Turkki uhoaa palauttavansa Isis-taistelijat kotimaihinsa, oli heiltä viety kansalaisuus tai ei

Julkaistu:

Isis
Vangittujen taistelijoiden joukossa on muun muassa Saksan kansalaisia.
Turkki syyttää osaa Euroopan maista siitä, että nämä ovat tarkoituksella peruneet äärijärjestö Isisiin kuuluneiden kansalaisuuksia, jotta niiden ei tarvitsisi vastaanottaa heitä.

Turkki aikoo tästä huolimatta palauttaa vangitut Isisin jäsenet kotimaihinsa, sanoo Turkin sisäministeri Süleyman Soylu. Hän kutsui kansalaisuuden poistamista "uudeksi metodiksi", joka estää taistelijoiden palauttamisen. Hän mainitsi esimerkkinä näin toimineista maista muun muassa Britannian ja Hollannin.

– Lähetämme heidät takaisin kotimaihinsa, olivat he sitten menettäneet kansalaisuutensa tai eivät, hän sanoi turkkilaisuutistoimisto Anadolu Ajansin mukaan.

Soylu kertoi eilen, että Turkki alkaa palauttaa Isis-taistelijoita kotimaihinsa maanantaista lähtien. Turkissa on vangittuna sisäministerin mukaan noin 1 200 Isisin jäsentä. Heistä 287 on vangittu Turkin viime kuussa käynnistyneen Pohjois-Syyrian operaation aikana, ja Soylun mukaan joukossa on myös naisia ja lapsia.

– Maat eivät voi poistaa entisten terroristien kansalaisuuksia ja olettaa, että Turkki pitää heistä huolta -- Turkki ei ole vierastaistelijoiden hotelli, sisäministeri totesi myös viikko sitten muun muassa turkkilaislehti Milliyetin mukaan.

On kuitenkin epäselvää, miten palautukset käytännössä tapahtuisivat ilman EU-maiden yhteistyötä.

Turkki on aiemmin kertonut, että vangittujen Isis-taistelijoiden joukossa on muun muassa 20 saksalaista, ja maa on pyytänyt Saksaa tekemään yhteistyötä taistelussa terrorismia vastaan.

Tiedossa ei ole, onko Turkin vangitsemien joukossa Suomen kansalaisia.

Kaksi hollantilaisnaista saapui suurlähetystöön Ankarassa

Hollantilaismedia raportoi viime viikolla kahdesta al-Holin leiriltä paenneesta hollantilaisnaisesta, jotka olivat saapuneet Hollannin suurlähetystöön Ankarassa. Molemmat naiset ovat kaksoiskansalaisia, ja toisen kansalaisuus peruttiin hänen saapuessaan suurlähetystöön.

Hollantilaisnaiset olivat paenneet leiriltä mediatietojen mukaan jo ennen Turkin käynnistämää hyökkäystä Pohjois-Syyriassa.