Vasemmisto löysi toisensa Espanjassa, sosialistit ja Podemos yrittävät muodostaa hallituksen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vasemmisto löysi toisensa Espanjassa, sosialistit ja Podemos yrittävät muodostaa hallituksen

Podemosin johtaja, Pablo Iglesias.

Podemosin johtaja, Pablo Iglesias.

Julkaistu: 12.11. 16:07

Espanjansa sosialistit ja vasemmistolainen Podemos ovat sopineet tekevänsä yhteistyötä ja yrittävänsä muodostaa hallituksen, kertovat puoluelähteet.

Espanjassa sosialistit (PSOE) ja vasemmistolainen Podemos ovat sopineet tekevänsä yhteistyötä ja yrittävänsä muodostaa hallituksen. Sosialistien puheenjohtaja, pääministeri Pedro Sanchez ja Podemosin johtaja Pablo Iglesias sopivat yhteistyöstä iltapäivällä.

Sosialistit ja Podemos tarvitsevat edelleen muiden ryhmittymien apua, jotta enemmistöhallituksen tukena olisi vähintään 176 paikkaa Espanjan 350-paikkaisessa parlamentissa. Sosialisti saivat vaaleissa eniten paikkoja, 120. Podemos sai 35 paikkaa.

Toiseksi eniten kannatusta vaaleissa sai konservatiivien PP, joka sai 88 paikkaa. Kolmanneksi kiilasi vaalien suurin voittaja, äärioikeistolainen Vox 52 paikalla. Vox nousi parlamenttiin ensimmäisen kerran vasta huhtikuun vaaleissa.

Espanjassa pidettiin sunnuntaina jo toiset vaalit tänä vuonna, ja neljännet neljän vuoden sisällä, Vuoteen 2015 saakka PSOE ja PP vuorottelivat hallituksessa.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Teemu Tammikko sanoi STT:n haastattelussa eilen, että Sanchezilla on valtavat paineet muodostaa hallitus.

– Sanchezin on nyt pakko saada hallitus kasaan tai hänen oma poliittinen uransa loppuu siihen. En näe, että hänellä olisi enää mahdollisuutta jatkaa, jos Espanjassa ajauduttaisiin vielä vaaleihin, Tammikko sanoi.