Helikopterionnettomuus Australian maastopalojen sammutustöissä – ”Olosuhteet ovat nyt erittäin vaaralliset” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Helikopterionnettomuus Australian maastopalojen sammutustöissä – ”Olosuhteet ovat nyt erittäin vaaralliset”

Julkaistu: 13.11.2019 8:23

Australian itärannikolla roihuavat maastopalot ovat tuhonneet jopa 300 kotia maan itärannikolla.

Australian maastopalojen sammutustehtävissä ollut helikopteri on pudonnut maahan Australiassa, Queenslandin osavaltio tiedotti keskiviikkona uutistoimisto AFP:n mukaan.

Paikallisen 9News-uutissivuston mukaan helikopterin lentäjä olisi evakuoitu paikalta toisella helikopterilla. Sivuston tietojen mukaan kopteri oli onnettomuushetkellä lähellä maata.

Pelastushenkilökunta kertoi The Guardianille, että pilotti koki ”kovan pudotuksen”, mutta selvisi onnettomuudesta lievin vammoin ja on vakaassa tilassa.

Australian itärannikkoa koettelevat parhaillaan vakavat maastopalot. Uuden Etelä-Walesin ja Queenslandin osavaltioissa roihuavat palot ovat vieneet ainakin kolmen ihmisen hengen, ja tuhonneet noin miljoonan hehtaarin kokoisen maa-alueen. Liki 300 kotia on tuhoutunut lähipäivinä.

Nyt palot näyttävät helpottaneen hieman. Vielä eilen ympäri itärannikkoa oli yli 300 maastopaloa, mutta nyt paloja on noin 140. Queensland on edelleen hätätilassa.

Yli 35 asteeseen kohoavat lämpötilat, kuivuus ja kova tuuli luovat ihanteelliset olosuhteet palojen leviämiselle.

– Olosuhteet ovat nyt erittäin vaaralliset. Maastopalot voivat aiheuttaa hengenvaaran kaikille sen tielle sattuville, Queenslandin pelastusviranomaiset sanoivat hätätiedotteessa AFP:n mukaan.

Paloja on sammuttamassa tuhansia palomiehiä, ja myös armeija on valmiina auttamaan sammutustöissä.

Hieman viileämmät olosuhteet helpottivat sammutustoimenpiteitä Uudessa Etelä-Walesissa keskiviikon vastaisena yönä. ABC:n ja AFP:n mukaan meteorologit ovat kuitenkin varoittaneet olosuhteiden muuttuvan viikonloppuna yhä vaarallisemmiksi, kun tuulet yltyvät ja lämpötila nousee entisestään. Paljon toivottuja sateita ei näy säätutkassa.

Australian suurimman kaupungin Sydneyn lähistöllä palot levisivät keskiviikkona aivan asutuksen tuntumaan, ja tuhosivat jopa 50 kotia.

Sydneyyn oli tiistaina annettu varoitus katastrofaalisesta tulipalovaarasta, mikä on varoitusasteikon vakavin pykälä. Katastrofaalinen palovaara merkitsee sitä, että jos palo pääsee syttymään, on sen hallitseminen lähes mahdotonta.

Queenslandin osavaltio määräsi keskiviikkona evakuoinnin lukuisille asuinalueille. Muun muassa Brisbanessa sijaitsevan, turistien suosiman Noosan rantakohteen asukkaita on kehotettu ”lähtemään välittömästi”. Kaupungin pormestari kertoi Reutersille, että monet pohjoisen vaikeakulkuisemmista rantakohteista oli evakuoitu jo aiemmin tällä viikolla.

Australian viranomaiset ovat varoittaneet, että maastopalot voivat kestää vielä viikkoja.

Asukas yrittää sammuttaa palamaan syttynyttä ruohoa Tareessa, Australian Uudessa Etelä-Walesissa.

Maastopalojen vuoksi myös Australian MM-ralli on peruttu. Tapahtuma oli tarkoitus järjestää viikonloppuna.

Joillakin alueilla on jo liian myöhäistä lähteä pakoon. Palolaitos antoi tiistai-iltapäivänä hätäilmoituksen nopeasti leviävästä palosta Kempseyn kaupungin länsipuolelle ja sanoi, että parasta on pyrkiä hakeutumaan suojaan.