Uutistoimisto: Turkki aloitti vierastaistelijoiden palauttamisen – amerikkalaismilitantti lähetettiin takaisin kotimaahansa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uutistoimisto: Turkki aloitti vierastaistelijoiden palauttamisen – amerikkalaismilitantti lähetettiin takaisin kotimaahansa

Turkki aloitti vierastaistelijoiden palauttamisen.

Turkki aloitti vierastaistelijoiden palauttamisen.

Julkaistu: 11.11.2019 10:22, Päivitetty 11.11.2019 11:21

Turkki sanoi viime viikolla alkavansa palauttaa vierastaistelijoita riippumatta siitä, oliko näiltä poistettu kansalaisuus vai ei.

Turkin sisäministeriön edustaja kertoo, että maa on karkottanut yhden amerikkalaisen vierastaistelijan kotimaahansa lain mukaisten toimenpiteiden jälkeen, Anadolu-uutistoimisto kertoo Reutersin mukaan. Myöhemmin maanantaina oli määrä karkottaa myös yksi saksalainen ja yksi tanskalainen.

Seitsemän saksalaista vierastaistelijaa aiotaan karkottaa torstaina. Lisäksi ainakin kahden muun saksalaisen, kahden irlantilaisen ja 11 ranskalaisen karkotusta valmistellaan.

– Prosessi Syyriassa kiinniotettujen 11 ulkomaalaisen ranskalaisen terroristin kohdalla on käynnissä, ministeriön edustaja Ismail Catakli sanoi.

Ranskalainen virkamies kertoi AFP:lle, että suurin osa karkotettavista ranskalaisista on naisia. Osa on ollut Turkissa jo pitkään, osa saapui maahan vasta hiljattain. AFP:n lähde Ranskan ulkoministeriöstä kertoi viikonloppuna, että useista jihadistiepäiltyjä oli kaikessa hiljaisuudessa tuotu takaisin Ranskaan vuonna 2014 Turkin kanssa solmitun sopimuksen myötä.

Saksan ulkoministeriön edustaja vahvisti, että Turkki oli käynnistänyt 10 saksalaista kohtaan karkotusprosessin. Saksalaisista kolme on miehiä, viisi naisia ja kaksi lapsia. Naisista ainakin kaksi oli asunut Syyriassa.

Turkin sisäministeriö ilmoitti viime viikolla, että Turkki alkaisi palauttaa vierastaistelijoiksi epäiltyjä ihmisiä takaisin kotimaihinsa. Näin tehtäisiin, vaikka henkilöiden kansalaisuus olisi peruttu terroristijärjestöön kuulumisen perusteella.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi perjantaina, että turkkilaisissa vankiloissa olisi 1 201 Isis-vankia. Lisäksi Turkki on ottanut kiinni 287 militanttia Syyriassa. Erdogan ei tarkentanut, kuinka monta vierastaistelijaa turkkilaisissa vankiloissa viruu.

Yhdysvallat ei ole kommentoinut Turkin valtiollisen uutistoimiston uutista. Myöskään Saksa ei ole kommentoinut tietoa siitä, että maa ottaisi myöhemmin tällä viikolla vastaan Isisin vierastaistelijoiksi epäiltyjä.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi STT:lle lauantaina, ettei Turkki ole ottanut yhteyttä Suomeen vierastaisteiljoiden palauttamiseksi. Turkki ei myöskään ole kertonut onko, pidätettyjen Isis-taistelijoiden joukossa suomalaisia.

Juttua päivitetty tuoreilla tiedoilla kello 11.21.

Tuoreimmat osastosta