rac

Raivoisat maastopalot polttavat Australiaa – Sydneyn alueella varoitetaan ensimmäistä kertaa ”katastrofaalisesta tulipalovaarasta”

Julkaistu:

Australia
Australia kärsii yhdestä pahimmista maastopalokausistaan, joka on alkanut jo ennen eteläisen pallonpuoliskon kesää. Korkeat lämpötilat, voimakkaat tuulet ja matala ilmankosteus pahentavat tilannetta.
Australian raivoisat maastopalot uhkaavat jo Sydneyn aluetta. Viranomaiset varoittavat maan suurimman kaupungin alueella ensimmäistä kertaa koskaan ”katastrofaalisesta tulipalovaarasta”. Palomiehet taistelevat taltuttaakseen koko ajan yltyviä maastopaloja, jotka ovat vieneet jo kolmen ihmisen hengen.

Korkeat lämpötilat, voimakkaat tuulet ja matala ilmankosteus tekevät olosuhteista vaaralliset.

– Jos tuli syttyy ja saa vallan katastrofaalisen tulipalovaaran aikaan, ihmisten henki ja kodit ovat uhattuna, Uuden Etelä-Walesin palolaitos varoittaa tiedotteessa.


Vaarallinen maastopalokausi on alkanut jo ennen eteläisen pallonpuoliskon kesää. Samaan aikaan osa maasta kärsii vakavasta kuivuudesta.

Ainakin 150 kotia on tuhoutunut maan kaakkoisosassa sijaitsevassa Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa. Viisi aiemmin kadonneeksi ilmoitettua ihmistä on löytynyt, mutta kaaosmaisen tilanteen vuoksi viranomaiset eivät voi sulkea pois sitä, ettei kadoksissa olisi yhä ihmisiä.


Opetusviranomaisten mukaan yli 40 osavaltion koulua ovat suljettuna maastopalojen vuoksi. Sunnuntaina vain noin puolet Uutta Etelä-Walesia piinaavista 70 maastopalosta olivat hallinnassa.

Maan koillisosassa Queenslandin osavaltiossa riehui sunnuntaina yli 50 paloa. Queenslandissa tuhannet ihmiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Viranomaisten mukaan tilannetta pahentaa se, että ennen vuodenvaihdetta ei ole odotettavissa kunnon sateita.


Erityisen pahasti tuli on runnellut Glenn Innesin pikkukaupunkia Uudessa Etelä-Walesissa. Kaupungissa tai kaupungin lähistöllä ainakin kaksi ihmistä on menettänyt henkensä ja uhriluvun pelätään nousevan.

– Koulu tuhoutui, koteja paloi, ihmiset saivat palovammoja, ihmishenkiä menetettiin. Ihmiset taistelivat pelastaakseen kotinsa ja sitten heidän piti kävellä pois, koska heidän autonsa olivat räjähtäneet. Se oli aivan kamalaa, kaupunginjohtaja Carol Sparks sanoo Australian yleisradiolle ABC:lle.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt