trumpin mukaan kaikkialla, minne lähettiläs meni, asiat muuttuivat huonoiksi. Yovanovitch otti tviittiin tuoreeltaan kantaa ja sanoi sitä pelottavaksi.

Yovanovitch myös kertoi olevansa pettynyt ulkoministeriön toimintaan, sillä ministeriö on kieltäytynyt tuomitsemasta häntä kohdanneet hyökkäykset.

– Tässä on kyse paljon suuremmasta kuin vain minusta ja muutamasta muusta. Jos ulkoministeriön ammattilaisia mustamaalataan ja vähätellään, se hajottaa ministeriötä, entinen lähettiläs sanoi.