Suora lähetys juuri nyt: Trumpin virkarikos­tutkinnan kuulemiset jatkuvat - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suora lähetys juuri nyt: Trumpin virkarikos­tutkinnan kuulemiset jatkuvat

Julkaistu: 15.11.2019 9:12, Päivitetty 15.11.2019 16:16

Kongressin tiedusteluvaliokunnan eteen astelee todistajaksi tänään entinen Yhdysvaltain Ukrainan suurlähettiläs Marie Yovanovich.

Yhdysvalloissa jatkuvat tänään perjantaina presidentti Donald Trumpia koskevan virkarikostutkinnan julkiset kuulemiset.

  • IS näyttää kuulemisen suorana lähetyksenä klo 16 alkaen. Seuraa lähetystä yllä olevasta ikkunasta.

Kongressin tiedusteluvaliokunnan kuultavaksi saapuu tänään Yhdysvaltain entinen Ukrainan-suurlähettiläs Marie Yovanovich. Yovanovitch joutui äkisti luopumaan suurlähettilään tehtävästään viime toukokuussa.

Keskiviikkona demokraattien ja republikaanien tentattavana kävi Yhdysvaltain nykyinen Ukrainan-suurlähettiläs William Taylor ja vara-apulaisulkoministeri George Kent ulkoministeriön Euroopan ja Euraasian osastolta. Kaikkia kolmea on aikaisemmin kuultu myös suljettujen ovien takana.

Trumpin syytteeseen asettamisesta äänestetään edustajainhuoneessa, jos valiokuntakäsittelyn jälkeen todisteiden katsotaan riittävän syytekirjelmän laatimiseen. Mahdollinen oikeudenkäynti presidenttiä vastaan pidettäisiin senaatissa.

Yhdysvaltain entinen Ukrainan suurlähettiläs Marie Yovanovitch todistaa tänään julkisesti kongressin tiedusteluvaliokunnan edessä.

Virkarikostutkintaa ajavilla demokraateilla on enemmistö edustajainhuoneessa, kun taas senaatissa enemmistö on Trumpin republikaaneilla.

Historiallisen virkarikostutkinnan kuulemisen keskiössä ovat viime kevään ja kesän tapahtumat. Tutkinnassa selvitetään, onko Trump hakenut ulkovalloilta tukea ensi vuoden presidentinvaalien kampanjaansa. Tämän tehdessään hän olisi paitsi vaarantanut kansallista turvallisuutta myös rikkonut Yhdysvaltain perustuslakia.

Epäilyjen mukaan Trump painosti Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä tutkimaan Trumpin vastaehdokkaaksi presidentinvaaleissa pyrkivän demokraattien Joe Bidenin ja erityisesti tämän pojan tekemisiä Ukrainassa.

Samalla Trumpia on syytetty siitä, että hän olisi viivytellyt Ukrainalle maksettavan sotilasavustuksen myöntämistä.