Trumpin poika vertasi sankari­vainajien uhrauksia perheensä kokemuksiin – seurauksena veteraanien pöyristyminen, valehtelu­syytökset ja raaka pila

Julkaistu:

Donald Trump juniorin tuore kirja on noussut otsikoihin Yhdysvalloissa.
Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin esikoispojasta Donald Trump juniorista tuli tässä kuussa esikoiskirjailija, kun hänen ensimmäinen teoksensa julkaistiin. Trump jr:n kirja Triggered: How the Left Thrives on Hate and Wants to Silence Us on ehtinyt synnyttää Yhdysvalloissa jo kohun, jonka myötä presidentin poika on saanut osakseen ankaraa kritiikkiä sosiaalisessa mediassa.

Kohun syynä on kirjasta löytyvä vertaus.

Trump jr. kirjoittaa teoksessaan ajatuksesta, jonka hän sai isänsä virkaanastujaisia edeltäneenä päivänä tammikuussa 2017, kun perhe vieraili Virginiassa sijaitsevalla Arlingtonin sotilashautausmaalla. Vaalivoittaja Trump kävi tuolloin laskemassa seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle.

– Tulen harvoin tunteelliseksi, jos koskaan. Silti, ajaessamme ohi valkoisten hautakivien riveistä, sinä vakavana hetkenä, ymmärsin syvästi presidenttiyden ja maahamme kohdistuvan rakkauden tärkeyden, Trump jr. kirjoittaa Washington Postin mukaan.


Tunne vahvistui Trump jr:n seuratessa isänsä askelia hautaholvin äärellä orkesterin soittaessa taustalla. Hän kertoo tajunneensa, kuinka paljon perhe oli kärsinyt jo ennen presidentin virkakauden alkua.

– Sinä hetkenä ajattelin myös kaikkia hyökkäyksiä, joita olimme jo saaneet osaksemme perheenä sekä kaikkia niitä uhrauksia, joita olimme joutuneet tekemään auttaaksemme isäämme menestymään – vapaaehtoista luopumista isosta palasta bisneksiämme sekä kaikista kansainvälisistä sopimuksista, välttääksemme vaikutelman siitä, että tekisimme voittoa presidentin viralla, Trump jr. jatkaa.

Kirjassaan Trump jr. myös sanoo, että hänen isänsä asettuminen maailman vaikutusvaltaisimpaan asemaan oli iso uhraus, joka ”maksoi meille miljoonia ja miljoonia dollareita vuosittain”.

– Mutta se oli uhraus, jonka teimme enemmän kuin mielellämme. Emme tietenkään saaneet minkäänlaista kunniaa valtamediassa, mikä ei ei yllätä minua enää lainkaan, Trump jr. kirjoittaa.

”Uhraus on pelkkä sana Trumpeille”

Trump jr:n on katsottu verranneen tekstissään Arlingtoniin haudattujen sotilaiden tekemiä uhrauksia perheensä tekemiin uhrauksiin. Vertausta on pidetty kylmänä ja tunteettomana.

– Kahdeksan miestä, joiden kanssa palvelin, on haudattu Arlingtonin 60. lohkoon. Vierailen siellä kuukausittain. Vaikka Donald jr. eläisi 1 000 vuotta, hän ei koskaan pääse edes lähelle sitä hyvyyttä ja kunniakkuutta, jota heillä oli. Uhraus on pelkkä sana Trumpeille, kommentoi Irakin sodan veteraanina tunnettu demokraattien kongressiedustaja Ruben Gallego twitterissä.


Myös toinen Irakin sodan veteraani, kirjailija Matt Gallagher ehätti paheksumaan Trump jr:n mietteitä.

– Kuvittele meneväsi Arlingtoniin... ja liikuttuvasi ajatellessasi rahaa. Olet keittovoileipä, Donald Trump jr, ja sinne haudatut ystäväni sanoisivat sinulle samaa, Gallagher twiittasi.

Keittovoileivän mainitessaan Gallagher viittasi Yhdysvaltain armeijassa osaamattomista sotilaista käytettävään pilkkanimeen, joka tulee sanonnasta ”veltto kuin keittovoileipä”. Sanonnan taustalla on kerrottu olevan ajatus siitä, että keitosta valmistettu voileipä olisi veltto, sekava ja viimeistelemätön.

Sotilasvertausta on paheksuttu myös siksi, että kukaan Trumpin perheen jäsenistä ei itse ole koskaan palvellut armeijassa.

”Et tiedä uhrauksista yhtään mitään”

Trump jr:n tekstiä kommentoineet kyseenalaistivat myös tämän väitteen perheen tekemistä uhrauksista.

– Verratessaan itseään maansa puolesta taistellessaan kuolleisiin sotilaisiin, Don jr. valehtelee sanoessaan, että he olisivat luopuneet kaikista kansainvälisistä sopimuksistaan välttääkseen vaikutelman voittojen tekemisestä presidentin viralla. He eivät ole tehneet sellaista, huomautti Yhdysvaltain hallinnon etiikkaa ja vastuullisuutta seuraavan CREW-kansalaisjärjestön tutkimusjohtaja Robert Maguire Twitterissä.

CREW on yksi kantajista kolmessa oikeushaasteessa, jotka Yhdysvalloissa on nostettu Trumpin epäiltyihin eturistiriitoihin liittyen. Ennen virkaan astumistaan Trump kieltäytyi luopumasta yksityisistä bisnesomistuksistaan ja halusi mieluummin sijoittaa ne säätiöön, jota kontrolloivat Donald jr:n lisäksi Trumpin toinen poika Eric sekä Trump-organisaation johtaja Allen Weisselberg.


Yhtiö pyörittää edelleen kymmenkuntaa hotellia sekä noin 20 golfkenttää maailmalla. Trump-organisaatio ilmoitti hiljattain laajentavansa toimintaansa golfkentän muodossa Irlannin Doonbergiin.

– On hädin tuskin viikko siitä, kun Don jr:n pyörittämä yhtiö, josta hänen isänsä hyötyy edelleen, teki tämän ilmoituksen. Viime kerralla kun tarkastin asian, Doonberg ei ollut Yhdysvalloissa, Maguire lisäsi.

Tekstiä kommentoi myös veteraanien poliittinen kampanjakomitea ja kansalaisjärjestö VoteVets.org.

– Olisi paljon sanottavaa. Mutta se kaikki kiteytyy yhteen sanaan: törkeää. Et tiedä uhrauksista yhtään mitään, Donald Trump jr. Et yhtään mitään, järjestö twiittasi.

Koomikkokaksikko teki raakaa pilaa vaihtamalla kirjan kansia myymälässä

Trump jr:n muistelo on saanut luonnollisesti myös puolustajia sekä sosiaalisessa että perinteisessä mediassa. Heidän näkemyksensä on ollut pääasiassa se, että närkästyneet ovat ”triggeröityneet”, ja samansuuntaisia lausuntoja on mediassa antanut myös Trump jr. itse.

Myös Trump jr:n kirjan nimi viittaa sosiaalisen median keskusteluissa usein mainittuun ”triggeröitymiseen” eli reaktioon, jossa ihminen raivostuu kohdatessaan jotakin, jota hän ei voi sietää. Nimi kääntyy suomeksi muotoon ”Triggeröityneet: Kuinka vasemmisto nauttii vihasta ja haluaa vaientaa meidät”.

Amazon-verkkokaupassa kirjaa markkinoidaan muun muassa lauseilla ”Tämä on kirja, jota vasemmistoeliitti ei halua sinun lukevan” sekä ”Donald Trump jr. paljastaa kaikki temput, joita vasemmisto käyttää tahratakseen konservatiiveja ja työntääkseen heitä pois julkiselta areenalta”.

Presidentin pojan esikoisteos on saanut liikkeelle myös vääräleuat, jotka ovat tehneet paikoin hyvin raakaakin pilaa Trump juniorista. Kahden koomikko-taiteilijan muodostama pilailuryhmä The Good Liars kertoi käyneensä ”korjaamassa” kirjan ulkoasua New Yorkissa sijaitsevassa Barnes & Noble -kirjakaupassa torstaina.

Koomikkoduo kertoi vaihtaneensa myynnissä olevien kirjojen kannet tehdäkseen niistä ”hieman rehellisempiä”. Twitterissä julkaistun kuvan perusteella muutoin alkuperäistä kantta muistuttavissa kansissa kirjan nimeksi oli vaihtunut ”Isi, ole kiltti ja rakasta minua: Kuinka kaikki, mitä teen on yritystä ansaita isäni rakkaus”.
Newsweekin mukaan The Good Liars kertoi tiedotteessaan tehneensä tempauksensa, jotta he tavoittaisivat Trump jr:n.

– On melko ilmeistä, että presidentti Trump ei rakasta häntä, ja juniorin yrityksiä saada isänsä huomio – kuten pukeutumista isäkseen halloweenina ja epäilyttävästi Melanialta näyttävän Fox Newsin ruutukasvon naimista – on ollut todella hankalaa seurata, tiedotteessa sanottiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt