Trump vaatii Etelä-Korealta 500 prosenttia lisää rahaa sotilaallisesta suojelusta – ”Korealaiset ovat raivoissaan” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump vaatii Etelä-Korealta 500 prosenttia lisää rahaa sotilaallisesta suojelusta – ”Korealaiset ovat raivoissaan”

Presidentti Donald Trump haluaa lisää rahaa Yhdysvaltojen armeijan suojelusta.

Julkaistu: 15.11.2019 9:13

Presidentti Donald Trumpin mielestä Etelä-Korean tulee maksaa aiempaa enemmän siitä, että Yhdysvallat pitää joukkonsa maassa. Uusi summa olisi noin 5 miljardia dollaria.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea neuvottelevat parhaillaan ehdoista, joilla amerikkalaisjoukot pysyvät jatkossa Etelä-Koreassa suojaamassa liittolaismaata arvaamattoman pohjoisen naapurinsa aiheuttamalta uhkalta. Etelä-Koreaan on sijoitettu 28 500 amerikkalaissotilasta ja runsaasti kalustoa vastaamassa Pohjois-Korean mahdolliseen hyökkäykseen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Etelä-Korea maksaa tänä vuonna Yhdysvalloille noin miljardi dollaria eli noin 900 000 000 euroa korvauksena sotilaallisesta suojelusta. Trump kuitenkin pitää summaa riittämättömänä, ja vaatii maalta ensi vuodelta noin viiden miljardin dollarin summaa.

Kaapelikanava CNN:n lähteiden mukaan Trump olisi esittänyt 4,7 miljardin dollarin lisäystä Etelä-Korean maksamaan korvaukseen, eikä summa vaikuta perustuvan mihinkään laskelmiin. Vaatimus tuli korealaisille yllätyksenä ja on aiheuttanut turhautumista myös amerikkalaisissa lainsäätäjissä, puolustushallinnossa ja sotilaspiireissä.

Kanavan mukaan Etelä-Koreassa pelätään Yhdysvaltojen hylkäävän maiden välisen kumppanuuden ja vetävän joukkonsa maasta jos ehtoon ei suostuta.

– Korealaiset ovat raivoissaan, kuvailee tuntoja CNN:n haastattelema kongressiavustaja.

Tavallisesti neuvotteluissa maksuja on voitu nostaa viidellä tai kymmenellä prosentilla, mutta summan viisinkertaistamisen läpi vieminen maan parlamentissa voi tuottaa suuria vaikeuksia.

Neuvotteluja Etelä-Koreassa käyvä Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper sanoi perjantaina pitävänsä tärkeänä, että Etelä-Korea maksaa sotilaallisesta suojelusta aiempaa enemmän.

– Kyseessä on rikas maa joka pystyy ja jonka pitäisi maksaa enemmän, Esper totesi Reutersin mukaan lehdistötilaisuudessa keskusteltuaan Etelä-Korean puolustusministerin Jeong Kyeong-doon kanssa.

Yhdysvaltojen ilmavoimien joukot esittelivät taitojaan Osanin sotilastukikohdassa Etelä-Koreassa 20. syyskuuta.

Yhdysvallat vaatii Etelä-Koreaa myös jatkamaan raukeamassa olevaa tiedustelutietojen vaihtoa koskevaa sopimusta naapurimaa Japanin kanssa.

Trump on jo vuosien ajan olevansa tyytymätön taloudelliseen taakanjakoon Yhdysvaltojen ja sen sotilaallisten kumppanimaiden välillä ja väittänyt kumppanien käyttävän Yhdysvaltoja hyväkseen. Trump on myös pyrkinyt vetämään amerikkalaisjoukkoja pois esimerkiksi Lähi-idän konfliktialueilta niiden vaatimien suurten kustannusten vuoksi.

Trumpin vaatimukset ovat kiristäneet välejä Yhdysvaltojen ja sen kumppanimaiden välillä. Myös Euroopassa maan Nato-liittolaiset ovat olleet huolissaan Yhdysvaltojen sitoutumisesta alueen puolustamiseen ja sotilasliiton toimintaan.