Tulenarka raportti väittää Venäjän soluttautuneen syvälle brittihallintoon – yksityiskohtana 185 000 euron tennispeli Johnsonin kanssa

Julkaistu:

Maaliskuussa valmistautunut raportti siirtyi laajan tarkistuskierroksen jälkeen pääministerin kansliaan lokakuussa. Konservatiivihallitusta on syytetty sen panttaamisesta.
Venäjän vaikutusvalta ulottuu syvälle britti-instituutioihin ja Britannian hallitukset ovat sulkeneet silmänsä siltä, useat asiantuntijat varoittivat lausunnoissaan brittiparlamentin tiedustelu- ja turvallisuusvaliokunnalle (ISC), CNN uutisoi.

Valiokunnalle kerrottiin, että Moskova oli koostanut verkostoa ”ystävällisistä” brittidiplomaateista, asianajajista, kansanedustajista ja muista vaikutusvaltaisista henkilöistä. Yksi todistaja kutsui kehitystä ”potentiaalisesti suurimmaksi uhkaksi Britannian instituutioille ja sen tavalle elää”.

CNN kertoo saaneensa kaksi kirjallista lausuntoa valiokunnan kuultavana olleilta todistajilta ja lisäksi uutiskanavalle on kerrottu kahden muun suullisesti antamista lausunnoista. Valiokunnan aihetta koskeva raportti valmistui maaliskuussa, jonka jälkeen sen meni tiedustelupalveluihin tarkistettavaksi. Pitkän tarkistuskierroksen jälkeen raportti eteni lokakuussa pääministerin kansliaan, joka ei ole vielä julkaissut sitä. Hallitusta on kritisoitu raportin panttaamisesta joulukuisten parlamenttivaalien yli.

Valiokunnan kuultavana olivat muun muassa entinen brittiagentti Christopher Steele ja Hermitage Capital Managementin perustaja ja toimitusjohtaja, Putin-kriitikko Bill Bowder. Myös Britannian kotimaan ja ulkomaan tiedustelupalvelut MI5 ja MI6 toimittivat tietoja valiokunnalle, CNN lähteet kertovat.

The Guardianin mukaan valiokunta kuuli myös väitteitä siitä, että venäläistä rahaa olisi virrannut konservatiivipuolueeseen Britanniassa asuvien venäläisemigranttien lahjoitusten kautta.

Vuonna 2014 Venäjän entisen varavaltiovarainministerin vaimo maksoi 160 000 puntaa eli noin 185 000 euroa tenniksestä nykyisen pääministerin Boris Johnsonin ja silloisen pääministeri David Cameronin kanssa. Tennispeli oli ollut päävoittona konservatiivien kesäjuhlien huutokaupassa. Vuonna 2013 huutokaupassa oli vieraana Venäjän presidentin Vladimir Putinin judokaveri.

Valiokunnalle kerrottiin myös venäläisten yrityksistä päästä konservatiivipiireihin Conservative Friends of Russia -ryhmän kautta. Ryhmä muun muassa piti vuonna 2012 perustamisjuhlan Venäjän suurlähettilään puutarhassa ja juhlissa oli paikalla useita konservatiiveja ja esimerkiksi pääministeri Johnsonin nykyinen neuvonantaja Dominic Cummings.

Ryhmää veti venäläistaustainen Sergei Nalobin, joka Britanniassa asuessaan vieraili pelkästään konservatiivien varainkeruutapahtumissa ja tapasi korkea-arvoisia konservatiivipoliitikkoja. Tammikuussa 2014 hän julkaisi kuvan itsestään Boris Johnsonin kanssa Lontoossa ja kutsui silloista Lontoon pormestari ”meidän hyväksi ystäväksemme,” joka käytti ”lämpimiä sanoja” Venäjästä.

Conservative Friends of Russia hajosi, kun Nalobinin väitetyt yhteydet Kremlin ulkomaan tiedustelupalveluun paljastuivat. The Guardianin mukaan Nalobin omistaa nykyisin asunnon rakennuksesta, jossa asuu niin paljon venäläisvakoojia, että taloa kutsutaan FSB-taloksi Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n mukaan.

Tiedustelu- ja turvallisuusvaliokunnan noin 50-sivuista raporttia käsiteltiin aiemmin tällä viikolla brittiparlamentissa. Valiokunnan puheenjohtaja, konservatiiveista sitoutumattomaksi kansanedustajaksi siirtynyt Dominic Grieve sanoi tiedustelupalveluiden tukeneen aktiivisesti raportin julkaisua ennen ensi kuun parlamenttivaaleja.

Grieven mukaan yleensä pääministerit hyväksyivät valiokunnan raportit julkaisuun kymmenessä päivässä.

– Olen erittäin pettynyt ja ihmeissäni siitä, ettei hallitus ole antanut mitään syytä siihen, miksei raporttia voida julkaista, Grieve sanoin Independentin mukaan maanantaina.

– Tällaista ei saa tapahtua uudestaan. Meillä ei voi olla tilannetta, jossa parlamentin valiokunta ei pysty jakamaan löydöksiään parlamentin ja laajemman yleisön kanssa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt