Kommentti: Kiinan keskushallinnon kärsivällisyys voi pian loppua – uhkaako ”Tiananmen 2.0” Hongkongia? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Kiinan keskushallinnon kärsivällisyys voi pian loppua – uhkaako ”Tiananmen 2.0” Hongkongia?

Mielenosoitukset ovat lähes lamauttaneet Hongkongin tällä viikolla.

Mielenosoitukset ovat lähes lamauttaneet Hongkongin tällä viikolla.

Julkaistu: 15.11. 17:50

Kaaoksesta huolimatta Pekingillä uskotaan olevan tukeva ote erityishallinto­alueesta, kirjoittaa erikois­toimittaja Jouko Juonala.

Hongkongin mielenosoituksia arvosteleva kielenkäyttö kovenee päivä päivältä Kiinassa. Milloin Kiina julistaa hätätilan erityishallintoalueelle? Milloin alkavat luodit lentää sanojen sijaan? Nämä kysymykset ovat roikkuneet viime päivät ilmassa Hongkongin yllä.

Kiinan valtiollinen media syyttää mielenosoittajia yhä useammin ”kaaoksen” levittämisestä. Samaa sanaa käytti Pekingin johto Tiananmenin aukiolle kokoontuneista mielenosoittajista keväällä 1989. Pian sen jälkeen kansan vapautusarmeija murskasi mielenosoitukset ja surmasi järkyttävimpien arvioiden mukaan jopa tuhansia ihmisiä.

Tilanne Hongkongissa eskaloitui viime maanantaina, kun poliisi ampui 21-vuotiasta mielenosoittajaa vatsaan. Tapauksesta kuvattu video herätti laajaa huomiota ympäri maailman. Mies haavoittui vaikeasti.

”Tiananmenin aukio 2.0 – tämä ei ole poliisilaitos vaan joukkio, joka tukahduttaa vapauden ja toimii demokratiaa vastaan”, twiittasi yhdysvaltalainen senaattori Marsha Blackburn. Ja sai vihaisen reaktion Kiinan kommunistisen puolueen julkaiseman Global Times -lehden päätoimittajalta Hu Xijiniltä:

”Teidän kaltaistenne poliitikkojen lietsomana Hongkong on syöksymässä sekasorron kuiluun. Roistot hyökkäsivät avoimesti poliisin kimppuun ja sytyttivät toisin ajattelevia tuleen. Te kasvatatte Isisin kaltaisia terroristeja Hongkongiin”, Hu kirjoitti Twitterissä.

57-vuotias mies makaa nyt kriittisessä tilassa sairaalassa: 40 prosenttia ihosta paloi

Väite ihmisen sytyttämisestä tuleen on totta. Tapauksesta kuvattu kännykkävideo levisi sosiaalisessa mediassa viime maanantaina. Mielenosoittajia vastaan asettunut ja palavaa nestettä päälleen saanut 57-vuotias mies makaa nyt kriittisessä tilassa sairaalassa: 40 prosenttia ihosta paloi.

Kuudetta kuukautta jatkuneet mielenosoitukset ovat vaatineet kaksi kuolonuhria. 70-vuotias siivooja sai surmansa torstaina, kun tiiliskivi osui hänen päähänsä keskellä demokratiamielenosoittajien ja Pekingin kannattajien välistä yhteenottoa. Toissa viikolla mielenosoittaja kuoli pudottuaan alas rakennuksesta.

Väkivalta ulottui torstaina myös Lontooseen. Vihaisten mielenosoittajien ympäröimä Hongkongin oikeusministeri Teresa Cheng kaatui tai kaadettiin illalla katuun. Cheng joutui sairaalaan, saamatta kuitenkaan pahoja vammoja. Lontoon poliisi tutkii tapausta.

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam on vakuuttanut keskushallitukselle, että erityisalue selviää kaaoksesta omin poliisivoimin.

Kiinalla on kuitenkin useita tuhansia kansan vapautusarmeijan sotilaita ja puolisotilaallisia kansanpoliiseja Hongkongissa, valmiudessa puuttua tilanteeseen. Rajan takana Shenzenissä voimaa on lisää: arviolta 10 000–12 000 aseistettua kansanpoliisia ja sadoittain panssariajoneuvoja.

Hongkongin hallintolaki antaa Pekingille mahdollisuuden suoraan toimintaan. Se ei kuitenkaan olisi Kiinan etu, sillä Hongkong on merkittävä kaupan ja finanssialan keskus. Tiananmen-ratkaisu palauttaisi Hongkongiin järjestyksen, mutta samalla se myös tukahduttaisi bisneksen ja tekisi mahdottomaksi sovun kauppaneuvotteluissa Yhdysvaltain kanssa.

Maineen menetys ja taloudelliset tappiot eivät kuitenkaan ole ainoa syy välttää Tiananmen-ratkaisua Hongkongissa.

Poliisi ampui mielenosoittajaa Hongkongissa 1. lokakuuta.

Poliisi ampui mielenosoittajaa Hongkongissa 1. lokakuuta.

Foreign Affairs -lehden kiinalaislähteiden mukaan Pekingin pidättyvyys ei johtuisi epäröimisestä vaan vahvasta itseluottamuksesta. Pekingissä uskotaan, että keskushallituksella on tukeva ote erityishallintoalueesta: Kiina on pitänyt huolta kaupungin rikkaimmasta bisneseliitistä antamalla sille pääsyn manner-Kiinan markkinoille, luonut tiiviit suhteet sekä ammattiliittoihin että järjestäytyneeseen rikollisuuteen ja pitänyt toimintavalmiina kommunistisen puolueen uskollisten jäsenten maanalaista verkostoa. Pekingissä uskotaan lehden mukaan myös, että valtaosa tavallisista ihmisistä pelkää rajua muutosta ja on väsynyt jatkuvaan sekasortoon.

Samaan aikaan keskushallinto tukee taloudellisia uudistushankkeita, jotka puuttuvat mielenosoitusten juurisyihin – muun muassa asuntojen hintojen nousuun.

Kiinan johtaja Xi Jinping varoitti torstaina väkivaltaisuuksien seurauksista.

– Hongkongin kiireellisin tehtävä on nyt väkivallan lopettaminen ja järjestyksen palauttaminen, Xi sanoi vierailullaan Brasiliassa.

Lausunnossa on merkille pantavaa se, että Xi puhui ”Hongkongin tehtävästä” eikä uhannut keskushallituksen väliintulolla. Aiemmassa puheessa tänä syksynä hän sanoi näin:

– Taloudellinen kehitys on ainoa kultainen avain, jonka avulla voimme ratkaista kaikenlaiset ongelmat tämän päivän Hongkongissa.

Hyvä näin.

Jokin punainen linja keskushallinnolla kuitenkin varmasti on – raja, jonka ylittäminen saa Pekingin lähettämään panssarivaunut Hongkongiin. Täytyy toivoa, ettei se koskaan ylity.