Uutissivusto: Pietarin paloittelumurhan uhri ammuttiin nukkuessaan – Napoleon-dosentti tarjosi perheelle hautajaisrahaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uutissivusto: Pietarin paloittelumurhan uhri ammuttiin nukkuessaan – Napoleon-dosentti tarjosi perheelle hautajaisrahaa

Dosentti Oleg Sokolovin epäillään surmanneen naisystävänsä silloin, kun tämä oli jo nukkumassa pariskunnan riidan päätteeksi.

Dosentti Oleg Sokolovin epäillään surmanneen naisystävänsä silloin, kun tämä oli jo nukkumassa pariskunnan riidan päätteeksi.

Julkaistu: 14.11.2019 15:37

Dosentti Oleg Sokolovin, 63, naisystävä Anastasija Jeshtshenko, 24, sai surmansa päähän ammutuista luodeista kello kahden aikaan yöllä, kertoo Fontanka-uutissivusto.

Pietarissa ilmestyvä Fontanka-uutissivusto kertoo saaneensa alustavia tietoja Anastasija Jeshtshenkon kuolintavasta ja -hetkestä.

Fontankan mukaan vaikuttaa siltä, että surma ei ole tapahtunut ainakaan välittömässä riitatilanteessa tai intohimon tunnekuohussa, kuten dosentti Oleg Sokolovin puolustus on aiemmin antanut ymmärtää.

Oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa on päädytty uutissivuston lähteiden mukaan arvioon, että Jeshtshenkon kuolema tuli viime perjantain vastaisena yönä kello kahden aikaan.

Jeshtshenkon on päätelty olleen unessa, kun kuolettavat luodit tulivat.

Anastasija Jeshtshenkon ruumiin osia löytyi Moika-joesta ja myös kauempaa Jekateringofka-joesta jo läheltä Suomenlahtea.

Anastasija Jeshtshenkon ruumiin osia löytyi Moika-joesta ja myös kauempaa Jekateringofka-joesta jo läheltä Suomenlahtea.

Naisen irti leikattu pää oli yhä Sokolovin asunnolla, kun poliisi teki kotietsinnän. Ensimmäinen laukaus on ammuttu ohimoon, minkä jälkeen Sokolov on ampunut naista vielä kolmesti.

– Muistutamme, että kivääri täytyy ladata joka laukauksen jälkeen uudelleen, Fontanka kirjoittaa.

Fontankan mukaan kaikki laukaukset olivat osuneet päähän ja ne paljastuivat röntgenkuvien avulla.

Sokolov on myöntänyt surman jo alustavissa kuulusteluissa ja hän on kertonut käyttäneensä surma-aseena pienikaliiperista katkaistua kivääriä.

Sokolovin mukaan surman syynä olisi ollut riita, joka oli käynnistynyt Jeshtshenkon mustasukkaisuudesta miehen aiemmasta avioliitosta olevia lapsia kohtaan.

Jeshtshenkon omaiset ovat kuitenkin kertoneet, että pariskunnan välillä oli ollut riitaa muun muassa siitä, ettei Sokolov halunnut päästää naista tämän ystävän syntymäpäiville. Veljelleen Jeshtshenko oli myös kertonut, että hän suunnitteli eroavansa miehestä ja muuttavansa asumaan opiskelija-asuntolaan.

Ren-television mukaan Jeshtshenko oli soittanut perjantaina vastaisena yönä veljelleen ja kertonut pariskunnan riidelleen. Veljen mukaan nainen oli itkenyt puhelun aikana ja tämä oli kertonut lähteneensä pois asunnolta riidan päätteeksi.

– Hän (Sokolov) oli haukkunut ja lyönyt häntä, jolloin hän (Jeshtshenko) oli poistunut asunnolta. Pyysin, että hän lähtisi sieltä pois. Mutta hän sanoi, että hänen on mentävä sinne hakemaan tavaroita. Hän aikoi sen jälkeen asettua oppilasasuntolaan, veli kertoi siskonsa viimeiseksi jääneestä puhelusta.

Oleg Sokolov oli Venäjällä ja Ranskassa arvostettu Napoleon-tutkija. Hän kuului myös Venäjän sotahistoriallisen seuran tieteelliseen neuvostoon ja harrasti Napoleonin Venäjän-sotaretken uudelleendramatisointeja.

Oleg Sokolov oli Venäjällä ja Ranskassa arvostettu Napoleon-tutkija. Hän kuului myös Venäjän sotahistoriallisen seuran tieteelliseen neuvostoon ja harrasti Napoleonin Venäjän-sotaretken uudelleendramatisointeja.

Venäjän mediassa on aiemmin ollut jo tietoja, joiden mukaan Sokolovin puolustus yrittäisi vedota tunnekuohuun ja intohimorikokseen, minkä nojalla rangaistuksen pituus saattaisi jäädä jopa vain kolmeen vuoteen vankeutta.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan Sokolovin asianajaja Aleksandr Potshujev ei halunnut ottaa tarkemmin kantaa tietoihin, joiden mukaan naisen surma oli tapahtunut tämän nukkuessa. Asianajaja kehotti ainoastaan välttämään surman yksityiskohtien repostelua ja korosti olevansa pahoillaan kaikkien tragedian osapuolten puolesta.

Asianjajan mukaan Sokolov on antanut tapahtuneesta tarkan selostuksen eikä tämä ole halunnut käyttää oikeuttaan olla todistamatta itseään vastaan.

Potshujevin mukaan Sokolov on halukas maksamaan Jeshtshenkon perheelle rahallisia korvauksia.

– On ymmärrettävää, että hautajaiset ovat tulossa, joten haluaisimme antaa materiaalista apua, RT-kanava siteerasi asianajajaa.

Asianajajan mukaan Sokolov ei yritä rahaa tarjoamalla lahjoa uhrin omaisia, vaan hänen aikomuksenaan on yrittää edes jotenkin lieventää tragediaa.

Lue lisää: Pietarin Napoleon-dosentti teki mitä huvitti – ilmiannot silitysrautakidutuksesta ja pahoinpitelyistä ohitettiin sekä poliisissa että yliopistolla

Sokolov toimi Pietarin valtionyliopistossa dosenttina ja hän oli erikoistunut erityisesti Ranskan keisarin Napoleon I:n historiaan.

Kun tieto surmasta tuli, yliopisto ilmoitti katkaisevansa työsuhteen Sokolovin kanssa.

Anastasija Jeshtshenko oli Sokolovin entinen oppilas, joka teki parhaillaan jatkotutkintoa. Pariskunta oli pitänyt yhteyttä useamman vuoden ajan ja Sokolovin mukaan heidän piti mennä naimisiin.

Lue lisää: Napoleon-dosentin naisystävän keskivartalo löytyi Suomenlahden läheltä – epäilty murhatalo on monille suomalaisille turisteille tuttu

Sokolov jäi kiinni, kun hän yritti upottaa naisen irti leikattuja käsiä Moika-jokeen. Kun paketti ei uponnut suunnitellusti, voimakkaassa humalassa ollut Sokolov putosi tai hyppäsi itse jokeen, mistä hänet pelastettiin.