Berliinin muuri kaatui vahingossa – ja se oli hetkeksi häkeltyneen Günter Schabowskin ansiota

rac

Julkaistu:

DDR:n kommunistisen puolueen harmaa virkamies teki historiaa lausumalla sanat: ”heti, viipymättä”; nyt hänen maailmankuulua tiedotustilaisuutta varten kirjoittamansa muistilappu on kansallinen aarre.
Günter Schabowski piipahti iltapäivällä 9. marraskuuta 1989 puoluejohtaja Egon Krenzin työhuoneessa ja kysyi, oliko mitään tiedotettavaa. Schabowski oli hiljattain nimitetty Itä-Saksan hallinnon päätiedottajaksi, DDR:n kasvoiksi maailmalle. Kasvot eivät olleet ystävälliset. Schabowski tunnettiin kovan linjan kommunistina, puoluebyrokraatin perikuvana.

Krenz antoi Schabowskille kaksiliuskaisen asiakirjan, jonka hän oli juuri hyväksyttänyt DDR:n kansankamarissa eli parlamentissa.

Asiakirja oli ministerineuvoston päätös. Se antoi DDR:n kansalaisille mahdollisuuden matkustaa ja muuttaa ulkomaille ilman aiemmin vaadittuja kankeita muodollisuuksia: selvityksiä matkan syystä, sukulaisista lännessä ja niin edelleen. Vapaasti.

Exit-viisumia, maastapoistumislupaa, piti uusien määräysten mukaan edelleen hakea, mutta se myönnettäisiin automaattisesti eikä sitä evättäisi kuin poikkeustapauksissa.

Matkustusrajoitusten poistaminen oli kuuma uutinen, jota oli odotettu. Sitä varten laadittu lakiluonnos oli esillä kansankamarissa. Hallitus oli silloin jo pakkoraossa: jopa 200 000 DDR:n kansalaista oli äänestänyt jaloillaan ja vaeltanut eri reittejä Tshekkoslovakian kautta Länsi-Saksaan, tai Unkariin ja sieltä edellisenä kesänä avatun rajan yli Itävaltaan. Vapautta vaativat mielenosoitukset jatkuivat eri puolilla maata.

Matkustusvapaus oli yritys rauhoittaa kuohuntaa. Hallituksen oli pakko lieventää määräyksiä, mutta se piti tehdä vähitellen eikä yhdellä rysäyksellä.

Illalla noin kello 18 Schabowski astui katederille johtamaan puhetta tiedotustilaisuudessa DDR:n kansainvälisessä lehdistökeskuksessa Itä-Berliinin Mohrenstrassella. Sali oli täynnä toimittajia ja kuvaajia.

Mukanaan Schabowskilla oli käsin kirjoitettu muistilappu tilaisuuden kulkua varten. Tämä alkuperäinen lappu oli pitkään kateissa, mutta se löytyi vuonna 2015. Saksan historiallinen Haus der Geschichte -museo osti sen 25 000 eurolla kokoelmiinsa myyjältä, jonka henkilöllisyys pidettiin salassa.

Lappu paljastaa Schabowskin nuotit tilaisuutta varten. Paperin yläreunaan Schabowski kirjoitti: PK:ta varten (kesto korkeintaan klo 19 saakka). Merkintä tarkoittaa lehdistökonferenssia, jonka piti päättyä viimeistään iltaseitsemältä. Silloin alkoi DDR:n televisiouutisten alkuillan lähetys.

Muistilapun mukaan Schabowski aikoi kertoa matkustusrajoitusten poistamisesta vasta aivan lehdistötilaisuuden lopuksi, jotta se ei veisi liikaa huomiota. Tästä on lapussa merkintä: AIKA! Hieman ennen loppua – keskustelun päätteeksi. Luetaan MiRan (ministerineuvoston) päätös.

Matkustusasia tuli esille vasta noin seitsemän minuuttia ennen tiedotustilaisuuden päättymistä, kun Schabowskilta kysyttiin kansankamarin lakiluonnoksesta. Schabowski kaivoi ministerineuvoston virallisen päätöksen esiin, luki siitä otteen ja joutui heti vastaamaan kysymyksiin. Pitääkö ilmoitus oikeasti paikkansa? Milloin uudet määräykset astuvat voimaan?

Schabowski raaputti päätään, katsoi hetken papereitaan ja sanoi:

– Se astuu minun tietojeni mukaan… heti, viipymättä.

Loppu on historiaa.

Sana uudesta matkustusvapaudesta levisi heti radion ja television välityksellä, ja kymmenet tuhannet itäsaksalaiset alkoivat kokoontua Berliinin rajanylityspaikoille. Aluksi rajavartijat olivat tiukkoina, sillä heillä ei ollut tietoa uudesta linjauksesta.

Ensimmäisenä portit avattiin Bornholmer Strassen rajanylityspaikalla, kun paikalla ollut turvallisuuspalvelu Stasin upseeri Harald Jäger antoi siitä käskyn kello 23.29.

Hillitön juhla saattoi alkaa. Tunteet purkautuivat, kuohuviinipullot poksahtelivat auki. Väkeä vyöryi Länsi-Berliiniin.

Kaikki olisi voinut mennä toisin, jos Schabowski olisi hoksannut lukea loputkin ministerineuvoston päätöksestä asiakirjan jälkimmäiseltä liuskalta. Tämä tekstikappale viittasi ylimenokauteen ja totesi, että kansalaiset saisivat mahdollisuuden matkustuslupien hakemiseen vasta seuraavana päivänä, 10. marraskuuta. Päätöksestä oli kirjoitettu valmis uutissähke DDR:n viralliselle uutistoimistolle ADN:lle.

Huomasiko Schabowski tätä olennaista tietoa, vai unohtiko hän sen tiedotustilaisuuden kiihkeässä tunnelmassa? Olisiko kansa odottanut kiltisti seuraavaan päivään ja järjestynyt rauhallisesti jonoon täyttämään hakemuksia? Olisiko DDR elänyt henkitoreissaan vielä hetken kauemmin? Olisiko Tšekkoslovakian samettivallankumous päässyt alkamaan viikkoa myöhemmin?

Schabowskin muistilapussa ei ole mitään merkintää matkustusvapauden voimaantulosta tai ylimenokauden korostamisesta. Ministerineuvoston päätöksen ensimmäisellä liuskalla on kappale, joka alkaa sanoilla ab sofort, viipymättä. Siihen Schabowskin silmät tarttuivat, ja historialliset sanat pääsivät hänen suustaan.

Kuuluisa muistilappu ja ministerineuvoston alkuperäinen päätös olivat kateissa lähes kolme vuosikymmentä. Kun Bonnissa sijaitseva Haus der Geschichte -museo kertoi kesäkuussa 2015 löytäneensä asiakirjat, ei Schabowski ollut lainkaan ilahtunut. Hän kertoi antaneensa paperit ”tuttavalleen” vuonna 1991 väliaikaista säilytystä varten, saamatta niitä koskaan takaisin. Asianajajansa välityksellä Schabowski ja hänen vaimonsa Irina yrittivät saada papereita perheen haltuun, mutta turhaan. Kauppaa ei purettu.

Schabowski kuoli 1. marraskuuta 2015 pitkän sairastelun jälkeen 86-vuotiaana. Schabowski ei koskaan ilmaissut katumusta möläytyksestään. Myöhemmin hän myönsi haastattelussa olleensa historian roskakoriin joutaneen korruptoituneen sortovaltion tuotos.

Tänä viikonloppuna Berliinissä on isot muurin murtumisen 30-vuotisjuhlat. Schabowskin historialliset asiakirjat saapuivat perjantaina turvakuljetuksessa pääkaupunkiin, jossa ne asetettiin näytteille Kyynelten palatsiin, eli DDR:n entiselle rajanylityspaikalle Friedrichstrassen rautatieasemalla. Rakennuksessa on nykyisin kylmän sodan aikaisesta Berliinistä kertova museo.

Günter Schabowski

-Syntyi tammikuussa 1929 Pommerissa.

-Liittyi nuorena Hitler-Jugendin jäseneksi.

-Suoritti ylioppilastutkinnon tuhotussa Berliinissä pian sodan jälkeen.

-Liittyi kommunistiseen ay-liikkeeseen ja sosialistiseen yhtenäisyyspuolueeseen SED:hen.

-Nousi ay-liikkeen lehdistöstä Itä-Saksan SED:n pää-äänenkannattajan Neues Deutschland -lehden päätoimittajaksi.

-Nimitettiin Itä-Berliinin puoluejohtajaksi 1985.

-Ainoa entisistä korkeista DDR-johtajista, joka on osoittanut katumusta toiminnastaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt