Tutkijat löysivät uuden hi-viruksen muunnoksen – nykyisten hoitojen uskotaan tepsivän myös uuteen kantaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkijat löysivät uuden hi-viruksen muunnoksen – nykyisten hoitojen uskotaan tepsivän myös uuteen kantaan

CNN:n mukaan terveysviranomaiset eivät ole löydöstä huolissaan.

Hiv-tartunta todetaan verikokeesta. Arkistokuva.­

9.11.2019 15:15

Yhdysvaltalaistutkijoiden löytämä uusi tautikanta on osa M-ryhmän versiota hiv-1 -tyypin viruksesta, joka on myös maailmanlaajuisen hiv-pandemian aiheuttaja, CNN kertoo.

Vaikka hi-viruksia on useita kantoja ja alatyyppejä, muut hi-viruksen tyypit ovat aiheuttaneet lähinnä alueellisesti joitakin tapauksia, kuten Länsi-Afrikan hiv-2 -tartunnat.

Tutkijat uskovat CNN:n mukaan, että nykyiset hoitomenetelmät pätevät myös vastalöydettyyn tautikantaan. On kuitenkin vielä epäselvää, vaikuttaako se eri tavalla ihmiskehoon kuin entuudestaan tunnetut hiv-kannat.

– Ei ole syytä paniikkiin tai huoleen. Hyvin harvoilla ihmisillä on kyseinen tartunta, CNN:n haastattelema terveysviranomainen kommentoi.

Hiljattain havaittu viruskanta on ensimmäinen löydös laatuaan sitten vuosituhannen alun. Tuolloin määriteltiin myös ohjeet viruksen eri kantojen luokittelulle.

Eri hiv-kantojen tunnistaminen on kuitenkin tärkeää esimerkiksi hiv-testien luotettavuuden takaamiseksi. Lisäksi tuore löydös tarjoaa tutkijoille entistä tarkempaa tietoa taudin kehittymisestä.

Uutta tautikantaa on havaittu nyt kolmesti. Näytteet on kerätty vuosina 1983–2001 Kongon demokraattisessa tasavallassa.

– Tämä toimii muistutuksena siitä, että hiv-pandemian lopettamiseksi meidän täytyy ajatella viruksen muuttuvan jatkuvasti sekä käyttää sen tutkimiseen uusinta teknologiaa ja resursseja, tutkimusryhmään kuulunut professori sanoi CNN:lle.

Tutkimus julkaistiin Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes -tiedelehdessä.

Vuonna 2018 maailmassa arvioitiin olleen noin 38 miljoonaa henkilöä, joilla on hiv. Näistä 26 miljoonaa oli Afrikassa ja 2,4 miljoonaa Euroopassa. Viime vuoden aikana uusia infektioita arvioitiin tapahtuneen 1,7 miljoonaa. Samaan aikaan virus tappoi noin 770 000 ihmistä maailmassa.

2010-luvulla uusien tartuntojen ja kuolemien määrät ovat vähentyneet aktiivisten torjuntatoimien vaikutuksesta.

Suomalaisten ulkomailta tulevat hiv-tartunnat todennäköisimmin peräisin Venäjältä ja Thaimaasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?