Lähteet: Erdogan näytti ”surrealistisen” videon Trumpille kesken neuvotteluiden – senaattorilta viiltävä kommentti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lähteet: Erdogan näytti ”surrealistisen” videon Trumpille kesken neuvotteluiden – senaattorilta viiltävä kommentti

Turkin presidentti Erdogan (vas.) ja Yhdysvaltain presidentti Trump eivät päässeet neuvotteluissa sopuun kiistassa venäläisestä ilmatorjuntajärjestelmästä.

Julkaistu: 15.11.2019 5:45

Turkin presidentti veti kesken huipputapaamisen esiin iPadin näyttääkseen propagandavideon, Axios ja CNN kertovat.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan esitteli iPadiltaan propagandavideota Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille ja pienelle ryhmälle republikaanisenaattoreita, Axios ja CNN kertovat.

Videolla kurdijohtoiset SDF-joukot esitettiin terroristeina, kolme lähdettä kertoo asiasta ensin uutisoineelle Axiosille.

CNN:n lähde kuvailee videota ”surrealistiseksi” ja ”täydeksi propagandaksi”.

Neuvotteluissa olivat Trumpin lisäksi läsnä ainakin Lindsey Graham, Jim Risch, Ted Cruz, Joni Ernst ja Rick Scott. Kaikki ovat näkyvästi arvostelleet Turkin päätöstä ostaa Venäjältä S-400-ohjuspuolustus- ja ilmatorjuntajärjestelmä. Trump oli lähteiden mukaan kutsunut heidät paikalle, koska halusi osoittaa, että hänen omat kätensä ovat sidotut.

– No, haluatko, että menen ja pyydän kurdeja tekemään videon siitä, mitä sinä olet tehnyt? Graham kysyi Erdoganilta, kun video oli päättynyt, yksi lähteistä kertoi Axiosille.

Tapaamisessa äänessä olivat enimmäkseen senaattorit. Trump istui pääosan tapaamisesta vaiti ja tyytyi jakamaan puheenvuoroja.

CNN:n ja Axiosin mukaan Graham ja Erdogan kävivät kierroksia ottaneen keskustelun Turkin hyökkäyksestä Syyriaan ja Yhdysvaltain entisten kurdiliittolaisten kohtalosta.

Cruz kertoi tiedotteessa, että hän ei antaisi Turkin ostaa Yhdysvalloilta F-35-hävittäjiä, jos maa jatkaa S-400-järjestelmän käyttöönottoa. ¨

Scott nosti CNN:n mukaan esille jopa Turkin Nato-jäsenyyden kohtalon, jos Turkin ja Venäjän välit vielä lähentyvät.