Ukraina-todistajat nousevat tänään Trumpia vastaan suorassa lähetyksessä kello 17 – nämä asiat puhuvat presidentin puolesta ja vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ukraina-todistajat nousevat tänään Trumpia vastaan suorassa lähetyksessä kello 17 – nämä asiat puhuvat presidentin puolesta ja vastaan

Julkaistu: 13.11.2019 6:37, Päivitetty 13.11.2019 13:16

Virkasyytetutkinnan tänään alkavat julkiset kuulemiset ovat ratkaiseva vaihe ennen mahdollista syytteen nostamista.

Tänään käynnistyy spektaakkelimainen näytös, kun Yhdysvaltain kongressin demokraatit marssittavat suorassa lähetyksessä todistajia kertomaan presidentti Donald Trumpin Ukraina-skandaalista. Voidaan puhua jopa eräänlaisesta esioikeudenkäynnistä Trumpia vastaan. ISTV näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä alkaen kello 17.

Todistajien julkisilla kuulemisilla on osapuolille tärkeä merkitys: Demokraatit saavat tilaisuuden kääntää yleisen mielipiteen voimakkaammin Trumpia vastaan. Toisaalta republikaanit saavat tilaisuuden painottaa vasta-argumenttejaan.

Seuraavassa tähän mennessä tiedetystä koostetut argumentit presidenttiä vastaan ja tämän puolesta.

Nämä asiat puhuvat Trumpia vastaan

Kiristi Ukrainaa

Ulkoministeriön diplomaatit ja hallinnon virkailijat ovat todistaneet, että Trumpin hallinto käytännössä kiristi Ukrainaa pysäyttämällä sotilasavun maksatuksen ja panttaamalla maan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin vierailua Valkoiseen taloon.

Trumpin Zelenskyille soittamasta puhelusta tallennetuin sanoin:

– Haluaisin teidän tekevän palveluksen...

Ehtona oli, että Ukrainan piti ilmoittaa tutkinnan aloittamisesta ex-varapresidentti Joe Bidenia vastaan väitteistä, että tämä olisi sekaantunut ukrainalaisen kaasuyhtiön palveluksessa olevan poikansa bisneksiin. Lisäksi Ukrainan piti tutkia teoriaa, että Yhdysvaltain vuoden 2016 vaaleihin sekaantuivatkin ukrainalaiset, eivät venäläiset.

Avun ja vierailun panttaaminen käy ilmi esimerkiksi Yhdysvaltain Ukraina-edustajan Kurt Volkerin luovuttamista tekstiviesteistä sekä maan Ukrainan-suurlähettilään William ”Bill” Taylorin ja EU-suurlähettillään Gordon Sondlandin todistajanlausunnoista.

Yhdysvaltain Ukraina-edustaja Kurt Volker.

Yhdysvaltain Ukraina-edustaja Kurt Volker.

Virkarikoskuulemiset alkavat Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettilään Bill Taylorin tenttaamisella keskiviikkona.

Virkarikoskuulemiset alkavat Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettilään Bill Taylorin tenttaamisella keskiviikkona.

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland.

Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondland.

Ukrainaan ja Venäjään erikoistunut ulkoministeriön korkea virkamies George Kent.

Ukrainaan ja Venäjään erikoistunut ulkoministeriön korkea virkamies George Kent.

Sen paremmin Biden- kuin vaaliväitteistäkään ei ole esitetty todisteita. Tutkinnat olisivat palvelleet vain yhtä tarkoitusta: Trumpin asemien parantelua ensi vuoden presidentinvaaleja ajatellen.

Valjasti ulkopolitiikan

Trumpin asianajaja, New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani toimi ulkopoliittisena varjoedustajana koko kevään ja kesän, ja todistajanlausuntojen sekä puhelumuistiinpanojen mukaan Trump ohjeisti alaisiaan ja Zelenskyia olemaan yhteydessä Giulianiin.

Yhdysvallat oli ollut Ukrainan tärkein liittolainen sodassa Venäjää vastaan vuodesta 2014. Nyt kaikki tämä uhkasi mennä romukoppaan, kun Giuliani teki Ukrainasta omien bisnestensä ja Trumpin vaalikampanjan välikappaleen.

Trumpin asianajaja, New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani toimi ulkopoliittisena varjoedustajana koko kevään ja kesän

Trumpin asianajaja, New Yorkin entinen pormestari Rudy Giuliani toimi ulkopoliittisena varjoedustajana koko kevään ja kesän

– Presidentti käyttää valtaoikeuksiaan pyytääkseen ulkomaata sekaantumaan vuoden 2020 vaaleihin, kiteytti Trumpin ja Giulianin toimista raportin laatinut tiedusteluhallinnon ilmiantaja.

Ulkoministeriö ja Valkoisen talon turvallisuusneuvosto olivat todistajien mukaan kuin hätätilassa. Samoin Ukraina, joka tarvitsi rahaa sotilaidensa koulutukseen.

– Giulianin toimet heikensivät Yhdysvaltain virallista ulkopolitiikkaa, todisti Taylor.

Erotti suurlähettilään

Marie Yovanovitch, Taylorin edeltäjä Ukrainan-suurlähettiläänä, sai yllättävän kutsun kotiin ennen virkakautensa päättymistä.

– Presidentti oli painostanut siirtämään minut sivuun, Yovanovitch todisti.

Hän sanoi kokeneensa itsensä jopa uhatuksi.

Marie Yovanovitch sai yllättävän kutsun kotiin ennen suurlähettiläskautensa päättymistä. –Presidentti oli painostanut siirtämään minut sivuun, Yovanovitch todisti.

Marie Yovanovitch sai yllättävän kutsun kotiin ennen suurlähettiläskautensa päättymistä. –Presidentti oli painostanut siirtämään minut sivuun, Yovanovitch todisti.

Giuliani mustamaalasi Yovanovitchia väittämällä tämän toimivan Trumpia vastaan ja olevan esteenä pyrkimyksille Ukrainassa. Samaan aikaan Giulianilla oli Ukrainassa kumppaniensa kanssa omia bisnestavoitteita, joiden tiellä lähettiläs oli.

Vastusti tutkintaa

Valkoinen talo on katkaissut kaiken yhteydenpidon kongressin demokraattien kanssa, ei suostu luovuttamaan asiakirjoja eikä anna lupaa todistaa vetoamalla muun muassa presidentille kuuluviin etuoikeuksiin.

Yhdistettynä kaikki edellämainittu voi johtaa virkasyytteeseen esimerkiksi vallan väärinkäytöstä ja oikeuden vastustamisesta. Mahdollisia, mutta huomattavasti vaikeammin todistettavia olisivat kiristys ja lahjonta.

Toistaiseksi syytekohdat ovat arvailua. Ne laatii aikanaan edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunta, minkä jälkeen ne menevät koko edustajainhuoneen äänestykseen.

Nämä asiat puhuvat Trumpin puolesta

Epäreilu prosessi

Demokraatit vaikuttavat tehneen virheen siinä, että virkasyyteprosessia ei virallistettu äänestyksellä heti aluksi.

Tämä johti siihen, että todistajien alustavat kuulemiset tapahtuivat suljettujen ovien takana eikä Trumpille esimerkiksi tarjottu mahdollisuutta saada paikalle omaa edustajaansa. Valiokuntien republikaaniedustajat ovat toki saaneet olla paikalla mutta eivät kutsua omia todistajiaan.

Demokraatit tekivät näissä asioissa myönnytyksen myöhemmin, mutta republikaanien mukaan reilua oikeusprosessia ei enää ole.

Republikaanikansanedustaja Mac Thornberry on kritisoinut Trumpin toimia Ukrainan suhteen

Republikaanikansanedustaja Mac Thornberry on kritisoinut Trumpin toimia Ukrainan suhteen

– Sille on syynsä, miksi me päästämme murhaajat, ryöstäjät ja raiskaajat vapaaksi, kun heidän oikeuttaan reiluun oikeudenkäyntiin on loukattu, kommentoi texasilainen republikaanikansanedustaja Mac Thornberry, joka muuten on kritisoinut Trumpin toimia Ukrainan suhteen.

Suuret valtaoikeudet

Yksi Trumpin puolustajien esittämä kysymys kuuluu, voiko presidentti edes käyttää valtaansa väärin, jos hänelle on perustuslain nojalla suotu erittäin suuret valtaoikeudet ulkopolitiikassa? Joidenkin CNN:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan tässä on perää.

Puolustajien mukaan presidentti saattoi toimia epäasiallisesti, mutta kyseessä ei ollut virkasyytteeseen oikeuttava teko.

Mahdolliset syytekohdat Trumpia vastaan ovat rikoksista, jotka ovat tulkinnanvaraisia, jopa poliittisia. Taustalla ei ole esimerkiksi murtoa tai vaalirahoitusrikosta ja niiden peittelyä, kuten Watergate-skandaalissa aikoinaan.

Ei suoraa tunnustusta

Todistajista yksikään ei ole kertonut Trumpin henkilökohtaisesti sanoneen, että hän haluaa Ukrainalta tutkinnan Bidenista hyötyäkseen siitä itse. Sellaista ei käy ilmi myöskään Trumpin ja Zelenskyin puhelumuistiinpanoista.

Oikeudellisesti on siis vaikea todistaa, että Trump toimi tieten tahtoen rikollisesti.

– En tiedä oliko tarkoituksena välttämättä tutkia demokraatteja, vai kuinka? Luulen, että kyseessä oli korruptiotutkinta, totesi republikaaniedustaja Will Hurd.

–En tiedä oliko tarkoituksena välttämättä tutkia demokraatteja, vai kuinka? Luulen, että kyseessä oli korruptiotutkinta, totesi republikaaniedustaja Will Hurd.

–En tiedä oliko tarkoituksena välttämättä tutkia demokraatteja, vai kuinka? Luulen, että kyseessä oli korruptiotutkinta, totesi republikaaniedustaja Will Hurd.

Eli Trumpin tarkoituksena saattoi aidosti olla korruption kitkeminen Ukrainasta, mitä myös Joe Biden aikoinaan varapresidenttinä vaati. Myös Biden painosti Yhdysvaltain talousavun eväämisellä, jos Ukraina ei tehosta korruption vastaisia toimiaan ja erota tutkintoja jarruttavaa pääsyyttäjää.

Ukraina sai avun

Valkoisen talon budjettitoimisto pysäytti Ukrainalle luvatun 400 miljoonan dollarin sotilasavun tiettävästi 18. heinäkuuta. Se ehti aiheuttaa ihmetystä ja protesteja, kunnes apu maksettiin 12. syyskuuta – ilman vastapalveluksia.

Tilanne olisi kokonaan toinen, jos Zelenskyi olisi taipunut ja ilmoittanut Biden-tutkinnasta. Ukrainan kansainvälinen maine olisi suurlähettiläs Taylorin mukaan vahingoittunut ja kamppailu Venäjää vastaan vaikeutunut.

On vaikeasti määriteltävä syytös, että Ukrainan sota Venäjää vastaan vaikeutui siitä, että apua viivytettiin kaksi kuukautta.

Lähteet: CNN, Washington Post

Tuoreimmat osastosta