Ulko­ministeri Haavisto: Turkilla 250 vieras­taistelijaa, ei yhteyden­ottoa suomalaisista

Julkaistu:

Haaviston tietojen mukaan kaikki pidätetyt ovat nimenomaan taistelijoita eikä joukossa ole heidän perheenjäseniään.
Turkki ei ole ottanut Suomeen yhteyttä sen hallussa olevien vierastaistelijoiden palauttamiseksi, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) STT:lle. Hänen mukaansa Turkki ei ole myöskään kertonut, onko pidätettyjen Isis-taistelijoiden joukossa suomalaisia.

– Olemme vielä julkisen tiedon varassa, Haavisto kertoo.

Haaviston mukaan Turkin hallussa on noin 250 vierastaistelijaa 19 maasta. Valtaosa näistä on todennäköisesti päätynyt Turkin haltuun pidätyskeskuksista, jotka sijaitsivat Turkin Pohjois-Syyriasta haltuunsa ottamalla alueella. Osa Turkin hallussa olevista taistelijoista saattaa olla myös Turkin sotatoimien yhteydessä pidätettyjä.

Haaviston tietojen mukaan kaikki pidätetyt ovat nimenomaan taistelijoita eikä joukossa ole heidän perheenjäseniään.

Hänen mukaansa ei ole tiedossa, että nyt Turkin haltuun päätyneen taistelijajoukon lisäksi Turkki pyrkisi palauttamaan muita vierastaistelijoita. On kuitenkin periaatteessa mahdollista, että esimerkiksi Turkin vankiloissa olisi lisää ulkomaisia Isis-taistelijoita.

Suomi ei voi poistaa kansalaisuutta

Jos Turkki tarjoaa suomalaisia vierastaistelijoita palautettavaksi, Haaviston mukaan ensin tarkistetaan heidän henkilöllisyytensä. Sen voi todistaa esimerkiksi henkilöllisyyspapereilla.

Esimerkiksi Hollanti teki kahden al-Holin leiriltä paenneen hollantilaisnaisen kohdalla ratkaisun, jossa toisen kansalaisuus peruttiin, kun naiset tulivat Hollannin suurlähetystöön Ankarassa. Suomalaistaistelijoille näin ei voisi tehdä, sillä Suomen lain mukaan kansalaisuutta ei voi poistaa.

– Toimimme olemassa olevan lain perusteella.

Sen sijaan Suomi voi perua oleskeluluvan, joka on myönnetty toisen maan kansalaiselle.

Haavisto korostaa, että missään tapauksessa vierastaistelijoita ei yhtäkkiä ilmaannu mihinkään, vaan mahdolliset suomalaistaistelijat luovutettaisiin viranomaiselta viranomaiselle. Sen jälkeen vuorossa olisi oikeudenkäynti.

– Ankaran-lähetystömme on täydessä päivystyksessä.