Maastopalot korventavat Australiaa: 5 000 asukkaan Tewant evakuoitu, viranomaisilta huolestuttava viesti

Julkaistu:

Australia
Australian itäosassa roihuaa jo nyt parisenkymmentä paloa.
Australian pelastusviranomaiset varoittavat, että maalla saattaa olla edessään erittäin tuhoisa maastopalokausi. Saarivaltion itäosassa Queenslandin ja Uuden Etelä-Walesin osavaltioissa roihuaa jo nyt satakunta maastopaloa, joista liki 20 on luokiteltu vaarallisiksi.

– Koskaan aikaisemmin meillä ei ole ollut näin montaa paloa samanaikaisesti vaarallisella tasolla, päivitteli Uuden Etelä-Walesin paloviranomaisten edustaja Shane Fitzsimmons ABC-kanavan haastattelussa.

Sydneyn ja Brisbanen välillä kulkeva maantie on jouduttu osin sulkemaan palojen takia Uudessa Etelä-Walesissa. Queenslandissa poliisi on määrännyt vajaan 5 000 asukkaan Tewantin kaupungin tyhjennettäväksi kokonaan palojen takia.


Joillakin alueilla viranomaiset kehottivat asukkaita suojautumaan tulelta parhaansa mukaan, koska aikaa pakoon lähtemiseen ei enää ole.

Sään odotetaan viilenevän viikonloppuna, ja samalla myös tuuli tyyntyy. Tämä tuo tilapäistä helpotusta palomiehille, mutta koska maasto on pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi rutikuivaa, suurien palojen uhka jatkuu.

Osassa Australiaa ei ole satanut kuukausiin lainkaan, ja maanviljelijät ovat joutuneet kuljettamaan vettä pelloilleen ja karjalleen tankkiautoilla. Osa on joutunut myymään karjansa ja jättämään pellot kesannolle kuivuuden takia.

Australian hallitus toi tällä viikolla markkinoille miljardin Australian dollarin (noin 600 miljoonan euron) arvosta halpakorkoisia lainoja kuivuudesta kärsivien viljelijöiden avuksi.