Juutalaista hautaus­maata vandalisoitiin Tanskassa, kymmeniä hauta­kiviä tärveltiin

Julkaistu:

Antisemitistiset teot ovat lisääntyneet Tanskassa.
Ilkivallantekijät ovat vahingoittaneet yli 80:tä hautaa juutalaisella hautausmaalla Randersissa Tanskan länsiosassa, kertoi poliisi sunnuntaina. Hautakiviä oli maalattu, ja osa kivistä oli kaadettu. Uutistoimisto Ritzaun mukaan hautakiviin ei ollut maalattu iskulauseita, vaan ne oli vain tuhrittu maalilla.

Poliisi kertoi saaneensa ilmoituksen ilkivallasta lauantaina, mutta toistaiseksi ei ole saatu selville, milloin hautakiviä on tärvelty.

Tanskassa ilkivallan ajankohta on herättänyt erityistä huolta. Tänä viikonloppuna tulee kuluneeksi 81 vuotta Kristalliyöstä, jolloin kansallissosialistit tuhosivat Saksassa tuhansia juutalaisten omistamia liikkeitä, synagogia ja hautausmaita vuonna 1938.

Randersin hautausmaa juontaa juurensa 1800-luvun alkuun, jolloin kaupungin 200-jäseninen juutalaisyhteisö oli Tanskan suurin Kööpenhaminan jälkeen. Randersissa asuu nykyisin noin 6 000 juutalaista.

Jyllands-Posten lehden haltuunsa saaman raportin mukaan antisemitistiset teot ovat lisääntyneet Tanskassa viime vuosina. Vakavimmassa välikohtauksessa kaksi ihmistä sai surmansa Kööpenhaminassa vuonna 2015, kun islamisti hyökkäsi kulttuuritaloon ja synagogaan. Viisi poliisia haavoittui.