Venäläinen Napoleon-historioitsija tunnusti ex-oppilaansa surman – puolustus vetoaa humalaan ja tunnekuohuun

Julkaistu:

Venäjä
Pietarin valtionyliopiston dosentti ja hänen entinen oppilaansa asuivat yhdessä ja harrastivat muun muassa Napoleonin Venäjän-sotaretken taistelujen historiallisia rekonstruktioita.
24-vuotiaan Anastasija Jeshtshenkon murhasta epäilty dosentti Oleg Sokolov, 63, on asianajajan mukaan tunnustanut alustavasti surmatyön.

Sokolovia puolustava Aleksandr Potshujev kertoi RBK-medialle, että hänen päämiehelleen on määrätty tehtäväksi mielentilatutkimus.

– Puolustuksen käsityksen mukaan Oleg Valejevitshin toimintaan on vaikuttanut jokin voimakas tekijä. Se on saattanut olla patologinen humalatila tai tunnekuohu, Potshujev sanoi.

Potshujevin mukaan Sokolov katuu tapahtunutta ja on tällä hetkellä sokkitilassa.


Kansainvälisesti tunnettu ja Venäjällä hyvin arvostettu sotahistorioitsija Oleg Sokolov otettiin kiinni lauantaina aamulla Pietarissa, kun hän yritti upottaa Moika-jokeen reppua. Upottaminen ei kuitenkaan onnistunut, jolloin humalainen Sokolov ilmeisesti luiskahti tai hyppäsi itse veteen upottaakseen kelluvan repun.

Kaikki tapahtui lähellä Sokolovin omaa kotia ja lähellä sijaitsee myös Venäjän vakavien rikosten tutkintakomitean rakennus, jonka valvontakameroiden oletetaan tallentaneen joella tapahtuneet yksityiskohdat.

RBK-median mukaan Sokolov toimitettiin kylmettyneenä sairaalaan ja hänen repustaan löytyi kaksi naisen irtileikattua kättä.

Tutkijat menivät tämän jälkeen Sokolovin asuntoon ja löysivät sieltä muita ruumiinosia sekä verisen sahan.Tiedotusvälineiden mukaan uhri tunnistettiin Anastasija Jeshtshenkoksi, joka oli Sokolovin entinen oppilas ja nykyinen naisystävä.

Sokolovin kerrotaan tunnustaneen, että hän oli riidellyt naisen kanssa jo viime torstaina. Surma oli ilmeisesti tapahtunut ampumalla, minkä jälkeen ruumis oli maannut pari päivää asunnolla. Sitten Sokolov oli päättänyt paloitella ruumiin ja piilottaa osat veteen.

Sokolovin tunteneet opiskelijat ovat kuvailleet häntä hyvin temperamenttiseksi, mutta erittäin innostavaksi ja älykkääksi opettajaksi.

Venäjän median mukaan Sokolov oli Venäjän sotahistoriallisen seuran tieteellisen neuvoston jäsen, mutta tapahtuneen jälkeen hänen nimensä katosi seuran nettisivuilta.

Sokolovin kerrotaan tutkineen erityisen intohimoisesti Napoleon Bonaparten historiaa. Sokolov harrasti myös niin kutsuttuja historiallisia rekonstruktioita, jotka ovat Venäjällä hyvin suosittuja.

Historian harrastajat kokoontuvat rekonstruktioissa näyttelemään uudelleen esimerkiksi kuuluisia taisteluita, kuten vaikkapa Napoleonin sotaretkeä Venäjälle 1812.

Sokolov itse halusi yleensä aina esittää joukkokohtauksissa Napoleonia ja hänen kerrotaan suuttuneen raivoisasti, jos Napoleonin roolia tarjottiin jollekin toiselle.

Venäjän mediassa on julkaistu myös kuvia Anastasija Jeshtshenkosta historiallisissa asuissa. ja pariskunta on osallistunut yhdessä historiallisiin tanssiaisiin.

Sokolovin kerrotaan ottaneen mielellään oppilaitaan mukaan erilaisiin rooleihin Napoleon-rekonstruktioissa. Jatko-opiskelijana Jeshtshenko avusti Sokolovia myös Napoleon-tutkimuksissa. Romanttisessa suhteessa heidän kerrotaan olleen noin puolentoista vuoden ajan.

Poliisi jatkaa tapahtuneen tutkimuksia muun muassa sukelluksilla. Fontanka-uutissivuston mukaan epäillään, että Moika-joesta lauantaina nostetuissa mustissa muovisäkeissä olisi mahdollisesti uhrin jalat.

Lisäksi joesta löydettiin etsintöjen aikana sattumalta myös muita ruumiinosia, jotka kuuluvat toiselle henkilölle.

Sokolovin mahdollisesta vangitsemisesta päätettäneen joko sunnuntaina tai viimeistään maanantaina.