Valkoinen talo julkisti muistion Trumpin aiemmasta puhelusta Ukrainan presidentille – ”Meillä on paljon asioita puhuttavana” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Valkoinen talo julkisti muistion Trumpin aiemmasta puhelusta Ukrainan presidentille – ”Meillä on paljon asioita puhuttavana”

Trump kehui Ukrainan Miss Universum -edustusta soittaessaan huhtikuussa maan presidentinvaalit voittaneelle Volodymyr Zelenskyille.

Julkaistu: 15.11.2019 16:56, Päivitetty 15.11.2019 17:19

Huhtikuussa käydyllä puhelinkeskustelulla ei uskota olevan merkitystä käynnissä olevan virkarikostutkinnan kannalta. Sen keskiössä on myöhemmin heinäkuussa presidenttien välillä käyty keskustelu.

Yhdysvalloissa Valkoinen talo julkaisi perjantaina yhteenvedon presidentti Donald Trumpin huhtikuussa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa käymästä puhelinkeskustelusta. Reuters uutisoi julkaisusta samoilla hetkillä, kun kongressissa käynnistyi Trumpia koskevan virkarikostutkinnan toinen julkinen kuuleminen.

Siinä todistajana kuullaan maan entistä Ukrainan-suurlähettilästä Marie Yovanovitchia. Virkarikostutkinnan keskiössä on Trumpin ja Zelenskyin välillä heinäkuussa käyty puhelinkeskustelu, jossa Trumpin epäillään painostaneen Ukrainan presidenttiä.

Trump on toistuvasti sanonut, että demokraatit haluavat tietoonsa yksityiskohtia aiemmasta, huhtikuussa tapahtuneesta puhelusta. Reutersin mukaan aiempi puhelu ei kuitenkaan ole ollut erityisenä kiinnostuksen kohteena virkarikostutkinnassa.

Muistion mukaan huhtikuinen puhelu kesti 16 minuuttia. Yksityiskohtia puhelusta ei ole aiemmin julkaistu, mutta sen sisällöstä perillä ovat diplomaatit ovat kertoneet aiemmin, että puheluun ei sisältynyt mitään erityisen merkittävää.

Muistion perusteella presidentit kehuivat toisiaan vuolaasti, ja tämä näyttää olleen puhelun pääasiallinen sisältö. Trump mainitsi myös, että Yhdysvaltain talous on ”upeampi kuin koskaan”.

Zelenskyi ja Trump tapasivat kasvotusten New Yorkissa syyskuussa järjestetyssä YK:n yleiskokouksessa.

Puhelun aikana Trump onnitteli Zelenskyiä vaalivoitosta. Hän kutsui Zelenskyin myös vierailulle Valkoiseen taloon.

– Meillä on paljon asioita puhuttavana, mutta olemme rinnallasi kautta linjan, Trump sanoi Zelenskyille.

Zelenskyi puolestaan esitti Trumpille kutsun saapua Ukrainaan omiin virkaanastujaisiinsa. Zelenskyin mukaan sanat eivät riittäneet kuvaamaan Ukrainaa riittävästi, joten hän toivoi, että Trump saapuisi itse paikan päälle tutustuakseen maahan.

– Olen samaa mieltä maastanne, ja odotan sitä. Kun omistin Miss Universum -kilpailun, heillä oli aina mahtavia ihmisiä. Ukraina oli aina erittäin hyvin edustettuna, Trump vastasi.

Muistion julkaisua ennakoivissa lausunnoissaan Trump on toistuvasti painottanut, että huhtikuun puhelu on heinäkuista, virkarikostutkintaan johtanutta puhelua merkittävämpi. Yhdysvaltain mediassa esitettyjen arvioiden mukaan sillä ei ole kuitenkaan varsinaista merkitystä virkarikostutkinnan kannalta.

New York Timesin toimittaja Kenneth Vogel on ehtinyt kiinnittää huomiota jo siihen, että huhtikuun puhelusta nyt julkaistu muistio poikkeaa merkittävästi sisältönsä puolesta tiedotteesta, jonka Valkoinen talo julkaisi aikanaan heti puhelun jälkeen.

– Presidentti Trump alleviivasi Yhdysvaltain vankkumatonta tukea Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle – sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen puitteissa – sekä ilmaisi sitoumuksensa työskennellä yhdessä vaalivoittaja Zelenskyin ja Ukrainan kansan kanssa, jotta käyntiin saadaan demokratiaa vahvistavia, vaurautta lisääviä sekä korruptiota kitkeviä uudistuksia, kuuluu suora lainaus Valkoisen talon huhtikuisesta tiedotteesta.

Mitään näistä seikoista ei nyt julkaistussa muistiossa näy. Valkoinen talo tosin painottaa asiakirjan alaviitteissä, että yhteenvedossa kyse ei ole kokonaan auki kirjoitetusta puhelinkeskustelusta.

Artikkelia päivitetty kello 17.20. Lisätty tieto Kenneth Vogelin havainnosta.