Äänestys päätökseen Espanjassa – kysely: äärioikeiston Vox nousemassa kolmanneksi

Julkaistu: , Päivitetty:

Kyselyn mukaan sosialistit säilyisivät suurimpana puolueena.
Espanjassa sosialistit olivat säilyttämässä asemansa suurimpana puolueena ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa, kertoi sunnuntai-iltana julkaistu Espanjan yleisradioyhtiö RTVE:n laaja kysely. Kyselyn mukaan suurimman vaalivoiton oli kuitenkin ottamassa äärioikeistolainen Vox, joka oli nousemassa parlamentin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Kysely julkaistiin samalla hetkellä, kun äänestäminen ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa loppui iltakahdeksalta paikallista aikaa. RTVE:n kysely ei ole perinteinen, vaalipäivänä tehty ovensuukysely. Se perustuu 13 000 ihmisen haastatteluun vaaleja edeltäneiden kahden ja puolen viikon aikana, ja sitä pidetään yleensä varsin luotettavana.

Lopullisia tuloksia vaaleista odotettiin myöhään sunnuntaina tai varhain maanantaina Suomen aikaa.

Keskustaoikeistolainen Ciudadanos romahtamassa

Kyselyn mukaan sosialistipääministeri Pedro Sanchezin PSOE oli saamassa 350-paikkaiseen parlamenttiin 114–119 edustajaa. Se on vähemmän kuin edellisissä vaaleissa huhtikuussa, jolloin puolue sai äänistä liki 29 prosenttia ja 123 edustajaa parlamenttiin.

Kakkosena oli toinen Espanjan vanha valtapuolue, konservatiivien PP 85–90 paikalla. PP näytti lisäävän kannatustaan huomattavasti, koska huhtikuussa sen äänisaalis jäi alle 17 prosenttiin ja 66 edustajaan.

Suurinta vaalivoittoa kysely lupasi äärioikeistolaiselle Vox-puolueelle, joka olisi nousemassa Espanjan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 56–59 paikalla. Puolue nousi parlamenttiin ensi kertaa huhtikuussa, jolloin sen oli tyytyminen viidenteen sijaan ja runsaan kymmenen prosentin kannatukseen, joka vastasi 24:ää edustajaa parlamentissa.

Kärkikolmikon jälkeen kyselyssä tulivat vasemmistolainen vaaliliitto Unidas Podemos, 30–34 paikkaa, sekä keskustaoikeistolainen Ciudadanos, 14–15 paikkaa. Niistä Unidas Podemos vaikutti menettävän muutaman edustajan, kun taas Ciudadanos olisi kärsimässä rökäletappion. Puolueella oli edellisessä parlamentissa 57 edustajaa, joten sen paikkamäärä olisi romahtamassa.

Hallitusneuvotteluista odotetaan jälleen vaikeita

Huhtikuun vaalien jälkeen Sanchez ei pystynyt muodostamaan hallitusta, ja myös tällä kertaa hallitusneuvotteluista odotetaan hankalia. Todennäköisimpänä vaihtoehtona on pidetty vasemmiston vähemmistöhallitusta.

Vaikka uuden hallituksen muodostamisesta odotetaan vaikeaa, yksikään puolue ei haluaisi päätyä lähitulevaisuudessa uudelleen vaaliuurnille.

– Vaikka äänestyskäyttäytyminen näyttää muuttuneen huhtikuun vaaleista, muutokset eivät ole riittäviä helpottamaan hallituksen muodostamista. Niinpä poliittinen tilanne säilyy vaikeana tämän viikonlopun jälkeenkin, sanoi ING-laitoksen tutkija Steven Trypsteen uutistoimisto AFP:lle.

Vaalipäivä vaikutti sujuneen rauhallisesti. Levottomuuksia pelättiin Kataloniassa, missä itsenäistymisliikkeen johtajien vankeustuomiota vastustavat protestit ovat viime viikkoina muuttuneet aika ajoin väkivaltaisiksi mellakoiksi. Alueen kaikki noin 8 000 poliisia oli määrätty turvaamaan vaalipäivän kulkua.