Israel kertoo iskeneensä Gazaan – tulitaukosopimus vain päivän vanha - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Israel kertoo iskeneensä Gazaan – tuli­tauko­sopimus vain päivän vanha

Yli 30 palestiinalaista kuollut Israelin ilmaiskuissa tällä viikolla.

Israelin armeijan panssariajoneuvoja lähellä Gazan kaistaa torstaina.

15.11.2019 4:28

Israel on tehnyt uusia iskuja Gazan kaistalle tulitaukosopimuksesta huolimatta. Israelin armeijan mukaan iskuja on tehty Islamilainen Jihad -järjestön kohteisiin.

Vasta eilen Israel ja Gazan alueen palestiinalaisryhmittymät pääsivät sopuun tulitauosta alueella. Egypti oli neuvottelemassa sopimusta.

Egyptiläislähteiden mukaan palestiinalaisryhmittymät sopivat, että Gaza rauhoittuu ja mielenilmaukset pyritään pitämään mahdollisimman väkivallattomina. Israel niin ikään sitoutui tulitaukoon ja lupautui pidättäytymään väkivallasta mielenosoitusten aikana.

Yhteenotot alkoivat aiemmin tällä viikolla, kun Israel surmasi Islamilainen Jihad -järjestön komentajan Baha Abu al-Atan.

Yli 30 palestiinalaisen kerrotaan kuolleen Israelin Gazaan tekemissä ilmaiskuissa. Israelin armeija on kertonut vastanneensa iskuilla raketteihin, joita on sen mukaan ammuttu Gazasta yli 350.

Yhtään israelilaista ei ole kuollut. Israelin sairaalalähteiden mukaan viitisenkymmentä ihmistä on käynyt hoidettavana lievien vammojen vuoksi. Lähellä Gazan rajaa sijaitsevat koulut ovat olleet suljettuina.

Israelin on katsottu kuitenkin pyrkineen välttämään laajempaa yhteenottoa, sillä se on rajoittanut iskunsa Islamilaisen Jihadin kohteisiin ja välttänyt Gazaa hallitsevan Hamasin kohteita.

Hamas vakuutti kuitenkin, ettei se ole hylkäämässä liittolaistaan.

– Niin kauan kuin Israelin sotakoneet pommittavat Gazan kaistaa, vastarinta tulee vastaamaan Israelin aggressioon ja puolustamaan palestiinalaisia, ryhmittymien yhteislausunnossa sanottiin.

Israel ja Gazan palestiinalaisryhmittymät ovat käyneet kolme sotaa sitten vuoden 2008.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?