Sky News vieraili al-Holin leirillä Syyriassa: vaaleatukkainen Yousef, 6, kertoo olevansa Suomesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Sky News vieraili al-Holin leirillä Syyriassa: vaaleatukkainen Yousef, 6, kertoo olevansa Suomesta

Sky News tapasi Syyriassa al-Holin leirillä 6-vuotiaan pojan, joka kertoi olevansa kotoisin Suomesta.

Yleiskuvaa al-Holin leiriltä 17. lokakuuta 2019.­

10.11.2019 23:41

Brittimedia Sky News vieraili hiljattain Koillis-Syyriassa sijaitsevalla pahamaineisella al-Holin leirillä. Laajassa videoreportaasissa kuvaillaan leirin järkyttäviä ja vaarallisia olosuhteita.

Sky Newsin toimittaja haastattelee videolla myös leirillä asuvia lapsia. Yksi heistä on nuori vaaleahiuksinen ja sinisilmäinen poika, joka kertoo nimekseen ”Yousef”.

– Mistä olet kotoisin, toimittaja kysyy pojalta.

– Finlandi, tämä vastaa.

Poika ehtii kertoa olevansa 6-vuotias, kunnes tuntematon nainen käy hätistelemässä hänet pois toimittajan luota.

Sky Newsin reportaasista kertoi ensin Iltalehti.

Al-Holissa varttuu uusi Isis-sukupolvi, joka kasvaa vanhempiensa radikaalien näkemysten mukaisesti. Sky News kertoo tavanneensa kaikenikäisiä lapsia Suomen lisäksi Venäjältä, Bosniasta, Ranskasta, Kiinasta ja Uzbekistanista.

Monet leirin lapsista ovat Isisin aivopesemiä.

– Me tapamme teidät. Teurastamme teidät kaikki, yksi haastatelluista lapsista sanoo Sky Newsin väelle.

Toimittaja pohtii, ymmärtääkö lapsi, mitä hänen sanomansa kauheudet todella tarkoittavat.

Al-Holin leiri oli äärirajoilla väkimääränsä ja turvallisuustilanteensa suhteen jo ennen kuin Turkki käynnisti hyökkäyksensä Syyrian rajan yli noin kuukausi sitten. Hyökkäyksen käynnistyttyä leirin vartioinnista vastaavat kurdijoukot ovat joutuneet siirtämään väkeään toisaalle, ja kysymyksestä leirille sijoitettujen Isis-taistelijoiden perheenjäsenten kohtalosta on tullut entistä kuumempi.

Leirillä on reilut 70 000 ihmistä, joista suurin osa sijoitettiin sinne terroristijärjestö Isisin kalifaatin kukistuttua Baghuzin taistelussa maaliskuun lopulla. Asukkaista hieman yli 10 000 on ulkomaalaistaustaisia, ja loput syyrialaisia sekä irakilaisia.

Isis-lasten kohtalo on kansainvälinen pulma, jolle ei näytä löytyvän ratkaisua. Yle on kertonut aiemmin, että leirillä on 11 suomalaisnaista, joilla on 33 lasta. Leirillä kerrotaan syntyvän noin 50 lasta kuussa.

Leirin ulkomaalaiset on eristetty omalle alueelleen. El País on kertonut, että samaan aikaan kuin kotimaat ovat jahkailleet päätöksissään naisten ja lasten tulevaisuudesta, ovat ulkomaalaisten ja paikallisten jihadistinaisten välit ehtineet lähentyä ja keskinäiset siteet vahvistua.

Al-Holissa on maaliskuun jälkeen vieraillut Ylen lisäksi myös useiden muiden tiedotusvälineiden edustajia. Leiriltä kantautuneista raporteista on käynyt ilmi, että osa Isis-taistelijoiden vangituista puolisoista uskoo edelleen voimakkaasti järjestön ideologiaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?