Faragen brexit-puolue ei haasta konservatiiveja ylimääräisissä vaaleissa – Boris Johnson voi huokaista helpotuksesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Faragen brexit-puolue ei haasta konservatiiveja ylimääräisissä vaaleissa – Boris Johnson voi huokaista helpotuksesta

Brexit-puolueen johtaja Nigel Farage (vas.) ja pääministeri Boris Johnson ovat eri linjoilla brexitin ehdoista.

Brexit-puolueen johtaja Nigel Farage (vas.) ja pääministeri Boris Johnson ovat eri linjoilla brexitin ehdoista.

Julkaistu: 11.11. 16:19

Nokkamies Nigel Faragen mukaan brexit-puolue ei aseta ehdokkaita brittikonservatiiveja vastaan ensi kuun ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa.

Britanniassa maan EU-eroa ajava brexit-puolue ei aio asettaa omia ehdokkaitaan haastamaan pääministeri Boris Johnsonin konservatiivipuoluetta ensi kuun ylimääräisissä parlamenttivaaleissa. Asiasta kertoi puolueen nokkamies Nigel Farage maanantaina.

– Brexit-puolue ei tule haastamaan niitä 317 paikkaa jotka konservatiivit voittivat edellisissä vaaleissa, Farage sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Faragen mukaan puolue aikoo kuitenkin asettaa satoja ehdokkaita haastamaan brexitin vastustajia eri puolilla maata.

Sekä Farage että Johnson haluavat Britannian eroavan EU:sta, mutta eron ehdoista on erimielisyyttä. Aikaisemmin Farage oli luvannut asettaa 600 ehdokasta ympäri maata haastamaan konservatiivit, jos Johnson ei suostu hylkäämään EU:n kanssa neuvottelemansa brexit-sopimuksen ehtoja. Faragen mielestä Johnsonin sopimus johtaisi brexitiin vain paperilla EU:n määrätessä myös jatkossa monista Britannian sisäisistä asioista.

Aiemmin euroskeptistä UKIP-puoluetta johtaneen Faragen ilmoituksen ansiosta Johnson voi huokaista helpotuksesta. Vaarana oli brexitin kannattajien äänien jakautuminen eri puolueille, jonka seurauksena Jeremy Corbynin johtama työväenpuolue olisi voinut nousta valtaan vaalien jälkeen.

Työväenpuolue ja monet parlamentin pienpuolueet ovat ajaneet uutta brexit-kansanäänestystä. Faragen mukaan hänen tekemänsä päätös estää uuteen kansanäänestykseen päätymisen.

– Minusta tämä on nyt tärkein asia maassamme, hän totesi.

Konservatiivipuolue voitti vuoden 2017 vaaleissa 317 paikkaa 650-jäsenisessä parlamentissa. Puolueella on kuitenkin enää 298 paikkaa, sillä osa edustajista on erotettu ja osa eronnut puolueesta brexitiin liittyvien erimielisyyksien vuoksi.