Uusi paljastuskirja maalaa synkän ja kyvyttömän kuvan Donald Trumpista: ”12-vuotias riehumassa lennonjohdossa”

Julkaistu:

Yhdysvallat
Trumpin hallintoon kuuluvan korkean virkamiehen nimettömänä julkaistavassa kirjassa maalataan kylmäävä kuva Yhdysvaltain presidentistä.
Washington Post on ennakkoon paljastanut kohtia Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallintoon kuuluvan anonyymin virkamiehen pian ilmestyvästä kohukirjasta. Kyse on samasta virkamiehestä, joka kirjoitti viime vuoden syyskuussa New York Timesin vieraskynäpalstalle paljastuksia Trumpin hallinnosta.

Kirjoittajaa luonnehditaan ”korkeaksi virkamieheksi Trumpin hallinnossa”. A Warning (Varoitus) -niminen kirja julkaistaan 19. marraskuuta.

Kirjoittaja kuvaa Trumpin toimintaa presidenttinä kuin ”12-vuotias olisi lennonjohtotornissa”. Kirjaa maalaa kylmäävän kuvan julmasta ja kyvyttömästä presidentistä, joka on vaaraksi kansakunnalle.

– Hän on kuin 12-vuotias lennonjohtotornissa painellen hallinnon nappuloita täysin sattuman varaisesti, välittämättä siitä kun lentokoneet liukuvat pois kiitoradalta ja lentoja ohjataan kuumeisesti välttämään lentokenttää, lainaa Washington Post kirjaa.

Kirjan mukaan Trumpin hallinnon korkeat virkamiehet harkitsivat eräässä vaiheessa viime vuonna joukkoirtosanoutumista – ”keskiyön verilöylyä” – jotta herättäisivät huomion Trumpin johtotapaan. Ideasta kuitenkin luovuttiin, koska virkamiehet pelkäsivät eron vain lisäävän epätasapainoa jo valmiiksi huterassa hallinnossa.

Kirjoittaja kuvailee, kuinka Trumpin impulsiivisten Twitter-viestien vuoksi virkamiehet joutuivat ”aamuisin heräämään keskelle täydellistä paniikkia”.

– Se on kuin menisit aamunkoitteessa vanhainkotiin ja näkisit iäkkään setäsi juoksemassa ilman housuja pihalla kiroillen suureen ääneen kahvilan ruokia samaan aikaan kun huolestuneet hoitajat yrittävät saada hänet kiinni.

– Sitä on yhtä aikaa tyrmistynyt, huvittunut ja häpeissään. Paitsi, että setäsi ei sentään tee sitä joka ainoa päivä, hänen sanomisensa eivät leviä julkisuudessa eikä hän joudu johtamaan Yhdysvaltoja kunhan saa ensin housut jalkaansa.

Kirjassa väitetään Trumpin esittävän julkisuuden verhojen takana naisvihamielisiä ja rasistisia kommentteja. Hän muun muassa kommentoi henkilöiden painoa ja ulkoista olemusta ja kyseenalaistaa alaisuudessa työskentelevien naisten luonteen lujuutta.

– Hän käyttää sanoja kuten ”kultaseni” ja ”pikku ystäväiseni” puhutellessaan hallintonsa ammattilaisia. Tämä on juuri sitä, miten pomon ei pitäisi käyttäytyä työyhteisössä.

Kirjassa myös kerrotaan, kuinka presidentti eräässä Ovaalihuoneen tapaamisessa yritti matkia latinoaksenttia puhuessaan Meksikon rajan kautta maahan pyrkivistä siirtolaisista.

– Tänne tunkee naisia seitsemän lapsensa kanssa. He hokevat, että ”oi, auttakaa minua, mieheni jätti minut!”. Nuo naiset ovat hyödyttömiä. He eivät tee mitään maamme hyväksi. Jos he edes toisivat mukanaan miehensä, niin nämä voisi laittaa poimimaan maissia tai jotain.
Valkoisen talon tiedottaja Stephanie Grisham tuomitsi tuoreeltaan Washington Postin kirjapaljastukset.

– Kirjan tehnyt pelkuri ei laittanut siihen nimeään, koska teos on silkkaa valetta, Grisham totesi torstaina.

Myös Trump suuttui viimevuotisesta New York Timesin kolumnista. Hän kyseenalaisti, oliko koko anonyymiä virkamiestä olemassakaan ja pohti sitten, oliko tämä syyllistynyt maanpetokseen. Hän myös vaati Twitterissä New York Timesiä luovuttamaan ”pelkurimaisen anonyymin henkilön” hallinnolle välittömästi. Näin ei käynyt.

Kolumnin mukaan kirjoittaja ja muutama hänen kanssaan samalla tavalla ajatteleva virkamies oli luvannut ”tehdä hiljaista vastarintaa” ja pysäyttää joitain osia ”Trumpin agendasta ja tämän pahimmista taipumuksista.”

Uudessa kirjassa hän toteaa olleensa tuolloin väärässä.

– Olin väärässä ”hiljaisesta vastarinnasta” Trumpin hallinnon sisällä. Virkamiesbyrokraatit ja hallitukseen valitut eivät koskaan aio yrittää ohjata Donald Trumpia oikeaan suuntaan tai hioa hänen pahansuopaa johtamistapaansa. Hän vain on sellainen kuin on.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt