Nämä asiat opittiin Trumpin virka­syyte­tutkinnan ensimmäisessä kuulemisessa – yksi paljastus erityisen merkittävä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nämä asiat opittiin Trumpin virka­syyte­tutkinnan ensimmäisessä kuulemisessa – yksi paljastus erityisen merkittävä

Virkasyytetutkinnan keskiviikkoisessa kuulemisessa tentattiin Eurooppa-osastoa johtavaa George Kentiä ja Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettilästä Bill Tayloria.

Virkasyytetutkinnan keskiviikkoisessa kuulemisessa tentattiin Eurooppa-osastoa johtavaa George Kentiä ja Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettilästä Bill Tayloria.

Julkaistu: 14.11. 23:47

Republikaanit kyseenalaistivat kuulemisessa todistajien toisen käden tiedon luotettavuutta, eivätkä demokraatit osanneet ohjata kuulemista toivomaansa suuntaan.

Yhdysvalloissa käynnistyivät keskiviikkona presidentti Donald Trumpin virkasyytetutkinnan julkiset kuulemiset. Demokraatit ja republikaanit tenttasivat Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettiläs Bill Tayloria sekä ulkoministeriön Eurooppa-osastoa johtavaa George Kentiä edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan edessä.

Historiallisen kuulemisen keskiössä ovat viime kevään ja kesän tapahtumat. Tutkinnassa selvitetään, onko Trump hakenut ulkovalloilta tukea ensi vuoden presidentinvaalien kampanjaansa. Tämän tehdessään hän olisi paitsi vaarantanut kansallista turvallisuutta myös rikkonut Yhdysvaltain perustuslakia.

5,5 tuntia kestänyt maratonkuuleminen televisioitiin, ja IS seurasi tapahtumia hetki hetkeltä.

Mutta mitä uutta keskiviikon kuulemisesta opittiin? IS esittelee viisi keskeistä asiaa.

1. Uusi kohupuhelu

Merkittävin keskiviikkona selvinnyt asia oli tieto uudesta Ukrainaa koskevasta puhelusta.

Taylor paljasti lausunnossaan maan EU-suurlähettilään Gordon Sondlandin keskustelleen Ukraina-asioista Trumpin kanssa vain päivä sen jälkeen, kun Trump oli käynyt neuvottelunsa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa puhelimessa 25. heinäkuuta.

Lausunnossa kiinnitettiin huomiota erityisesti siihen, että Sondland soitti puhelun Trumpille kännykällään kiovalaisesta ravintolasta. Avoimella puhelinlinjalla käyty kännykkäpuhelu oli paitsi turvallisuusriski myös sangen epätavanomainen. Yhdysvaltain entinen Venäjän-suurlähettiläs Michael McFaul huomautti, että EU-suurlähettiläät eivät tavallisesti soita presidenteille kuin hätätapauksessa.

Tieto on erikoinen myös siksi, että Sondland ei ole maininnut puhelua aiemmin todistuksessaan. Sondland todistaa julkisesti ensi viikolla.

Lausunto tulee sitomaan Trumpin yhä tiukemmin Ukrainan painostamiseen Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin vaikuttamiseksi, Washington Postin kirjoituksessa analysoidaan.

2. Lausunnot ovat toisen käden tietoa

Valkoinen talo on kieltänyt lukuisia nykyisiä ja entisiä virkamiehiä todistamasta virkasyytetutkinnan kuulemisissa, eivätkä demokraatit ole New York Timesin mukaan valmiita käymään pitkiä lakitaisteluita tilanteen korjaamiseksi.

Lopputuloksena kuulemiset pohjautuvat toisen käden tietoon, ja tärkeiden avainhenkilöiden lausunnot jäävät kuulematta. Tämä luo republikaaneille otollisen tilan todistajien arvostelulle.

Presidentti Donald Trump kuvattuna keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa. Trump tapasi virkasyytekuulemisen aikaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin.

Presidentti Donald Trump kuvattuna keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa. Trump tapasi virkasyytekuulemisen aikaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin.

Republikaanit kyseenalaistivat tästä syystä Kentin ja Taylorin lausuntojen luotettavuutta, kerta toisensa jälkeen.

Valkoisen talon toimia on kutsuttu Yhdysvaltalaismediassa niin todistajien ”blokkaamiseksi” kuin kiviseinäksi.

3. Demokraattien yritykset lässähtivät

Yhdysvaltalaismedian mukaan keskiviikon virkasyytekuulemisessa ei käynyt ilmi mitään, mikä tulisi vaikuttamaan merkittävällä tavalla niin julkiseen mielipiteeseen kuin lainsäätäjien kantaan. Lausunnoista jää uupumaan tieto, joka olisi lyönyt kuulijoitaan ällikällä.

Kuten Los Angeles Times pähkinänkuoressa ilmaisee, kuuleminen oli ”hukkaan heitetty päivä demokraateille”. Ne henkilöt, jotka ovat halunneet asettaa Trumpin syytteeseen virkavirheestä, haluavat sitä yhä. Ne, jotka eivät ole halunneet asettaa Trumpia syytteeseen virkavirheestä, eivät edelleenkään halua sitä.

Keskiviikon kuulemista ei toisin sanoen voi pitää demokraattien kannalta menestyksekkäänä. Valkoisen talon edustaja puolestaan kuvaili kuulemisia ”voitoksi” Trumpille, CNN kertoo.

Demokraatit joutuvat myös kamppailemaan virkasyytetutkinnan vaikeaselkoisuuden kanssa. Se on muodostunut julkisen keskustelun kannalta demokraattien kompastuskiveksi, CNN nostaa esiin. Moni amerikkalainen ei edes tiedä, että Ukraina liittyy virkasyytetutkintaan saati ymmärtäisi tutkinnan yksityiskohtia.

4. Demokraatit ovat oppineet menneistä

New York Times nostaa esille, miten demokraattien lähestymistapa oli keskiviikkona täydellinen vastakohta erikoissyyttäjä Robert Muellerin ja Trumpin entisen kampanjapäällikkö Corey Lewandowskin kuulemisille.

Kuulemisen avauspuheenvuoroissa oli varattu merkittävästi enemmän aikaa lainsäätäjien harkituille puheenvuoroille. Ilmapiiri oli New York Timesin mukaan entistä hillitympi, torjuen suurimman osan republikaanien välihuomautuksista.

5. Republikaanit paljastivat puolustustaktiikkansa

Trumpin kenties vahvin puolustus on Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanta presidenttien väliseen kohuttuun puhelinkeskusteluun. Zelenskyi on todennut julkisesti, että hän ei kokenut tulleensa painostetuksi keskustelun aikana.

New York Timesin mukaan demokraatit saivat keskiviikkoisessa kuulemisessa yhä paremman käsityksen republikaanien puolustustaktiikasta. Lehden mukaan tavoitteena on paitsi paitsi korostaa todistusten toisen käden tietoa myös saada kuultavat näyttämään tarkoituksenhakuisilta byrokraateilta.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff ja republikaanien edustaja Devin Nunes.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff ja republikaanien edustaja Devin Nunes.

Republikaanit yrittivät muun muassa painostaa sekä Tayloria että Kentiä punnitsemaan virkasyytetutkinnan hyötyjä, mitä molemmat kuultavat vastustivat. Republikaanit myös yrittivät saada todistajia vastaamaan kysymykseen siitä, täyttääkö Trumpin ja Zelenskyn välinen puhelu virkasyytteen vaatimat merkit.

– Kumpikaan meistä ei ole täällä vastaamassa siihen. Se on teidän tehtävänne, Kent vastasi kyselyyn ABC:n mukaan.