Kaakkois-Australiassa riehuu ennen­näkemätön maasto­palojen sarja – luo jopa omia sää­ilmiöitä: ”Tämä on palo, joka nielee kaiken tieltään”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Yli 150 rakennusta on tuhoutunut, yli 30 ihmistä loukkaantunut ja ainakin kaksi kuollut Kaakkois-Australiassa riehuvissa maastopaloissa.
Kaakkois-Australian ”ennennäkemättömiksi” kuvatuista maastopaloista ainakin 9 on yhä vaarallisia ja hallitsemattomia, AFP uutisoi. Palomiehet varoittivat olevansa ”tuntemattomalla maaperällä” palojen suhteen.

– Emme ole koskaan nähneet näin montaa paloa samanaikaisesti hätävaroitustasolla, Uuden Etelä-Walesin maaseudun palopäällikkö Shane Fitzsimmons sanoi Australian yleisradioyhtiölle ABC:lle.

Fitzsimmons sanoi aiemmin perjantaina, että Uudessa Etelä-Walesissa oli yhteensä 90 maastopaloja, joista 50 ei ollut hallinnassa. 17 palosta oli annettu hätävaroitus, joskin perjantai-illan aikana hätävaroitus oli voimassa enää yhdeksästä palosta. Myös Queenslandissa oli annettu vastaava varoitus kolmesta palosta. Yhteensä Queenslandissa oli lähes 50 paloa.


Lauantaiaamuna paikallista aikaa Uudessa Etelä-Walesissa paloja oli vielä 77, joista 42 ei ollut hallinnassa. Queenslandissa vielä lauantaiaamuna paikallista aikaa ihmisiä kehotettiin lähtemään maastopalojen alta.


Uuden Etelä-Walesin palot sijaitsevat noin 1 000 kilometrin pituisella osuudella, minkä takia pelastustyöntekijöillä on ollut vaikeuksia hillitä niiden leviämistä, vaikka sammutustöissä on ollut mukana yli 1 000 palomiestä ja 70 ilma-alusta.

– Tänään on ollut vaikea päivä. Valitettavasti monet ihmiset ovat soittaneet ja pyytäneet apua, mutta palojen koosta ja nopeudesta johtuen emme ole tavoittaneet kaikkia edes maanteitse tai helikopterilla, palomiehet sanovat.


Pelastuslaitos varoitti myös Twitterissä, että useat paloista olivat muuttumassa intensiivisemmiksi ja vaarallisemmiksi. Lisäksi varoitettiin, että osa paloista loi omat sääolosuhteet ja palopilviä, jotka voivat tuottaa salamointia ilman sadetta, oli kehittymässä.

Ainakin 150 kotia on tuhoutunut Uudessa Etelä-Walesissa. Kolmea ihmistä ei ole tavoitettu ja 30 ihmistä on loukkaantunut. Kahden ihmisen tiedetään kuolleen maastopaloissa.


Uuden Etelä-Walesin rannikon lähellä sijaitsevassa Brimbinissä asuva MidCoastin pormestari David West sanoi AAP:lle, ettei ollut elämänsä aikana nähnyt vastaavanlaisia maastopaloja kotiseudullaan. Westin mukaan ”taivas huusi vaaraa” ja kehotti siirtymään pois tulen tieltä, News.com.au-sivusto uutisoi.

– Tiedän, että se kuulostaa melodramaattiselta, mutta se ei ole sitä. Tämä on palo, joka nielee kaiken tieltään, West sanoi.


– Omasta henkilökohtaisesta näkökulmasta katsoen, se on kauheaa...En ole koskaan tuntenut sellaista tuskaa kuin nyt, pelkoa oman yhteisöni puolesta.

Maastopalojen odotetaan hellittävän hiljalleen viikonlopun aikana.


Juttua päivitetty tuoreimmilla tiedoilla 9.11. kello 6.25.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt