Greta Thunberg lähtee paluupurjehdukselle Yhdysvalloista – päämääränä Espanja ja YK:n ilmastokokous - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Greta Thunberg lähtee paluupurjehdukselle Yhdysvalloista – päämääränä Espanja ja YK:n ilmastokokous

Greta Thunberg purjehtii seuraavaksi kohti Espanjaa.

Julkaistu: 13.11.2019 9:47

Thunbergin matkasuunnitelmat muuttuivat, kun ilmastokokous siirtyi yllättäen Chilestä Madridiin.

Ruotsalaisen ilmastoaktivisti Greta Thunbergin on määrä lähteä tänään paluumatkalle Yhdysvalloista Eurooppaan. 16-vuotias Thunberg aikoo taittaa matkan jälleen purjehtimalla, koska ei päästöjen takia halua lentää.

Thunberg ei kuitenkaan palaa suoraan kotiin Ruotsiin, vaan ensin hänen päämääränään on Espanja ja Madridissa ensi kuussa alkava YK:n ilmastokokous.

Alun perin ilmastokokous piti järjestää Chilessä, ja Thunbergin oli tarkoitus matkustaa sinne. Lokakuun lopulla Chile kuitenkin ilmoitti, ettei voi isännöidä kokousta maan levottomuuksien vuoksi. Laajat mielenosoitukset hallitusta vastaan ovat jatkuneet viikkoja.

Kaipaa kotia ja koiriaan

Thunberg aikoo ylittää Atlantin ympäri maailmaa purjehtivan australialaispariskunnan veneessä. Matkassa mukana ovat pariskunnan 11 kuukauden ikäinen poika, brittiläinen ammattipurjehtija sekä Thunbergin isä. Purjehduksen arvioidaan kestävän noin kolme viikkoa.

Thunberg vietti Pohjois-Amerikassa yhteensä 11 viikkoa. Matkansa aikana hän muun muassa ripitti maailman johtajia YK:n ilmastokokouksessa New Yorkissa.

Sanomalehti New York Timesille Thunberg kertoi jo odottavansa kotiinpaluuta ja kahden koiransa näkemistä.

– Matkustaminen on hyvin hauskaa ja olen hyvin etuoikeutettu saadessani tehdä niin, mutta olisi mukavaa päästä takaisin tuttuihin rutiineihin, hän sanoi.