Pikku­pojalta järkyttävä kommentti al-Holin leirillä – suomalais­psykiatrit: Lapset ovat ympäröivän maailman uhreja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pikku­pojalta järkyttävä kommentti al-Holin leirillä – suomalais­psykiatrit: Lapset ovat ympäröivän maailman uhreja

Asiantuntijat eivät pidä mahdottomana sitä, että Isisin ”kalifaatissa” asuneet lapset voisivat kotiutua entiseen kotimaahansa. Prosessi on kuitenkin haastava ja vaatii pitkäaikaista terapiaa ja tukea.

12.11.2019 22:08

Brittimedia Sky News julkaisi sunnuntaina videon Syyriassa sijaitsevalta al-Holin leirin karuista oloista. Ylen tietojen mukaan leirillä on myös reilu 10 suomalaista aikuista ja noin 30 suomalaista lasta. Asiantuntijoiden mukaan videolla näkyvän leirin tilanne on lapselle erittäin vahingollinen.

– Olot leirillä ovat täysin kestämättömät sekä lasten että tietysti myös naisten kannalta. Mutta lapset ovat haavoittuvaisemmassa asemassa ja heidät pitäisi saada sieltä nopeasti pois, Pelastakaa Lapset -järjestön pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta toteaa videon katsottuaan.

Lapsia al-Holin leirillä.­

Niinikään videon nähnyt lastenpsykiatrian professori Andre Sourander muistuttaa, että lapset eivät ole itse valinneet päätyä terrorijärjestä Isisin ”kalifaattiin” ja sen romahdettua al-Holin leirille.

– Nämä lapset ovat pitkäaikaisesti joutuneet poikkeuksellisiin olosuhteisiin ja poikkeuksellisen traumatisoiviin olosuhteisiin.

Souranderin mukaan etenkin se, että lapset joutuvat elämään jatkuvassa epävarmuudessa ja osa heistä myös ilman luotettavan aikuisen tarjoamaa turvaa, altistaa lapsia myös esimerkiksi posttraumaattiselle stressihäiriölle.

Sky News vieraili al-Holin ulkomaalaisille tarkoitetussa osiossa, jossa asuu joitain tuhansia ihmisiä. Niin sanotun lisäosan asukkaiden epäillään olevan Isisin taistelijoiden perheenjäseniä. Leirin toisessa osassa on loput noin 70 000 asukkaasta. Toisessa osiossa olevat ovat syyrialaisia ja irakilaisia.

Yleiskuvaa kurdien pyörittämästä al-Holin leiristä. Leiri on tarkoitettu sisäisille pakolaisille, mutta sen lisäosassa on myös Isis-taisteilijoiden perheenjäseniksi epäiltyjä ulkomaalaisia.­

Markkula-Kivisillan mukaan lapsia uhkaa jopa kuolema, sillä monet heistä ovat kaikesta päätellen aliravittuja ja leirillä on pulaa lääkkeistä ja puhtaasta vedestä. Toisaalta mitä pidempään lapset ovat leirillä, sitä pidempään he voivat myös altistua Isisin propagandalle.

– On selvää, että lapset ovat massiivisen ideologisen vaikuttamisen uhreja. Heillä ei ole vielä keinoja vertailla tietoja ja sitä, mikä on oikein vaan he uskovat, mitä aikuiset heille kertovat. Vanhemmille voi myös olla vaarallista sanoa lapsille, ettei heidän pidä uskoa Isisin aatteeseen.

Sky Newsin laajassa videoreportaasissa haastatellaan myös nuorta vaaleahiuksista ja sinisilmäistä poikaa, joka kertoo olevansa ”Yousef” ja kotoisin Suomesta. Toimittajan mukaan poika ehti sanoa olevansa kuusivuotias, ennen kuin tuntematon nainen kävi hätistelemässä pojan pois toimittajan luota.

Videolla kuullaan, kuinka useat naiset vannovat yhä Isisin ideologian nimeen. Myös nuori poika paasaa ääri-islamistista ideologiaa ja kehottaa toimittajaa ja kuvaajaa katumaan syntejään.

– Me aiomme tappaa teidät teurastamalla teidät. Me aiomme teurastaa teidät, noin 10-vuotiaalta näyttävä poika sanoo, katsoen välillä suoraan kameraan.

Markkula-Kivisillan mukaan pojan puheet eivät ole yllättäviä, ottaen huomioon sen maailman, jossa hän elää.

– Lapset imevät itseensä sen maailman ja ne asiat, jotka heitä ympäröivät. Suomessa lapset toistavat päiväkodeissa esimerkiksi mainoksista ja lastenohjelmista kuultuja asioita.

Al-Holin leirillä on lapsia vauvoista teini-ikäisiin.­

Asiantuntijat eivät pidä mahdottomana ajatuksena sitä, että Isisin ”kalifaatissa” asuneet lapset voisivat kotiutua entiseen kotimaahansa tai vanhempiensa kotimaahan. Prosessi on kuitenkin haastava ja vaatii pitkäaikaista terapiaa ja tukea.

Professori Sourander huomauttaa, että lapset voivat kasvaa ääri-ideologiasta pois, jos heille tarjotaan erilainen, turvallinen kasvuympäristö.

– Ennen kaikkea kyse on siitä, että lapsi saa tarpeeksi korvaavia kokemuksia ja hoivaa. Ei voida yleistää, että lapsilla oli sisällään joku radikaali fanaattisuus tai pahuus.

Aiemmin on kerrottu, että al-Holin leirillä syntyy noin 50 lasta kuukaudessa.­

Suomessa ja maailmalla on pohdittu muun muassa sitä, pitäisikö al-Holin leirillä olevat lapset palauttaa kotimaihinsa, mutta jättää vanhemmat Syyriaan. Markkula-Kivisillan mukaan vaikeassa tilanteessa tulisi kuitenkin edetä lapsen etu edellä, tapauskohtaisesti.

– Lapset voivat olla todella traumatisoituneita ja saattavat tulla vieraalta tuntuvaan yhteiskuntaan, jonka kieltä eivät välttämättä edes osaa. Se on jo rajua, mutta vielä rankempaa olisi, jos äitiä ei ole siellä. Toisaalta pitäisi myös katsoa, tukeeko äiti lapsen kehitystä ja sopeutumista vai pyrkiikö estämään sitä.

Souranderin mukaan lasten kotoutumisen onnistumiseen vaikuttaa paljon se, millaiset kasvuolosuhteet ja mitä tukea he saavat.

– On lasten ja suomalaisen yhteiskunnan etu, että he saavat kaiken avun, jos he tänne Suomeen palaavat. Se on väärä käsitys, että näissä lapsissa olisi joku aikapommi tai, että ovat tulevia terroristeja. Sitä käsitystä ei pitäisi viljellä, kun päätetään, otetaanko näitä lapsia takaisin ja miten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?