Kiinan Tukholman-suurlähettiläs uhkaili ruotsalaisia kovin sanoin – pääministeri Löfveniltä ytimekäs vastaus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kiinan Tukholman-suurlähettiläs uhkaili ruotsalaisia kovin sanoin – pääministeri Löfveniltä ytimekäs vastaus

”Meillä on Ruotsissa sananvapaus ja se pitää. Piste”, Stefan Löfven sanoi Ruotsin televisiolle.

”Meillä on Ruotsissa sananvapaus ja se pitää. Piste”, Stefan Löfven sanoi Ruotsin televisiolle.

Julkaistu: 15.11.2019 16:10

Kiista alkoi sananvapauspalkinnon myöntämisestä vangitulle kiinalaiselle.

Pääministeri Stefan Löfvenin mukaan Ruotsi ei aio koskaan taipua sellaiseen uhkailuun, jota Kiinan Tukholman-suurlähettiläs on esittänyt. Lähettiläs Gui Congyou varoitti aiemmin kielteisistä seurauksista, jos ruotsalaispoliitikot osallistuvat Ruotsin Penin myöntämän sananvapauspalkinnon antamiseen.

Palkinto on myönnetty kustantaja Gui Minhaille, joka on vangittuna tuntemattomassa paikassa Kiinassa.

– Meillä on Ruotsissa sananvapaus ja se pitää. Piste, Löfven sanoi Ruotsin televisiolle.

Kiinan lähettiläs oli kutsunut Ruotsin radion haastattelussa Gui Minhaita valehtelijaksi ja rikolliseksi, sekä uhkaillut ruotsalaisia poikkeuksellisen suorasanaisesti.

– Osa ihmisistä Ruotsissa ei voi kuvitella tuntevansa oloaan rauhalliseksi, jos he ovat loukanneet Kiinan kansan tunteita ja kiinalaisen osapuolen etuja, suurlähettiläs Gui sanoi.

Ulkoministeri Ann Linden mukaan on erittäin vakavaa, jos joku valtio yrittää määräillä, miten toisen valtion hallituksen pitäisi käyttäytyä. Linden mukaan Ruotsi on tehnyt kantansa selväksi myös Kiinalle.

Ruotsin kulttuuriministeri on perinteisesti jakanut Ruotsin Penin vuosittain myöntämän Tucholsky-palkinnon. Löfvenin mukaan on itsestään selvää, että näin tehdään tälläkin kertaa.

Vangittua Gui Minhaita edustaa kello 19 Suomen aikaa Tukholmassa alkavassa tilaisuudessa tyhjä tuoli.

– Ruotsin Pen saa tietysti myöntää palkinnon kenelle haluaa ja ilman ulkopuolista vaikutusta. Minulle kulttuuri- ja demokratiaministerinä on itsestään selvää olla paikalla tilaisuudessa, kulttuuriministeri Amanda Lind kommentoi asiaa.

Mystisiä katoamisia ja tunnustuspuheita

Ruotsin Pen-klubi on jakanut Ruotsissa kuolleen saksanjuutalaisen kirjailijan Kurt Tucholskyn (1890–1935) mukaan nimettyä palkintoa vuodesta 1985. Se myönnetään vainotulle, uhatulle tai maanpakoon ajetulle kirjailijalle tai journalistille.

Kiinalaissyntyisen Ruotsin kansalaisen Gui Minhain kohtalo on hiertänyt Ruotsin ja Kiinan välejä jo pitkään.

Gui on yksi viidestä hongkongilaisesta kirjankustantajasta, jotka ovat joutuneet Kiinassa vaikeuksiin julkaistuaan juorukirjoja maan johdosta.

Gui Minhai katosi ollessaan Thaimaassa lomalla syksyllä 2015. Seuraavana vuonna hän kertoi Kiinan televisiossa syyllisyytensä yli 10 vuotta aiemmin tapahtuneeseen liikenneonnettomuuteen.

Vankeustuomion kärsittyään hänet siepattiin pian uudelleen, kun hän oli matkalla Kiinassa kahden ruotsalaisdiplomaatin kanssa. Vuonna 2018 Gui Minhai putkahti julkisuuteen videolla, jossa hän tunnustaa toimineensa väärin. Lisäksi hän syytti Ruotsin viranomaisia manipuloinnista ja siitä, että nämä ovat pyrkineet tekemään hänen tapauksestaan sensaation.

Tunnustusten aitoutta on vahvasti epäilty, ja Ruotsi on vaatinut Kiinaa vapauttamaan Guin.

Tuoreimmat osastosta