Pietarin Napoleon-dosentti teki mitä huvitti – ilmiannot silitys­rauta­kidutuksesta ja pahoin­pitelyistä ohitettiin sekä poliisissa että yliopistolla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pietarin Napoleon-dosentti teki mitä huvitti – ilmiannot silitys­rauta­kidutuksesta ja pahoin­pitelyistä ohitettiin sekä poliisissa että yliopistolla

Oleg Sokolov harrasti Napoleonin aikaisten taisteluiden uudelleendramatisointia. Kuva on vuodelta 2005, kun historianharrastajat näyttelivät uusiksi yhden taistelun vuodelta 1812, jossa vastakkain olivat tsaarin Venäjän ja keisari Napoleonin joukot.

Oleg Sokolov harrasti Napoleonin aikaisten taisteluiden uudelleendramatisointia. Kuva on vuodelta 2005, kun historianharrastajat näyttelivät uusiksi yhden taistelun vuodelta 1812, jossa vastakkain olivat tsaarin Venäjän ja keisari Napoleonin joukot.

Julkaistu: 12.11. 17:43

Pietarin valtionyliopiston dosentti Oleg Sokolov ei sietänyt kritiikkiä, kontrolloi tyttöystäviään väkivallalla ja halusi esiintyä ranskalaisella tittelillä ”Sire” eli ”Teidän Majesteettinne”.

Venäjällä paljastuu koko ajan uusia yksityiskohtia maineikkaan Napoleon-tutkijan Oleg Sokolovin, 63, aiemmasta elämästä, jonka käänteiden olisi pitänyt kaiken järjen mukaan johtaa jo aiemmin joihinkin selkeisiin rankaisutoimenpiteisiin.

24-vuotiaan naisystävänsä Anastasija Jeshtshenkon murhasta epäiltyä miestä vastaan oli tehty reilun kymmenen vuoden kuluessa useita ilmiantoja sekä poliisille, yliopistolle että paikalliselle medialle, mutta jostain syystä Sokolov tuntui olevan mafiatyyliin ”koskematon”.

Anastasija Jeshtshenko oli jatko-opiskelijana Pietarin valtionyliopistossa. Juuri ennen surmaansa hän valitti veljelleen miesystävänsä Oleg Sokolovin asettamista rajoituksista, kun tämä ei päästänyt häntä ystävän syntymäpäiville.

Anastasija Jeshtshenko oli jatko-opiskelijana Pietarin valtionyliopistossa. Juuri ennen surmaansa hän valitti veljelleen miesystävänsä Oleg Sokolovin asettamista rajoituksista, kun tämä ei päästänyt häntä ystävän syntymäpäiville.

Sokolovin erikoinen käytös oli tiedossa, mutta vuosien mittaan hänen erikoisuuksiinsa totuttiin ja hän tuntui saavan vain koko ajan lisää liikkumatilaa, sillä häntä pidettiin samaan aikaan poikkeuksellisen karismaattisena ja älykkäänä tutkijana.

Yksi Sokolovin erikoisuuksista oli, että hän halusi itseään kutsuttavan ranskan kielestä tulevalla arvonimellä ”Sire” - eli ”Teidän Majesteettinne”. Naisystäväänsä Anastasijaa hän kutsui puolestaan keisarinna Joséphineksi, mikä oli johdettu Ranskan keisarin Napoleon I:n ensimmäisen vaimon nimestä.

Yksi puistattavimpia tapauksia on julkisuuteen tullut Sokolovin entisen tyttöystävän kertomus miehen väkivallasta. Nainen oli tehnyt Sokolovista rikosilmoituksen poliisille jo vuonna 2008, mutta se ei johtanut tuolloin mihinkään.

Rikosilmoituksen tehnyt nainen oli niin ikään ollut Sokolovin oppilaana ja ryhtynyt sitten tämän kanssa romanttiseen suhteeseen. Kun nainen oli ilmoittanut halustaan lopettaa suhteen, Sokolov oli raivostunut ja ryhtynyt kiduttamaan naista.

Naisen mukaan mies oli sitonut hänet kiinni tuoliin ja hakannut häntä kasvoihin ja vatsaan. Lopulta mies oli käynyt hakemassa silitysraudan ja laittanut sen pistorasiaan kuumenemaan naisen silmien edessä.

Venäläinen NTV siteeraa naisen antamaa lausuntoa näin:

– Kun silitysrauta oli kuumentunut, hän toi sen kasvojeni eteen niin että saatoin tuntea siitä hehkuvan lämmön. Hän alkoi uhkailla, että hän tuhoaa ulkonäköni koko loppuelämäkseni. Kun pyysin, että hän lopettaisi ja miettisi, mitä on tekemässä, hän hakkasi minua vain yhä kovemmin. Hän uhkasi, että tappaa minut ja kaivaa ruumiini maahan läheiselle rakennustyömaalle, mistä minua tuskin löydetään.

Sokolovin kerrotaan päästäneen naisen vapaaksi vasta sitten, kun tämä oli jo tukehtumaisillaan kaulansa ympärille laitettuun nahkavyöhön. Naisen kokemasta väkivallasta on olemassa myös lääkärintodistus, sillä hän oli mennyt sairaalaan hakemaan ensiapua heti päästyään vapaaksi miehen asunnolta.

NTV:n mukaan poliisi ei kuitenkaan aloittanut rikostutkintaa Sokolovia vastaan eikä tapauksella ollut vaikutusta hänen tieteelliseen uraansa, vaikka tieto tyttöystävän vuonna 2008 tekemästä ilmoituksesta meni myös yliopistolle. Vuonna 2018 nainen kertoi tarinansa vihdoin myös medialle, mutta se ohitettiin tuolloinkin ilman toimenpiteitä, vaikka dosentin epävakaa käytös oli tuolloin jo laajemman piirin tiedossa.

– Kaikki tiedekunnan tytöt tiesivät hänen poikkeavasta käytöksestään ja tavallisesti he käskivät hänen jättää heidät rauhaan, mutta jokaisessa säännössä on aina poikkeus, ja aina jostain tuli hänen rakastajattarensa. Hän oli mustasukkainen ja aggressiivinen eikä hänestä päässyt niin helposti eroon, sillä hän yritti pitää valittunsa itsellään kaikin keinoin, historioitsija Maksim Zhih kuvaili NTV:lle.

Oleg Sokolov vangittiin Anastasija Jeshtshenkon murhasta epäiltynä maanantaina. Hän on alustavasti tunnustanut surman.

Oleg Sokolov vangittiin Anastasija Jeshtshenkon murhasta epäiltynä maanantaina. Hän on alustavasti tunnustanut surman.

Sokolov kesti huonosti kritiikkiä ja kävi raivoisaan vastahyökkäykseen, jos joku uskalsi asettua hänen tielleen. Yksi tällainen tapaus päättyi vain reilu viikko ennen Anastasija Jeshtshenkon surmaa, kun Sokolov hävisi yllättäen pari vuotta kestäneen oikeustaistelun tieteelliseen plagiointiin liittyen.

Niin ikään Napoleoniin perehtynyt historioitsija, ohjaaja Jevgeni Ponasenkov syytti Sokolovia oman tutkimuksensa epäeettisestä kopioinnista.

Sokolov kiisti kaiken ja hän onnistui voittamaan jo yhden oikeudenkäynnin tämän vuoden maaliskuussa, jolloin Ponasenkov määrättiin maksamaan Sokoloville henkisistä kärsimyksistä korvauksia ja tuhoamaan internetistä syytökset tätä vastaan.

Ponasenkov ei kuitenkaan lannistunut, vaan nosti uuden kanteen. Hän sai myös tuekseen muutamia tiedemiehiä, joiden mukaan Sokolov oli lainannut hänen työstään otteita ilman välttämättömiä lähdeviitteitä.

29. lokakuuta Ponasenkov voitti lopulta oikeudenkäynnin, vaikka Sokolov puolustautui voimalla. Sokolov määrättiin maksamaan korvauksia ja esittämään myös julkisen anteeksipyynnön Ponasenkoville tämän parjauksesta.

Ponasenkovin mukaan onkin mahdollista, että häviö oikeudessa saattoi olla yksi syy siihen, miksi Sokolov menetti lopullisesti henkisen tasapainonsa ja kosti kokemansa tappion naisystävälleen.

– Minä varoitin, että hän on vaarallinen. Ymmärsin, että hänellä on henkisiä ongelmia. Kuluneet kaksi vuotta olen koko ajan puhunut siitä, että hän tekee vielä jotain, Ponasenkov kirjoitti Facebookissa.

Ponasenkov laittoi esimerkiksi vuonna 2018 YouTubeen julkisen videon, jossa hän vetosi Pietarin valtionyliopiston historianlaitoksen dekaaniin Abdulla Daydoviin, että Sokolov pitäisi erottaa.

Vetoomuksen taustalla oli tuolloin niin ikään sama kiista epäillystä plagiaatista, sillä Sokolov oli raivostunut yhdellä luennollaan opiskelijapojalle, joka oli kysynyt Sokolovilta kopiointisyytteistä.

Tilanteesta on olemassa myös videotallenne, jossa Sokolov käskee opiskelijan häipyä tunnilta ja kehottaa sitten salissa olevia omia kannattajiaan auttamaan opiskelijan poistamisessa. Salista nouseekin useita miehiä, jotka ryhtyvät raahaamaan kysyjää ja hänen kaveriaan salista ulos väkivalloin. Opiskelijoita myös hakattiin useita kertoja selkään ja päähän.

Kyseinen välikohtaus keväältä 2018 eteni lopulta Pietarin valtionyliopiston sisäiseen selvitykseen. Yliopiston eettinen komissio totesi, että Sokolov oli rikkonut käytössääntöjä ja aiheuttanut yliopistolle mainehaittaa, mutta siitä huolimatta häntä ei erotettu yliopistolta.

Vielä Jeshtshenkon murhan jälkeisenä perjantaina Sokolov oli käynyt yliopistolla pitämässä luentojaan. Opiskelijoiden mukaan hän oli vaikuttanut tuolloin normaaliakin erikoisemmalta, aivan kuin hän olisi ollut omissa ajatuksissaan.

– Jos minua olisi kuunneltu, tämä nainen olisi todennäköisesti nyt elossa, Ponasenkov kommentoi.

Sokolov harrasti Napoleonin aikaisten taisteluiden ja paraatien uudelleendramatisointia historianharrastajien ryhmässä, jossa oli mukana useita vaikutusvaltaisia Venäjän eliitin jäseniä.

Sokolov kuului myös presidentti Vladimir Putinin perustamaan Venäjän sotahistorialliseen seuraan tieteellisenä asiantuntijana. Suomessa Venäjän sotahistoriallinen seura on tullut tunnetuksi viime vuosina siitä, että seura on yrittänyt todistella oikeaksi ”hypoteesia”, jonka mukaan Suomen armeija olisi teloittanut neuvostosotavankeja Stalinin vainojen aikaisiin joukkohautoihin Itä-Karjalan Sandarmohissa. Suomen arkistojen ja tutkijoiden mukaan väite ei voi pitää paikkaansa.

Sokolov käyttäytyi arvaamattomasti myös historiallisissa rekonstruktioissa. Hän esimerkiksi halusi itse esittää Napoleonin roolia eikä sallinut sitä muille, vaan komenteli toisia.

Vuodelta 2007 on muistissa myös tapaus, kun Sokolov riitaantui kanssanäyttelijöidensä kanssa Borodinon taistelujen muisteloissa niin, että ainoastaan poliisin tulo paikalle esti silminnäkijöiden mukaan aidon verenvuodatuksen taistelunäytöksessä, Moskovski Komsomolets -lehti kertoo. Sokolov joutui antamaan käytöksestään useita selityksiä miliisille, mutta tuolloinkaan hän ei joutunut syytteeseen väkivallasta.