Japanissa useat yritykset ovat kieltäneet naisilta silmälasien käyttämisen

Julkaistu:

Linjaus kuohuttaa Japanissa ja yrityksiä on syytetty syrjinnästä, sillä sääntö kohdistuu nimenomaan naistyöntekijöihin.
Japanissa useat yritykset ovat kieltäneet naistyöntekijöiltä silmälasit, paikallismedia uutisoi BBC:n mukaan. Kieltoa on joissain kauppaketjuissa perusteltu sillä, että laseja käyttävät työntekijät antavat ”kylmän vaikutelman”. Nippon TV:n ja Business Insiderin mukaan lasit on myös kielletty lentoyhtiöissä turvallisuussyihin vedoten ja kauneusalalla siihen, ettei naisten meikki näy kunnolla, jos heillä on silmälasit päässä.

Kiellot ovat herättäneet kuohuntaa Japanissa ja japanilaiset naiset ovat Twitterissä vaatineet, että myös naispuolisten työntekijöiden on saatava käyttää silmälaseja, Reuters kertoo.

– Nämä säännöt ovat vanhentuneita, eräs Twitter-käyttäjä sanoi ja käytti aihetunnistetta ”silmälasit on kielletty”.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Japanin-johtaja Kanae Doi pitää vain yhtä sukupuolta koskevia kieltoja syrjivinä.

– Jos säännöt kieltävät vain naisia käyttämästä silmälaseja, se on syrjintää naisia kohtaan.

Japanilaiset naiset ovat kertoneet, että silmälasikielto koskee juurikin vain naisia.

– Ulkonäköä korostetaan usein nuorten naisten tapauksessa ja heidän halutaan näyttävän naisellisilta, kertoi Tokiossa vakuutusyhtiössä työskentelevä Banri Yanagi, 40, Fortune-lehdelle.

– On outoa sallia miehille lasit, muttei naisille.

Kioton kansainvälisiin opintoihin keskittyvän yliopiston sosiologian professori Kumiko Nemoto kutsui sääntöjä syrjiviksi, sillä kyse on vain sukupuolesta ja kiellot koskevat vain naisia.

– Kyse ei ole siitä, miten naiset tekevät työnsä. Yritys...arvostaa naisten naisellista ulkonäköä ja silmälasien käyttämistä pidetään sen vastakohtana.