Iranista löytyi lähes Puolangan kokoinen öljykenttä – Maan öljyvarat kasvoivat kolmanneksella

rac

Julkaistu:

Kentän arvioidaan pitävän sisällään noin 53 miljardia tynnyriä raakaöljyä.
Iranista on löydetty uusi suuri öljykenttä. Presidentti Hasan Ruhanin mukaan kenttä tulee lisäämään maan öljyvarantoja kolmanneksella. Noin 2 400 neliökilometrin kokoinen kenttä sijaitsee Iranin lounaisosassa Khuzestanin maakunnassa.

Kenttä on valtavan suuri. Vertailun vuoksi sen voidaan todeta olevan lähes yhtä suuri kuin Kainuun maakunnan pohjoisosissa sijaitseva Puolangan kunta. Kunnan pinta-ala on 2 598,68 neliökilometriä.

Kentän arvioidaan pitävän sisällään noin 53 miljardia tynnyriä raakaöljyä. Öljy-yhtiö BP on arvioinut Iranin öljyvarojen suuruudeksi ennen löytöä vajaat 156 miljardia tynnyriä. Maan öljyvarat on rankattu maailman neljänneksi suurimmiksi. Irania suurempia öljyntuottajamaita ovat vain Irak, Venäjä, Saudi-Arabia ja Yhdysvallat.


Tosin siinä missä Puolangan maasto jakautuu vaaroihin ja nevalakeuksiin, Iranin Khuzestan jakautuu vuoristoalueisiin, tasankoihin ja suoalueisiin. Maakunnassa on myös enimmäkseen erittäin kuuma ja kuiva ilmasto, toisin kuin Kainuussa. Toisaalta talvisin joissain maakunnan osissa voi sataa jopa lunta.

Iranilla on kuitenkin ollut suuria vaikeuksia hyödyntää varantojaan vientiin maata runtelevien talouspakotteiden vuoksi varsinkin sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vetäytyi Iranin ydinsopimuksesta ja asetti maalle talouspakotteita.

Iran on öljynviejämaiden järjestön Opecin perustajajäsen.

Korjaus kello 13.27: Kentän arvioidaan pitävän sisällä noin 53 miljardia tynnyriä raakaöljyä, ei 53 miljoonaa.