Japanilainen Miki rakastui suomalaiseen saunaan – japanilaisen ”saunan” säännöt aiheuttavat närkästystä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Japanilainen Miki rakastui suomalaiseen saunaan – japanilaisen ”saunan” säännöt aiheuttavat närkästystä

Julkaistu: 16.11. 10:00

Suomalainen sauna kiinnostaa nyt Japanissa. 35-vuotias Miki Tokairin on käynyt 13 kertaa Suomessa vain päästäkseen kylpemään aitoon löylysaunaan.

Japanilainen valokuvaaja Miki Tokairin, 35, istuu ”suomalaisen” saunan kuumuudessa Toshimaen Niwa no yu -kylpylässä Tokiossa.

Lainausmerkit ovat sanan ympärillä siksi, että vaikka yleisilme muistuttaa suomalaista saunaa, ei saunassa saa heittää löylyä. Lämpö pysyy 90 asteessa läpi päivän, ja joku henkilökunnasta käy kolmesti päivässä kaatamassa vettä kiukaalle.

Sen jälkeen työntekijä löyhyttelee kuumaa ilmaa saunojien suuntaan.

– Löylyn heittämistä pidetään vaarallisena. Kuvitellaan, että kiuas menee rikki, sanoo Tokairin hieman närkästyneenä.

– En tiedä tarkkaa lukua, mutta oikeita suomalaisia saunoja – sellaisia, joissa saa itse heittää löylyä – ei ole koko Japanissa kuin joitakin kymmeniä.

Hän nimittäin rakastaa suomalaista löylysaunaa. Hän kävi ensimmäisen kerran suomalaisessa saunassa neljä vuotta sitten Kuusamossa Finnairin mediamatkalla, ja on sen jälkeen matkustanut Suomeen kaksitoista kertaa, saunomaan ja valokuvaamaan.

Hän on kuvannut saunaan meneviä ihmisiä, saunassa olevia ihmisiä ja saunasta poistuvia ihmisiä; hän on kiertänyt saunafestivaaleja ja jaksaa puhua loputtomiin luonnon ja saunan välisestä yhteydestä.

Kuusamossa hän näki poroja. Muisto hymyilyttää häntä yhä.

Suomen Tokion-suurlähetystön lehdistösihteeri Markus Kokko sanoo, että saunabuumi on ollut noin vuoden verran meneillään Japanissa. Saunahulluilla on oma lempinimikin, heitä kutsutaan saunneereiksi.

Kylpylästä löytyy rivistö lepotuoleja, joissa jokaisessa on oma ruutunsa television katsomista varten.

Kylpylästä löytyy rivistö lepotuoleja, joissa jokaisessa on oma ruutunsa television katsomista varten.

Kylpylän pihalla taas on mineraaliallas ja käynti japanilaiseen puutarhaan.

Kylpylän pihalla taas on mineraaliallas ja käynti japanilaiseen puutarhaan.

Suurlähetystön arjessa buumi näkyy niin, että haastattelupyyntöjä tulee japanilaismedialta tasaiseen tahtiin. Viimeksi lähetystössä kävivät Japanin yleisradioyhtiön NHK:n toimittajat. He halusivat tietää muun muassa suomalaisesta saunaruoasta.

– Heitä kiinnosti esimerkiksi Hukka Designin vuolukivinen makkaraputki, missä makkara laitetaan kiukaan päälle paistumaan.

Syitä kiinnostukselle on useita. Matkailun edistämiskeskus Visit Finland on lobannut Japanissa suomalaista saunaa, ja suurlähetystössä järjestetään kuukausittain saunailtoja, jonne kutsutaan eri alojen vaikuttajia.

Niwa no yussa on yksi ehdoton sääntö: ei tatuointeja. Japanissa tatuoinnit liitetään järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Niwa no yussa on yksi ehdoton sääntö: ei tatuointeja. Japanissa tatuoinnit liitetään järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Yksi tärkeimmistä syistä kiinnostukseen on se, että sauna näkyy myös japanilaisessa populaarikulttuurissa. Japanin televisiossa alkoi äskettäin draamasarja, missä tunnetut näyttelijät käyvät saunomassa eri saunoissa. Tavallaan kuin Hyvät herrat, mutta ilman politiikkaa ja kauppaneuvos Paukkua.

Kokko arvioi, että kuuluisin sarjan näyttelijöistä lienee 49-vuotias Taizo Harada, joka on näytellyt japanilaisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa melkein kolmekymmentä vuotta. Harada on japanilaisille tuttu myös alkoholi- ja virvoitusjuomavalmistaja Suntoryn ja videopelijätti Nintendon mainoksista.

Lähetystössä tietenkin toivotaan, että buumi toisi Suomeen japanilaisia saunaturisteja.

– Tiedän ainakin yhden matkatoimiston, joka myy nimenomaan saunamatkoja Suomeen.

Täällä Niwa no yussa on paljon muutakin kuin vain suomalainen – tai ”suomalainen” – sauna.

Miki Tokairin rakastaa saunomista.

Miki Tokairin rakastaa saunomista.

On korealainen sauna, turkkilainen sauna ja valtava määrä erilaisia kylpyjä. Pihalla on japanilainen puutarha vilvoittelua varten ja ylemmässä kerroksessa iso ravintola, sillä syöminen on olennainen osa japanilaista kylpemiskulttuuria.

Henkilökuntaan kuuluva Yasuyo Miyauchi kertoo, että Niwa no yussa käy arkisin noin 500 asiakasta päivittäin ja viikonloppuisin luku nousee tuhanteen. Asiakkaat viettävät täällä tunteja.

– Erityisesti vanhemmat ihmiset saattavat olla kylpylässä koko päivän, sanoo Tokairin.

Saunasta päästyään Miki Tokairin pulahtaa vielä kaulaansa myöten viileään altaaseen. Hän sanoo, että vaikka Japanissa on monia hyviä saunoja, häntä ärsyttävät niiden moninaiset säännöt.

Korealaisessa saunassa maataan tai istutaan.

Korealaisessa saunassa maataan tai istutaan.

Turkkilaisessa saunassa maataan kivipedeillä.

Turkkilaisessa saunassa maataan kivipedeillä.

Niwa no yun suomalaisen saunan ulkopuolelta löytyy niin sanottu venäläinen suihku.

Niwa no yun suomalaisen saunan ulkopuolelta löytyy niin sanottu venäläinen suihku.

Ja Japanissa sääntöjä noudatetaan pilkuntarkasti. Se kuuluu kulttuuriin, että jos jokin sääntö on kirjoitettu, siitä ei poiketa kuin hengenvaarassa. Ei aina silloinkaan.

Yhtenä suosikkinaan Suomesta Tokairin mainitseekin Helsingin Kalasatamassa Sompasaaren eteläkärjessä nököttävän Sompasaunan.

– Siellä sai olla alasti tai pyyhe päällä, ja miehet ja naiset saunoivat yhdessä.

Niwa no yussa on miesten ja naisten puolet erikseen. Sääntötauluja näkyy siellä sun täällä – eräskin kyltti kertoo, ettei saunassa saa juoda alkoholia tai lukea kirjoja. Toisessa kyltissä kielletään koskettelu. Ohjeet ovat kuitenkin enimmäkseen ymmärrettäviä ja järkeviä.

Eräs sääntö voi aiheuttaa hämmennystä: tatuointikielto. Niwa no yun henkilökunta halusi varmistaa jutuntekoon tulevilta toimittajalta ja kuvaajalta etukäteen, ettei kummaltakaan löydy tatuointeja.

Tatuointikielto on yleinen japanilaisissa kylpylöissä siksi, koska tatuoinnit yhdistetään Japanin järjestäytyneeseen rikollisuuteen, yakuzaan.

Joissain paikoissa riittää, että asiakas peittää tatuointinsa esimerkiksi ihonvärisellä teipillä, mutta Niwa no yussa säännöstä ei jousteta.

Jos tatuoinnit sallittaisiin, yakuzan jäseniä ilmaantuisi varmasti paikalle, sillä heille avoimia kylpylöitä on Tokiossakin harvassa. Se taas olisi myrkkyä bisnekselle, sillä monet tavalliset asiakkaat vaihtaisivat yakuzan miehiä nähdessään kylpylää.

Kun istumme myöhemmin Yamanote-linjan junassa, Miki Tokairin kaivaa esiin älypuhelimensa ja näyttää sen ruudulta kuvan mangasarjakuvasta.

Hetkeä aiemmin hän on näyttänyt kuvia Suomen metsissä keräämistään sienistä ja eläimenjätöksestä, jonka taltioi Nuuksion kansallispuistossa. Olemme porukalla tunnistavinamme sen karhun köntsäksi, mutta se ei kuulu nyt tähän.

Oli miten oli, japanilaisia kanji-merkkejä taitamattomalta sarjakuvan puhekuplien sisältö menee ohi, mutta kuvassa mieshahmo menee saunan jälkeen kylmään veteen ja hänen päänsä räjähtää värikkääksi pilveksi.

– Kun saunan jälkeen menee kylmään veteen, siitä tulee melkein humalaan, Tokairin sanoo.

Siinä on taas yksi osasyy saunabuumille: saunomisesta kertovat sarjakuvat. Tällainen on Katsuki Tanakan manga Sado, missä päähenkilö opiskelee saunan syvintä olemusta.

Nimi koostuu sanoista sauna ja do, ja tarkoittaa suomeksi saunan tietä kuten kamppailulaji judo tarkoittaa pehmeyden tietä. Vuonna 2016 julkaistu Sado-manga saattaa olla jopa buumin alkusyy. Television saunadraama nimittäin perustuu siihen.

Entä sekasauna? Tokairinin mukaan saunneereita lukuun ottamatta se on lähes tuntematon käsite japanilaisille.

– Miesten ja naisten keskinäinen suhde ei ole täällä niin kuin Suomessa, Tokairin sanoo.

Se, mitä Tokairin tarkoittaa, näkyy vastapäätä junan oven vieressä. Siihen on kiinnitetty kapea juliste, missä pukumies on asettunut junavaunussa naisen taakse. Vieressä on kieltomerkki ja suomeksi ja englanniksi sana EI!

– Se tarkoittaa, että älä ahdistele. Aamuruuhkan ahdistelijat toimivat juuri noin. He tulevat naisen taakse ja kourivat sen minkä ehtivät. Yleensä nainen ei ehdi tunnistaa, kuka sen teki.

Naisten seksuaalinen ahdistelu junassa on nyky-Japanissakin yleistä, kaikenlaisista valistuskampanjoista huolimatta. Metro- ja juna-asemilla on siellä täällä kylttejä, missä kielletään esimerkiksi naisten hameiden alle kuvaaminen.

– Ahdistelun takia osa aamuliikenteen junavaunuista onkin varattu vain naisille.

Toisin sanoen pelätään, että se mitä tapahtuu junavaunuissa, tapahtuisi myös sekasaunoissa.

Japanin saunakulttuuri on kuitenkin muuttumassa nopeasti. Tokairin sanoo, että saunominen oli pitkään vain miesten juttu. Asenteen juuret ovat 1960-luvulla Japanin taloudellisella nousukaudella, jota kutsutaan myös ”Japanin ihmeeksi”.

Tuolloin kotisaunat alkoivat yleistyä japanilaisten liikemiesten kodeissa ja niistä tuli eräänlainen statussymboli. Ne olivat sata-asteisia stressikammioita, joihin vetäydyttiin pitkän työpäivän jälkeen ryyppäämään ja tupakoimaan.

Lehdistösihteeri Kokko vahvistaa Tokairinin sanoman. Japanissa on pitkään ajateltu, että sauna ei ole paikka rentoutumiseen vaan kehoa rääkkäävä koettelemus.

– Se on sellaista suorittamista. Pitää näyttää, että pystyy istumaan 12 minuuttia kuumassa ja kuivassa saunassa.

Saunabuumi on saanut myös naiset, lapset ja nuoremman sukupolven japanilaiset kiinnostumaan saunomisesta. Suomalainen sauna kosteine löylyineen ei näyttäydy suorituksena vaan rentoutumishetkenä.

Realismin nimissä on kuitenkin sanottava, että muutos tuskin on järin nopea.

– Suurin osa yleisten saunojen omistajista on miehiä ja he rakentavat saunat miehiä varten. He ihmettelevät, että miksi naisille ylipäätään pitäisi tehdä saunoja.

Millaisiin saunomiskokemuksiin olet törmännyt ulkomailla? Kerro kommenteissa!