Kiinan suurin kaatopaikka on täynnä – 25 vuotta etuajassa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kiinan suurin kaatopaikka on täynnä – 25 vuotta etuajassa

Jiangcungoun kaatopaikka on Kiinan suurin.

Jiangcungoun kaatopaikka on Kiinan suurin.

Julkaistu: 15.11. 16:24

Sadan jalkapallokentän kokoisen alueen oli tarkoitus riittää vuoteen 2044 asti.

Jiangcungoun kaatopaikka lähellä Xi’anin kaupunkia Kiinassa on täynnä. Alue on valtava: 700 000 neliömetrin, eli noin sadan jalkapallokentän, kokoinen kaatopaikka on maan suurin.

Asiasta kertoo BBC.

Rajojen vastaan tuleminen oli vain ajan kysymys. Jiangcungou suunniteltiin alunperin vastaanottamaan 2 500 tonnia jätettä päivässä. Sen sijaan sinne on tuotu noin 10 000 tonnia jätettä päivässä.

Kiina on yksi maailman pahimmista saastuttajista, ja maa on kamppaillut jo pitkään selviytyäkseen sen 1,4 miljardin asukkaan tuottaman jätemäärän kanssa.

Vuonna 1994 rakennetun jättikaatopaikan oli tarkoitus toimia vuoteen 2044 asti. Sinne tuodaan yli kahdeksan miljoonan kiinalaisen jätteet. Jiangcungou ei suinkaan ole ainoa katopaikka, jonka rajat ovat tulleet vastaan. Moni Kiinan suurista kaatopaikoista on täynnä.

South China Morning Postin mukaan vuonna 2017 Kiina tuotti 400 miljoonaa tonnia kotitalousjätettä. Pelkästään Kiinan kaupunkialueilta kerättiin kotitalousjätettä yli 215 miljoonaa tonnia. Vielä kymmenen vuotta sitten vastaava luku oli 152 miljoonaa tonnia.

BBC:n mukaan Kiina aikoo lisätä jätteidenpolttolaitosten määrää tuntuvasti. Tarkoituksena on kierrättää suurien kaupunkien jätteistä 35 prosenttia ensi vuoteen mennessä. Heinäkuussa kierrättäminen tehtiinkin 24 miljoonan asukkaan Shanghaissa pakolliseksi.

Kiinan kierrätysaste ei ole selvillä, sillä maa ei ole julkaissut tietoa.