Kommentti: Syyrian johtaja ei usko, että al-Bagdadi on kuollut – mutta kuka uskoo Assadin omiin väitteisiin sisällissodasta? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Syyrian johtaja ei usko, että al-Bagdadi on kuollut – mutta kuka uskoo Assadin omiin väitteisiin sisällissodasta?

Bashar al-Assad vieraili Syyrian hallituksen joukkojen luona Idlibin maakunnassa 22. lokakuuta, kertovat uutistoimisto Sanan välittämän kuvan tiedot.

Julkaistu: 12.11.2019 6:05

Presidentti Bashar al-Assad antoi kyynisen ja hämmentävän haastattelun venäläiselle uutiskanavalle, kirjoittaa erikoistoimittaja Jouko Juonala.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad ei usko, että Isisin johtaja Abu Bakr al-Bagdadi on kuollut. Assad ei usko sitäkään, että hänen asevoimansa olisivat käyttäneet kemiallisia aseita omaa kansaa vastaan. Tai pommittaneet tarkoituksellisesti humanitaarisia kohteita.

Presidentin tuore haastattelu on katsottavissa Venäjän valtion kontrolloiman uutiskanavan RT:n verkkosivuilla. Yli 50 minuuttia kestävä sessio Assadin ja toimittaja Afshin Rattansin kanssa on hämmentävää ja samalla hyvin vastenmielistä kuunneltavaa. Pehmeä-ääninen diktaattori pesee käsiään verestä kansainvälisellä areenalla, joka on hänelle myötämielinen.

Bashar al-Assadin kertomus sodasta eroaa läntisistä raporteista. Kuvassa presidentti puhuu Syyrian uutistoimiston Sanan haastattelussa 31. lokakuuta.

Assad haluaa kertoa RT:lle ”totuuden” Syyrian sisällissodasta. Hänen kertomuksensa sodasta on tietenkin vastakkainen verrattuna läntisen median, Syyriaa seuraavien kansainvälisten järjestöjen ja monien tutkijoiden esittämiin näkemyksiin.

Keskeinen osa kaikkia konflikteja on taistelu yleisestä mielipiteestä. Kilpailu siitä, mikä osapuolista onnistuu esittämään omat toimensa parhaassa valossa – oikeutettuina ja puhtaina, puolustustaisteluna pahan hyökkäystä vastaan. RT:n haastattelu on Assadin hyökkäys tässä kertomusten sodassa.

Assad puhuu pitkään Yhdysvaltain ”salatusta” suhteesta Isisiin. Äärijärjestön nopeat aluevaltaukset olivat Assadin mukaan amerikkalaisten ansiota.

– Miten Isis nousi yhtäkkiä vuonna 2014? Ei mistään! Aivan tyhjästä! Irakissa ja Syyriassa samanaikaisesti, amerikkalaisin asein? Vastaus on täysin selvä, sanoi Assad RT:lle.

Isis ylläpiti julmaa ”kalifaattia” muun muassa öljytuloin. Assadin mukaan se ei olisi pystynyt myymään miljoonien dollarien arvosta Syyriasta pumpattua öljyä Turkkiin, elleivät alueen ilmatilaa valvoneet amerikkalaiset olisi sallineet kaupankäyntiä.

Irakilaissyntyinen Abu Bakr al-Bagdadi johti Isis-äärijärjestöä ja sen ”kalifaattia”.

Assad kertoo, ettei hän edes usko Isis-johtaja al-Bagdadin kuolemaan.

– Hän oli amerikkalaisten vankina ja amerikkalaisten valvonnassa. Amerikkalaiset vapauttivat al-Bagdadin, eivätkä he olisi vapauttaneet häntä ilman tarkoitusta. Yhtäkkiä hänestä tulikin sitten kaikkien muslimien kalifi, niin kuin hän itse sanoi. Amerikkalaiset vapauttivat hänet tätä roolia varten.

On totta, että Yhdysvallat tuki Afganistanin mujahedin-taistelijoita, mukaan lukien Osama bin Ladenia, taistelussa Neuvostoliittoa vastaan 1980-luvulla. Näistä sissiryhmistä syntyi terroristiverkosto al-Qaida. On totta, että länsimaiden tiedustelupalveluilla ja Turkilla on ollut sormensa monessa likaisessa pelissä Syyriassa – ne ovat useiden lähteiden mukaan kouluttaneet ja tukeneet sunni-islamilaisia taistelijoita sodassa Assadin hallitusta vastaan, kilveksi shiialaisen Iranin vaikutusvallan kasvua vastaan. Monet näistä koulutetuista ovat siirtyneet äärijärjestöjen riveihin.

Mutta että al-Bagdadi olisi CIA:n luomus? Väite on Assadin vastakertomus ja osa informaatiosotaa. Assad vaatii RT:n haastattelussa länneltä todisteita Syyrian hallinnon hirmuteoista. Samaan vaatimuksen voi esittää hänelle.

Assad kiistää haastattelussa Syyrian asevoimien syyllisyyden kemiallisten aseiden käyttöön sisällissodassa ja vakuuttaa, että todisteet siitä ovat lavastettuja. Syyrian ja Venäjän ilmavoimien pommitukset siviilien asuttamille alueille ovat nekin oikeutettua sotaa. Humanitaaristen kohteiden tarkoituksellista tuhoamista ei ole tapahtunut – on vain vahinko-osumia. Kaiken pyhittää terrorismin vastainen taistelu.

Presidentti Assad asevoimat hallitsevat valtaosaa Syyriasta.

– Mikään sota ei ole hyvä sota, kaikki sodat vaativat uhreja, Assad myöntää.

Mikään ei murra Assadin kertomusta. Haastattelija ei esitä vastaväitteitä tai jatkokysymyksiä.

Esimerkiksi kysymyksen tynnyripommien pudottamisesta siviilien niskaan Assad väistää – se ei hänen mukaansa olisi loogista, sillä sisällissodassa on kyse kansan sydänten voittamisesta. Sydämiä ei voiteta pommittamalla, Assad sanoo.

 Presidentti Assadin jäätävän kylmää narratiivia vastaan puhuvat monet riippumattomat raportit, avustusjärjestöjen kentältä hankkimat tiedot ja silminnäkijöiden kertomukset.

Mikä on oikea, tarkka ja koko totuus Syyrian sisällissodasta? Sitä me emme voi tietää. Tilanne elää vielä pitkään. On historiantutkimuksen tehtävä selvittää, mihin tietoihin ja tiedon palasiin voi luottaa.

Presidentti Assadin jäätävän kylmää narratiivia vastaan puhuvat monet riippumattomat raportit, avustusjärjestöjen kentältä hankkimat tiedot ja silminnäkijöiden kertomukset.

Kapinallislähteiden mukaan tämä rakennus oli sairaala, joka tuhoutui ilmaiskussa Shinanissa, Idlibin maakunnassa, 6. marraskuuta.

Assad on jo hyvin lähellä sisällissodan voittoa, hänen täytyy puhdistaa enää Idlibin alue kapinallisista. Siellä ilmapommitukset jatkuvat, vaikka elokuussa voimaan saatu tulitauko on tiettävästi muuten pitänyt melko hyvin. Mutta inhimillinen kärsimys jatkuu vielä pitkään.

Assad selviää sodasta, ja hän lupaa korjata rauniot yhdessä ystäviensä Venäjän, Iranin ja Kiinan kanssa. Mutta millaista valtiota hän jälleenrakentaa? Kevättalvella 2011 hän olisi vielä voinut kuunnella mielenosoittajia, tulla vastaan ja avata itsevaltaista hallintoaan demokratialle. Syyria olisi säästynyt mittaamattomalta tuholta, kärsimykseltä ja satojen tuhansien kuolemalta. Nyt se on myöhäistä.

RT:n haastattelussa Assad lupaa kansalle järjestää aidosti vapaat presidentinvaalit 2021. Ei sellaisiin kukaan usko vuosikymmenen jatkuneen silmittömän tappamisen jälkeen.