Boliviassa senaatin apulaispuhemies julistautui presidentiksi, vaikka senaatti ei ollut päätösvaltainen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Boliviassa senaatin apulaispuhemies julistautui presidentiksi, vaikka senaatti ei ollut päätösvaltainen

Jeanine Anez.

Jeanine Anez.

Julkaistu: 13.11. 1:45

Presidentiksi julistautunut Anez on luvannut järjestää vaalit mahdollisimman pian.

Boliviassa senaatin apulaispuhemies Jeanine Anez on julistautunut maan väliaikaiseksi presidentiksi. Maan senaatti ei ollut päätösvaltainen tekemään nimitystä.

Ainakin 19:n senaatin 36 senaattorista olisi pitänyt olla paikalla hallinnollisessa pääkaupungissa La Pazissa, mutta maan julkinen liikenne on ollut jumissa mielenosoituksien ja linja-autoihin kohdistuneen ilkivallan vuoksi.

Boliviaa pitkään johtanut Evo Morales erosi sunnuntaina viikkoja jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen. Mielenosoitukset alkoivat vaalivilppiepäilystä.

Anezin nousu väliaikaiseksi presidentiksi oli odotettu, sillä perustuslain mukaan vallan oli määräkin siirtyä hänelle. Varapresidentti Alvaro Garcia Linera, joka oli myös alahuoneen puhemies ja senaatin johtaja, erosi niin ikään.

Anez lupasi jo aiemmin, että maassa järjestetään uudet vaalit mahdollisimman pian.

Morales puolestaan sai turvapaikan Meksikosta, jonne hän saapui tiistai-iltana Suomen aikaa. Morales vakuutti heti lentokentällä, että hän tulee jatkamaan politiikassa. Ex-presidentti kertasi myös saavutuksiaan köyhien ja alkuperäiskansojen elinolojen parantamisessa.