Bolivian presidentti Morales eroaa – ase­voimien komentaja painosti hetkeä aiemmin

Julkaistu: , Päivitetty:

Riippumattomat tarkkailijat löysivät vaaleista runsaasti väärinkäytöksiä.
Bolivian presidentti Evo Morales kertoo jättävänsä tehtävänsä. Bolivian asevoimien komentaja, kenraali oli hetkeä aiemmin Williams Kaliman kehottaa tv-puheessaan Moralesia jättämään tehtävänsä.

Aiemmin sunnuntaina myös oppositiojohtaja Carlos Mesa vaati presidenttiä eroamaan. Morales voitti Mesan heti presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella viime kuussa, mutta Amerikan maiden järjestön OAS:n tarkkailijat löysivät vaaleista lukuisia väärinkäytöksiä lähes kaikista prosessin osista.

– Jos hänellä on edes hitunen isänmaallisuutta jäljellä, hänen tulisi erota tehtävästään, Mesa kommentoi.

Morales ilmoitti aiemmin sunnuntaina taipuvansa uusiin vaaleihin, mutta erosta hän ei vielä tuolloin puhunut mitään. Moralesilla on oli suunnitteilla myös vaihtaa osan vaaliviranomaisista, muun muassa keskusvaalilautakunnan. Morales taipui vaaleihin sen jälkeen, kun OAS oli suositellut niitä.

Epäselvyyksiä ääntenlaskussa

Vaalien ääntenlaskennassa Moralesin kannatus kohosi epäilyttävästi kesken kaiken. OAS:n tarkkailijoiden mukaan oli mahdollista, että Morales keräsi ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä, mutta pitivät tilastollisesti epätodennäköisenä, että tämä olisi saanut suoraan voittoon vaadittavan kymmenen prosenttiyksikön etumatkan.

Bolivian vaalivirkailijat ehtivät jo julistaa Moralesin voittajaksi, mutta Mesa ei tunnustanut tuloksia.

Boliviassa on ollut jatkuvia mielenosoituksia sen jälkeen, kun Morales julistettiin voittajaksi. Osa protesteista on muuttunut väkivaltaisiksi mellakoiksi. Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja yli 250 loukkaantunut vaalien jälkeisissä väkivaltaisuuksissa.

Viikonloppuna myös osa maan poliiseista asettui mielenosoittajien tueksi.

Osa mielenosoittajista vaati sekä Moralesia että Mesaa jättäytymään pois uusista vaaleista.