Espanjalaiset jo toisen kerran vaaliurnille tänä vuonna

Julkaistu:

Espanja
Uudet vaalit eivät välttämättä vieläkään ratkaise poliittista umpikujaa.
Espanjassa äänestetään tänään ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Kyseessä ovat jo neljännet vaalit neljän vuoden sisällä. Mielipidemittausten mukaan maata hallitsevat sosialistit ovat pääministeri Pedro Sanchezin johdolla säilyttämässä asemansa parlamentin suurimpana puolueena. Paikkoja ei kuitenkaan ole luvassa niin paljon, että sosialistit saisivat enemmistön 350-paikkaiseen parlamenttiin.

Suurinta vaalivoittoa on povattu oikeistopopulistiselle Vox-puolueelle, joka nousi keväällä ensi kertaa parlamenttiin. Katalonian kriisin kärjistyminen syksyllä ja nousu keskeiseksi vaaliteemaksi on suosinut oikeistoa.

– Lisää hallitsemattomuutta tai vakaus. Espanjalaiset valitsevat, otsikoi konservatiivinen ABC-lehti etusivunsa sunnuntaina.

Vox uhoaa Katalonian kurittamisella

Katalonia oli keskeisessä roolissa myös vaaliväittelyissä. Pääministeri Sanchez vakuutti että maakuntaan on lähetetty niin paljon turvallisuusjoukkoja, että se pysyy kurissa. Konservatiivisen PP-puolueen johtajaa Pablo Casadoa vakuuttelut eivät hetkauttaneet, vaan hän totesi maan tarvitsevan "oikean hallituksen, joka palauttaa järjestyksen Kataloniaan".

Kovinta linjaa on odotetusti vetänyt Vox ja sen johtaja Santiago Abascal. Puolue on uhonnut vaalitilaisuuksissa lopettavansa Katalonian alueellisen autonomian, kieltävänsä separatistiset puolueet ja paiskaavansa aluejohtaja Quim Torran vankilaan. Voxin kannattajat ovat vastanneet huutamalla iskulausetta "Torra tyrmään".

Vaikka asetelmat uuden hallituksen muodostamiselle ovat erittäin vaikeat, yksikään puolue ei haluaisi päätyä lähitulevaisuudessa uudelleen vaaliuurnille, koska tänäkin vuonna on äänestetty jo kahdesti: ensin huhtikuussa ja nyt marraskuussa.

– Vaikka äänestyskäyttäytyminen näyttää muuttuneen huhtikuun vaaleista, muutokset eivät ole riittäviä helpottamaan hallituksen muodostamista. Niinpä poliittinen tilanne säilyy vaikeana tämän viikonlopun jälkeenkin, sanoi ING-laitoksen tutkija Steven Trypsteen.

Vaalihuoneistot sulkeutuvat iltayhdeksältä Suomen aikaa, ja ensimmäisten ovensuukyselyjen tuloksia on luvassa heti sen jälkeen.