Teini-ikäinen poika kuoli luoteihin Malmössä, toinen hengenvaarallisesti haavoittunut

Julkaistu:

Minuutteja ennen ampumista räjähti auto – poliisi tutkii mahdollista yhteyttä.
15-vuotias poika kuoli sunnuntain vastaisena yönä Malmössa ampumisessa saamiinsa vammoihin. Lisäksi toinen teini-ikäinen poika on edelleen hoidossa ja hänellä on hengenvaarallisia vammoja.

Vaikka ampumisella oli lukuisia silminnäkijöitä, ketään ei ollut pidätetty.

Vaikka Ruotsissa useita nuoria on kuollut jengien välienselvittelyissä, tämänkertainen uhri oli poikkeuksellisen nuori. Uutistoimisto TT:n haastatteleman kriminologi Sven Granathin mukaan ampumisissa on harvoin osallisina alaikäisiä.

Ampuminen tapahtui pizzeriassa Möllevångin aukion alueella Malmön keskustassa.

Vain hieman ennen ampumista parin kilometrin päässä ampumispaikasta räjähti auto. Voimakkaasta räjähdyksestä tehtiin heti pelastusviranomaisille lukuisia ilmoituksia. Poliisin tiedottajan mukaan paikalle lähetettiin runsaasti poliiseja ja kansallinen pommiryhmä tutki räjähdyksen jälkiä.

– Kyseessä on keskeinen paikka, jonka ympäristössä liikkuu paljon ihmisiä, poliisin tiedottaja Katarina Rusin kuvaili TT:n mukaan.


Auton räjähdys ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Rusinin mukaan poliisi selvittää, onko tapauksilla jotakin yhteyttä toisiinsa. Toistaiseksi niitä tutkitaan erillisinä tapauksina.

Pommiryhmälle jo noin sata tapausta tänä vuonna

Tänä vuonna Ruotsissa on ollut jo satakunta tapausta, joissa pommiryhmä on hälytetty paikalle, kertoi Ruotsin poliisi aiemmin tällä viikolla. Poliisi järjesti keskiviikkona tiedotustilaisuuden rauhoitellakseen räjähdyksistä huolestuneita kansalaisia.

Pommiryhmän tehtävät ovat olleet selvässä kasvussa, sillä viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla tapauksia oli 39. Kaikki räjähteisiin liittyvät tapaukset eivät päädy pommiryhmän tutkittaviksi.

Tilaisuudessa kerrottiin, että räjähdyksistä on tullut yhä vaarallisempia ja niitä tapahtuu useammassa paikassa, myös pienemmissä kaupungeissa.

Levottomuuksista kärsineessä Malmössä räjähdysten määrä on kuitenkin ollut laskussa. Poliisin tilastojen mukaan Malmössä tapahtui 58 räjähdystä toissa vuonna. Viime vuonna räjähdyksiä oli 45 ja tänä vuonna 28 tähän mennessä.

Poliisin mukaan syytä paniikkiin räjähdysten vuoksi ei kuitenkaan ole.

– Teemme kaikkemme, jotta ihmisillä olisi turvallinen olo Ruotsissa, sanoi poliisiylijohtaja Anders Thornberg.

Lokakuussa Tanskan hallitus kertoi, että Ruotsin vastaisella rajalla aloitetaan tarkastukset. Tilapäisiksi tarkoitettujen tarkastusten taustalla on huoli väkivaltaisen järjestäytyneen rikollisuuden leviämisestä rajan yli.