Ruotsissa kuohuu: Kansallislaulu oltiin poistamassa koulujen opetusohjeista

Julkaistu:

Ruotsin kouluhallituksen ehdotukset peruskoulujen uuteen opetussuunnitelmaann ovat nostattaneet suuren kohun.
Ruotsissa on noussut kohu opetushallituksen aikeista poistaa maininta kansallislaulun opettamisesta peruskoululaisille. Opetushallitus valmistelee uutta perusopetuksen opetussuunnitelmaa, joka on tarkoitus esitellä Ruotsin hallitukselle joulukuussa.

Aiemmassa opetussuunnitelmassa on erikseen mainittu, että kansallislaulu sekä yleisimmät virret ja lastenlaulut kuuluvat peruskoululaisten musiikkituntien opetukseen.

Uusi opetussuunnitelmaehdotus on napakampi, eikä esimerkiksi kansallislaulua enää mainita erikseen. Tämän on tulkittu tarkoittavan sitä, ettei ”Du gamla, du fria” -kansallislaulua enää opettaisi lapsille.

Asian tultua julki ovat etenkin oppositiopuolueet pitäneet aiheesta suurta meteliä. Viimeksi perjantaina jyrähti kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor kouluhallitukselle:

– Jonkun pitäisi soittaa kouluhallitukseen ja kertoa, että Berliinin muuri on jo sortunut. Vaikuttaa siltä, että kouluhallituksessa DDR on yhä voimissaan.

Opetushallitus on vastannut kohuun, ettei sillä ole aikomusta lopettaa kansallislaulun opettamista.

– Se on itsestään selvää ja musiikinopettajien kanssa olemme asiasta samaa mieltä. Se, ettei (kansallislaulu)sanaa enää mainita suunnitelmassa ei ole sama asia, että se poistetaan (opetuksesta). Tarkoituksena on ollut, ettei opetussuunnitelmaa ladata liian yksityiskohtaiseksi, kertoi opetushallituksen osastopäällikkö Anna Westerholm SVT:lle.

Opetushallituksessa käydään läpi ehdotusluonnoksen saamia palautteita.

– Jos asiasta vaikuttaa olevan epäselvyyttä, niin silloin on aihetta muutoksiin, Westerholm toteaa.

Oppositiossa on voimakkaasti vaadittu sosiaalidemokraattien opetusministeri Anna Ekströmiä puuttumaan poistamissuunnitelmiin.

– Kansallislaulumme oppiminen kuuluu itsestään selvästi niihin taitoihin, jotka täytyy hallita kun asuu Ruotsissa, kommentoi Ekström luvaten asian sisältyvän lopulliseen ehdotukseen.

Uuden opetussuunnitelman suunnittelu on kuohuttanut muutoinkin Ruotsissa. Opetushallitus on kaavaillut muun muassa historian, ruotsin kielen ja uskonnon opetukseen leikkauksia.

Äidinkielen opetuksessa oli tarkoitus jättää runous kokonaan väliin eikä uskonnonopetuksessa enää paneuduta erikseen Raamatun sisältöön. Sen sijaan Raamattua tulisi esille osana kristinuskoa, islamilaisuutta ja juutalaisuutta käsittelevää kokonaisuutta, kertoo Ruotsin opettajien ammattilehti Lärarnas tidning.

Vastustusta sai myös ehdotus luopua historianopetuksessa antiikinkauden käsittelystä. Historiatuntien sisältöä halutaan painottaa enemmän moderniin, 1900-luvun ja sodanjälkeisen ajan historiaan.

Maantieteen tunneilla taas aiotaan vähentää paikannimien opettamista.

Kouluhallitus on perustellut osaa leikkausehdotuksista sillä, ettei oppiaineisiin kaavailtu tuntimäärä enää riitä kaikkien aihepiirien käsittelyyn. Nyt kouluhallitus on vetänyt takaisin ehdotuksiaan saamansa kritiikin myötä.